Alfonso Guerra saludant Javier Lambán a l'acte de presentació del llibre de l'exvicepresident espanyol (EFE)

Rebel·lió de barons del PSOE contra Sánchez pel "disbarat" del relator

Guerra, Rodríguez Ibarra, García-Page, Lambán o Barreda són alguns dels dirigents socialistes crítics amb el president espanyol
Redacció Actualitzat
TEMA:
PSOE

La figura del relator està sacsejant el PSOE. Aquesta qüestió ha accentuat les veus rebels de diversos barons socialistes que s'oposen, més o menys obertament, al que consideren una cessió al procés sobiranista que viu Catalunya.

En les últimes hores han mostrat el seu desacord amb l'estratègia de Sánchez membres de la vella guàrdia del PSOE, com l'exvicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra i l'expresident d'Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra. També ho han fet dirigents actuals com els presidents de l'Aragó, Javier Lambán; de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i el diputat José María Barreda, expresident d'aquesta última comunitat autònoma.

Un dels més contundents ha estat Alfonso Guerra. El que va ser mà dreta de Felipe González ha carregat contra el govern del seu partit per la creació del relator en les negociacions amb Catalunya. Durant la presentació al Congrés dels Diputats del seu llibre, "La España en la que creo", Guerra ha apel·lat "a mantenir la dignitat d'una nació". I s'ha preguntat si comparen Espanya amb Burkina Faso o el Iemen del Sud.

"Els que han negociat aquest gran disbarat amb quin país equiparen Espanya? Amb el Iemen del Sud, amb Burkina Faso? Es defensen alguns aclarint que no es tracta d'un mediador, 'no és res -han dit-, només una persona que prengui nota del que es diu'. Val. Un funcionari, una secretària o una gravadora. La pregunta és: Hi ha algú allà? Ningú allà és capaç de comprendre que estan calcinant la democràcia quan atenen els requeriments d'un grup de saltejadors de la nació?

 

Guerra considera "un gran disbarat" la figura del relator (EFE)


El número dos del PSOE als 80 escriu en aquest llibre que defensa la Constitució que, davant la "panòplia de sapadors" de la Carta Magna, els ferms partidaris de la llibertat, la democràcia i el progrés "es troben acovardits, espantats i incapaços" de defensar-la.


Rodríguez Ibarra demana unitat d'acció dels constitucionalistes a Catalunya


Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que va estar present en aquest acte a la cambra baixa, ha apel·lat a la unitat dels partits constitucionalistes perquè vagin junts en unes futures eleccions catalanes i derrotin l'independentisme, "per arreglar així el problema."

L'expresident d'Extremadura ha posat com a "exemple" l'etapa de govern del socialista Patxi López a Euskadi. Ha dit que abans de la seva investidura com a lehendakari hi havia al País Basc un 30% d'independentistes i quan va deixar l'executiu basc el percentatge es va reduir fins al 12%.

 

Rodríguez Ibarra reclama als partits constitucionalistes que es presentin junts a Catalunya (EFE)


Sobre la incorporació del relator, Rodríguez Ibarra s'hi ha referit amb ironia: "Si quan era president d'Extremadura, em diuen que hi ha d'haver un relator per a la negociació dels partits, els envio a pastar fang". Opina que la inclusió d'aquesta figura és "un menyspreu" al president del govern de Catalunya, ja que el "testimoni" de les converses entre partits d'una comunitat autònoma és el mateix president del territori.


García-Page: "No entenc res del que passa"


El president actual de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, reclama que es convoqui una reunió del Consell Territorial del PSOE per poder expressar les seves discrepàncies de com es porten les converses amb el govern català.

"No acabo d'entendre res. El que sí que els puc dir és que sol·licitaré que es reuneixi el Consell Territorial del Partit Socialista perquè tinc moltes ganes de dir el que pensa amb claredat, i que sobre això parlem tots. Perquè quan es parla d'Espanya decidim tots els espanyols i totes les espanyoles"

 

Emiliano García-Page amb la ministra de Defensa, Margarita Robles (EFE)


Un expresident, també de Castella-la Manxa, José María Barreda, ara diputat, considera que no ho val tot per tirar endavant els pressupostos.

"Tu no pots vendres res per un plat de llenties, si se'm permet el símil. Hi ha coses que són molt més importants que uns pressupostos generals de l'Estat, per molt importants que siguin, que ho són"

Des del govern de l'Aragó, el seu president, Javier Lambán, demana a Sánchez en un tuit que Sánchez "no cedeixi al xantatge dels independentistes".

 

 

PP, Cs i Vox es mobilitzaran diumenge contra l'independentisme (ACN)


Tot plegat són opinions sobre el procés sobiranista que s'acosten més aviat a postulats de la dreta, que, per cert, ha decidit jugar fort contra les converses de Sánchez amb els independentistes. Enmig d'acusacions d'alta traïció a Espanya, PP, Ciutadans i Vox han anunciat que diumenge trauran la gent al carrer a Madrid.

ARXIVAT A:
PSOE Pedro Sánchez Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut