"Rebus sic stantibus": la clàusula per rebaixar el lloguer als negocis en temps de crisi

El govern planteja una reforma del Codi Civil català per aplanar el camí als comerços afectats per les restriccions i necessitin renegociar el contracte de lloguer
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El govern inclourà la clàusula "rebus sic stantibus" en el Codi Civil català, de manera que els negocis més afectats per les restriccions sanitàries amb motiu de la pandèmia puguin acudir als tribunals a demanar una rebaixa del preu del lloguer del seu local.

La idea és aprovar el decret dimarts que ve a la reunió del Consell Executiu o, com a molt tard, d'aquí a dues setmanes, i després convalidar els canvis al Parlament. La seva aplicació immediata dependrà d'aquesta tramitació, però des del govern insisteixen que serà una eina útil en els mesos que venen, que es preveuen complicats des del punt de vista sanitari i econòmic, tal com apunta la consellera de la Presidència, Meritxell Budó:

"A més de la restauració, també tenim el sector de l'oci nocturn, que porta set mesos sense poder desenvolupar la seva activitat econòmica; hi ha altres sectors que també hauran de tancar."

 

El "rebus sic stantibus" és un concepte heretat del dret romà. Es podria traduir del llatí com "en aquest estat coses" i està pensat per quan un esdeveniment imprevisible fa gairebé impossible complir el contracte a una de les dues parts.

En aquest cas, es tractaria dels negocis que van firmar un lloguer amb el propietari i que, enmig de l'actual crisi sanitària del coronavirus, no tenen ingressos per fer front als pagaments.

 

Molts comerços s'han vist obligats a abaixar la persiana a causa de la crisi causada per la pandèmia

 

Una clàusula no gaire freqüent

És una clàusula que la legislació espanyola no recull de manera explícita, ni tampoc el Codi Civil català, però que ha servit de base per a reclamacions judicials, per exemple durant la crisi del 2008.

En els últims anys, el Tribunal Suprem va admetre-la en determinades circumstàncies, tot i que n'ha fet una interpretació restrictiva. Això, però, no li ha tancat del tot la porta, i grans empreses han acudit al "Rebus" en plena pandèmia; és el cas de Celsa, que va aconseguir que el tribunal li donés la raó a finals d'abril.

 

En els últims mesos, molts petits comerços però també grans cadenes de botigues han explorat aquesta via per demanar una rebaixa als propietaris dels centres comercials, que en molts casos no han volgut renegociar el lloguer. Una reforma del codi civil català en aquest sentit aplanaria el camí perquè els jutges arbitrin una solució a mig camí entre els interessos del llogater i el propietari.

I també donaria incentius a les dues parts, sobretot als propietaris, per seure i negociar sense acudir als tribunals, tal com indica l'advocat Antoni Cudós:

"El fet que hi hagi un tercer que pugui obligar les parts amb un acord de transacció farà que les parts voluntàriament potser sí que sigui més fàcil que puguin arribar a acords i evitar així mesures judicials."

Els comerços creuen que la reforma legislativa arriba tard, quan part del mal ja està fet, segons creu Joan Carles Calbet, de Retail.cat:

"Si ara se'n pot parlar i es pot fer, es podia haver fet abans. Estàvem esperant que hi hagués alguna resolució d'algun tipus."

 

Botigues tancades en un centre comercial

 

El model navarrès

El Codi Civil foral de Navarra sí que inclou una menció explícita al "rebus sic stantibus", i serà el model que calcarà la Generalitat.

La llei 498 especifica que la clàusula s'aplica quan hagin "sobrevingut circumstàncies imprevistes que facin extraordinàriament onerós el compliment per a una de les parts", i deixa clar que es podrà sol·licitar una "revisió judicial" per modificar l'obligació amb "equitat". Per tant, tenint en compte els interessos del llogater, però també del propietari, a qui, en principi, tampoc li poden cancel·lar el contracte.

 

ARXIVAT A:
Mercat immobiliari Coronavirus Comerç
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut