Rebaixar penes amb els límits mínims de la llei del "només sí és sí" és "molt qüestionable"
Segons la magistrada Lucía Avilés, el problema és que, a diferència de reformes anteriors, la llei no té disposicions transitòries que permetin una transició lògica
Aquesta setmana ha esclatat una polèmica política per les reduccions de penes a condemnats per violència masclista aprofitant l'entrada en vigor de la llei coneguda com a "només sí és sí".
Segons experts juristes, el problema ha estat que aquesta llei no té disposicions transitòries que permetin fer una transició jurídicament lògica i ordenada respecte a la llei anterior.
És el cas de Lucía Avilés, jutgessa penal a Mataró experta en temàtiques de gènere i violència masclista i candidata a vocal del Consell General del Poder Judicial.
"En alguns casos s'ha entès que és una aplicació automàtica"
En una entrevista al canal 324, Avilés ha dit que els jutges que han fet les reduccions de penes ho han fet amb "una aplicació automàtica" de la nova llei sense tenir en compte altres criteris jurídics:
"En alguns casos s'ha entès que és una aplicació automàtica, una revisió automàtica per la mera entrada en vigor de la llei, i en altres casos s'està fent tirant una mica de les normes transitòries i dels criteris jurídics que ja teníem abans que entrés en vigor la llei."
La solució: que el Suprem unifiqui els criteris
Avilés ha assegurat que en els casos que no hi ha hagut aquesta revisió automàtica, els jutges han rebutjat les rebaixes analitzant en profunditat els casos i aplicant jurisprudència anterior.
Segons ha dit, el problema es resoldrà quan el Tribunal Suprem valori els recursos que ja han posat les víctimes i unifiqui els criteris que hauran d'aplicar en el futur jutges i fiscals, cosa que es preveu que passi d'aquí a un mes.
Rebaixar penes amb "els límits mínims, molt qüestionable"
Aquesta jutgessa considera que l'arrel del problema és que hi ha jutges que estan aprofitant les penes més baixes que defineix la nova llei, cosa que considera que és "molt qüestionable":
"Històricament, la revisió de penes a la baixa s'ha fet en els seus límits màxims, en els límits mínims és molt qüestionable, i és per això que s'estan plantejant diverses solucions per als tribunals. És aquí on hi ha el quid de la qüestió, en els mínims."
No hi ha disposicions transitòries per ingenuïtat o excés de confiança?
Pel que fa a l'absència de disposicions transitòries de la nova llei, Avilés ha suggerit que ha pogut ser per "ingenuïtat" o per "excés de confiança" dels legisladors:
"Una reforma del Codi Penal sempre, i habitualment, inclou disposicions transitòries. En aquest cas, desconec les raons de per què no s'hi han inclòs, si ha estat per ingenuïtat o per excés de confiança."
Respecte a les polèmiques declaracions de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, atribuint "masclisme" als jutges que han rebaixat condemnes, Avilés les ha qualificades de "miops".
"El debat s'està rendibilitzant políticament"
En aquest sentit, ha dit que el problema no és la falta de formació dels jutges, sinó l'absència de criteris clars de com aplicar la llei, que és el que ha de resoldre el Suprem.
En tot cas, Avilés ha afirmat que el problema "s'està rendibilitzant políticament", cosa que "pot comprometre la seguretat de les dones i la credibilitat de la justícia".
Pel que fa a la llei en si, aquesta jutgessa considera que és "bona", i que s'adapta als tractats internacionals signats per Espanya, principalment al Conveni d'Istanbul.
- ARXIVAT A:
- Violència masclista