Rebuig frontal de la comunitat educativa a la tria del castellà com a llengua vehicular
El govern espanyol estudia incloure una casella per escollir el castellà com a llengua vehicular a la preinscripció escolar
La comunitat educativa s'ha mostrat obertament en contra de l'anunci del govern espanyol de voler introduir el castellà com a llengua vehicular a l'escola catalana. La Moncloa ha explicat que es planteja incloure una casella en la preinscripció escolar d'aquest any perquè es pugui triar el castellà com a llengua vehicular. Asseguren que, ara que governen en virtut del 155, han d'atendre aquesta qüestió que els ha fet arribar un sindicat minoritari sense cap delegat.
Fins ara, a la preinscripció s'indica que els pares poden demanar a l'escola que els fills rebin atenció individualitzada en castellà; però no es preveu, en el sistema educatiu català, la separació d'alumnes per raó de llengua.
El sindicat majoritari de mestres, les associacions de pares i mares que agrupa el 70% de les AMPES catalanes i la plataforma per la llengua Som Escola asseguren que el model d'immersió lingüística és un model d'èxit i de consens que volen trencar amb finalitats polítiques. Xavier Corbera, de Som Escola, considera que una mesura com aquesta afectaria negativament la cohesió social:
"És clarament una voluntat per trencar aquest consens social, per trencar la cohesió social, i de retruc, anar en contra de la igualtat d'oportunitats de tots els alumnes, voler segregar per qüestió de llengua. El problema és realment greu"
Ramon Font, portaveu d'USTEC-STEs, també carrega contra les intencions del govern espanyol:
"És l'atac més fort que ens poden fer. No hi ha cosa més grossa que ens puguin fer que trencar el nostre model de cohesió social, de model educatiu, que és no separar els nens per origen lingüistic. No pensem renunciar a aquest model i ens hi oposarem amb totes les nostres forces"
La presidenta de FAPAC, Belén Tascón, afirma que és una mesura política:
"Utilitzes l'educació per una acció política. Sabem que els nostres alumnes aprenen el mateix castellà que a la resta de les comunitats autònomes, o sigui que no és un problema real"
Només el PP i Cs defensen la proposta
La immersió lingüística fa anys que és al punt de mira del PP i Ciutadans, i el ministre Wert en va ser un dels principals adversaris. Wert va obligar la Generalitat a pagar 6.000 euros als alumnes que recorressin a una escola privada per estudiar en castellà, però només hi va haver 50 peticions. Més transcendència han tingut algunes sentències, que han obligat diverses escoles a fer un 25% de les classes en castellà per a tothom, encara que només ho demanés un alumne.
Des de Brussel·les, Carles Puigdemont diu, a través de Twitter, que el govern espanyol intenta dividir els alumnes catalans:
Mentre l'Estat sobrealimenta amb la mà dreta el nacionalisme espanyol i intenta dividir els alumnes catalans per la seva llengua, amb la mà esquerra amaga com a "secret d'estat" totes les informacions sobre l'imam de Ripoll. Però el català resistirà. I la veritat s'imposarà. pic.twitter.com/7jYQGswdfJ
Carles Puigdemont 🎗 (@KRLS) 15 de febrer de 2018
I Oriol Junqueras fa una crida perquè es preservi la immersió.
Missatge de Junqueras:
Oriol Junqueras 🎗️ (@junqueras) 16 de febrer de 2018
"L'Escola Catalana és un patrimoni que hem construït entre tots. I entre tots l'hem de preservar. Ajudem els docents en la seva tasca d'educar a les futures generacions."
- ARXIVAT A:
- Educació Article 155Procés català