Columna de fum sobre Al-Rashideen, a la província d'Alep (Reuters/Mahmoud Hasano)

Torna la batalla d'Alep: els rebels controlen la ciutat per primer cop des del 2016

El règim de Bashar al-Assad admet desenes de baixes i assegura que només ha reculat per preparar el contraatac

Actualitzat

Els rebels sirians controlen aquest dissabte la major part de la ciutat d'Alep, la segona més gran del país, després d'una ofensiva sorpresa iniciada fa tres dies.

Aquesta és la primera vegada que els rebels sirians entren a Alep des del 2016, quan van perdre el control de la ciutat a mans de l'exèrcit.

La batalla d'Alep ha tornat a posar sobre el tauler del Pròxim Orient la guerra civil de Síria, iniciada el març de 2011, fa més de 13 anys.

L'abast de l'ofensiva rebel, encapçalada per l'aliança islamista Hayat Tahrir al-Sham (HTS) i que té el suport d'altres faccions armades i de Turquia, ha obligat l'exèrcit sirià a retirar-se de la ciutat per primer cop en vuit anys.

Els militars fidels al règim d'Al-Assad han admès que els rebels han pogut "entrar en les últimes hores a gran part dels barris de la ciutat d'Alep".

Un tanc dels rebels sirians avança cap a la ciutat d'Alep (Reuters/Mahmoud Hasano)

Des de l'Observatori Sirià dels Drets Humans (OSDH), una ONG amb seu al Regne Unit que té una àmplia xarxa de col·laboradors sobre el terreny, han detallat que les Forces de Síria Democràtica (FDS), una aliança amb liderage kurd, s'han desplegat per diversos barris d'Alep en paral·lel al replegament de l'exèrcit sirià.

També que "durant els combats, desenes d'homes de les nostres forces armades han mort i d'altres han resultat ferits".

L'exèrcit assegura que les faccions rebels estan integrades per "milers de terroristes estrangers" que tenen "armes pesades i un gran nombre de drons". I que s'ha arribat a la situació actual després que en els últims dies s'han enfrontat "al llarg d'una franja de més de 100 quilòmetres".

Les forces lleials a Bashar Al-Assad, d'altra banda, asseguren que la retirada d'Alep és "temporal", mentre es reagrupen i esperen l'arribada de reforços amb els quals "restaurar el control de l'estat" i "expulsar" els rebels.

Els rebels sirians han entrat a Alep després de tres dies de combats amb l'exèrcit (Reuters/Mahmoud Hasano)

L'OSDH ha informat de "xocs violents" entre els dos bàndols i de l'entrada d'"un gran nombre de combatents" s'ha produït després de dos atacs suïcides amb cotxe bomba.

També que els enfrontaments armats entre els rebels i l'exèrcit, i els bombardejos russos, aliats de Bashar al-Assad, amb drons i coets han causat una fugida "massiva" de la població civil de la ciutat.

Fonts militars citades per l'agència Reuters informen que l'aeroport d'Alep i totes les carreteres que porten a la ciutat estan tancades aquest dissabte i que caces russos i sirians han bombardejat posicions rebels a la ciutat d'Alep i altres poblacions de la província.


Bombardejos russos

Des de dimecres, quan van començar els combats, es calcula que almenys 255 persones han perdut la vida: almenys 27 civils, entre els quals nens, 144 rebels i 87 militars, segons l'OSDH. La majoria de les víctimes ho són dels bombardejos de l'aviació russa.

Segons l'OSDH, els rebels també haurien aconseguit controlar "una vintena de petits nuclis, una localitat i una posició" a les províncies d'Alep i d'Idlib, inclosa l'estratègica ciutat de Saraqib.

 

Coincidint amb l'ofensiva dels rebels sobre Alep, el règim sirià ha tornat a bombardejar la província veïna d'Idlib, últim bastió rebel, on des del 2020 està en vigor un alto el foc acordat entre Rússia i Turquia, aliada dels rebels, que en controla una part.

Segons l'OSDH, caces russos i sirians han fet almenys 23 bombardejos contra la ciutat d'Idlib i altres poblacions de la província.


Al-Assad, més dèbil

Els atacs continuats sobre Idlib del règim d'Al-Assad amb el suport de Rússia durant les últimes setmanes, que trenquen la treva, haurien estat el detonant de l'ofensiva rebel sobre Alep amb el suport de Turquia. 

També l'afebliment dels suports al règim, per la retirada de forces russes i perquè els altres aliats d'Al-Assad, el Hezbollah libanès i els Guardians de la Revolució iranians, han resultat molt castigats per Israel, en les últimes setmanes.


Crida a la calma

Aquest divendres, el govern turc ha fet una crida a "mantenir la calma" i ha lamentat "els atacs recents contra Idlib, que han causat greus pèrdues civils i vulneren l'esperit i l'aplicació dels acords d'Astanà" [d'alto el foc].

El comunicat emès pel Ministeri d'Exteriors turc afegeix que "per Turquia és prioritari prevenir una major inestabilitat i més danys a la població civil".

Turquia, d'altra banda, fa mesos que es mostra disposada a negociar amb Síria per recuperar les relacions diplomàtiques, trencades des de l'inici de la guerra civil siriana, el 2011.

Un rebel sirià saluda des d'un vehicle blindat (Reuters/Mahmoud Hasano)

El govern rus, per la seva banda, ha declarat que la incursió rebel a Alep és una violació de la sobirania siriana.  

"Som partidaris que les autoritats sirianes posin ordre a l'àrea i restableixin l'ordre constitucional tan aviat com sigui possible", ha dit el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient SíriaTurquiaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut