Rebuig polític i empresarial a l'opa hostil del BBVA al Sabadell pel risc de concentració
- TEMA:
- Banca
L'últim intent del BBVA per aconseguir el control de Banc Sabadell, ara amb el llançament d'una opa hostil, ha desencadenat una multitud de reaccions en l'àmbit polític i econòmic. Els governs català i espanyol han rebutjat de ple el moviment de l'entitat d'origen basc i han alertat del perill d'una excessiva concentració bancària.
El govern espanyol ha qüestionat la decisió "tant en la forma com en el fons" i ha considerat que plantejar aquesta oferta pública d'adquisició "introdueix efectes lesius potencials en el sistema financer espanyol", per exemple, perquè afegiria més volatilitat i inestabilitat en el mercat i reduiria la competència, i això afectaria negativament els clients.
Diversos membres de l'executiu espanyol s'han pronunciat sobre l'anunci del BBVA. El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, s'ha afanyat a recordar que el govern espanyol "té l'última paraula a l'hora d'autoritzar l'opa", tot i que no ha detallat de quins mecanismes disposa per frenar l'operació.
Una de les més crítiques ha estat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. La líder de Sumar creu que aquesta operació és "contrària als interessos d'Espanya" i ha avançat que el govern espanyol l'aturarà.
El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha afegit que l'operació podria tenir "efectes indesitjats" en l'estructura i la cohesió territorial. Segons el ministre català, una opa seria negativa per al conjunt del sistema perquè el Banc Sabadell "té una vocació especial per a la indústria i les pimes".
"Total oposició" del govern
El govern també ha mostrat la seva "total oposició" a l'opa hostil i ja ha reclamat per carta a la Comissió Europea i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que evitin l'operació.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assenyalat que la concentració bancària seria "una amenaça per a la competència" i que no pot tirar endavant perquè, entre altres qüestions, dificultaria l'accés al crèdit i comportaria un "dany irreparable" per a l'economia catalana.
La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha avisat que les autoritats de la competència no haurien de permetre-ho, i argumenta que aquest moviment suposaria un perjudici en la competència, llocs de treball i ecosistema financer de Catalunya.
En declaracions a Catalunya Informació, Mas ha alertat del perill que suposa la concentració bancària, tant per als clients com sobretot per a les empreses, que tindrien menys crèdits i més cars.
Banc Sabadell té la seu social a Alacant des del 2017 i la Generalitat Valenciana també ha expressat públicament el seu rebuig a l'opa. Per contra, al govern basc s'ha imposat el silenci en l'operació liderada pel BBVA, amb seu a Bilbao.
El BCE ho analitzarà sobre la base de la solvència i la prudència
El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha explicat que l'entitat ha d'autoritzar l'operació de compra del Sabadell per part del BBVA basant-se en els principis de solvència i "absoluta prudència", perquè el que es busca és l'estabilitat del sistema financer, ha assenyalat.
"El BCE ha d'autoritzar-la i ho fa sempre basat en el principi de solvència i en el principi prudencial. Nosaltres el que busquem és l'estabilitat del sistema financer a la zona euro i Espanya n'és un país important."
Amb tot, De Guindos ha evitat comentar el rebuig del govern espanyol a l'opa hostil plantejada aquest dijous pel BBVA.
Divisió a la patronal
La patronal Foment del Treball ha advertit que les pimes catalanes serien les grans perdedores de l'opa al Sabadell perquè quedarien "òrfenes" de finançament. La patronal manté la mateixa postura de rebuig que ja va expressar quan es va conèixer l'oferta del BBVA per fusionar-se amb el Sabadell i que va ser rebutjada.
També la patronal Cecot ha rebutjat l'opa hostil perquè considera que la reducció del mercat financer afectaria el finançament i la continuïtat de les pimes. Xavier Panés, dirigent de la patronal amb seu a Terrassa, ha lamentat que es pugui perdre una entitat nascuda al Vallès, que té la seu operativa a Sant Cugat i un vincle molt estret amb el teixit productiu català.
Pimec s'hi ha referit en uns termes molt similars a la resta d'actors polítics i empresarials: s'hi ha oposat "frontalment" i "tant en la forma com en el fons". El seu president, Antoni Cañete, ha assegurat que "les pimes són les grans perjudicades d'aquesta operació" perquè suposa, ha dit, més concentració i més dificultats per accedir al finançament.
Des de la patronal espanyola, en canvi, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha assegurat que les empreses són "lliures de fer ofertes o no" i cal "respectar les decisions de les dues parts i dels accionistes". Cal tenir en compte que les dues entitats bancàries són sòcies de la CEOE i, per això, Garamendi ha subratllat que aquesta operació es queda en "l'àmbit privat".
Preocupació entre els sindicats
L'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell ha generat incertesa en els sindicats, que demanen garanties perquè no afecti les plantilles.
El sindicat Comissions Obreres ha expressat "preocupació màxima" i ha avisat que aquesta pot ser "la primera d'una nova onada de concentracions bancàries".
El secretari general, Unai Sordo, ha exigit "plenes garanties laborals i d'ocupació per a la plantilla de tots dos bancs" i ha demanat regular la competència al sector financer per evitar encaminar-se a "un model d'oligopoli".
Per la seva banda, la UGT ha assegurat que no permetrà que les plantilles "siguin el cost d'aquesta operació" i ha advertit que no acceptarà "mesures forçoses" perquè, com ha recordat, les dues entitats acaben de presentar uns beneficis rècord durant el 2023 i el primer trimestre del 2024.
El sindicat ha reclamat tancar "aviat" el conveni col·lectiu de banca amb una pujada salarial "real" d'acord amb l'IPC i insisteix que això "oferiria un marc legal de mínims per afrontar amb garanties qualsevol canvi empresarial resultant d'aquest procés".
També entitats com l'associació d'usuaris Asufin han avisat del tancament d'oficines i la pèrdua de llocs de feina, que l'associació xifra en fins a un terç del total. A Catalunya, el Sabadell té 340 oficines i uns 5.000 treballadors, i el BBVA, més de 400 sucursals i uns 4.000 empleats.
- ARXIVAT A:
- Banca