El president del govern espanyol, Pedro Sánchez (EFE /Pablo Garrigos)

Rebutjada la querella de Pedro Sánchez contra el jutge que el va fer declarar a La Moncloa

L'executiu espanyol "acata" la decisió del TSJM, però veu "manifestacions inusuals i innecessàries" en l'escrit del tribunal que s'oposa a investigar el jutge Peinado per prevaricació
Redacció
TEMA:
Pedro Sánchez

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid rebutja, per unanimitat, investigar per prevaricació el jutge Juan Carlos Peinado, l'instructor del cas de Begoña Gómez, investigada per presumptes delictes de corrupció i tràfic d'influències.

La querella la va presentar l'Advocacia de l'Estat, impulsada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

En la interlocutòria del TSJM, que confirma el revés al president espanyol, es qualifica la querella d'arbitrària, especulativa i gratuïta. El tribunal considera que Sánchez no és part en el procediment perquè figura com a testimoni i li recrimina el fet d'utilitzar l'Advocacia de l'Estat per formular la querella contra el jutge Peinado:

"La utilització de l'Advocacia de l'Estat per a la formulació d'una querella com la que presenta resulta extravagant."

La querella contra el jutge Peinado i contra el seu substitut, el jutge Carlos Valle, va rebre l'informe favorable de la Fiscalia per ser admesa. La justificació estava motivada en dues resolucions: la decisió del jutge Peinado de citar Pedro Sánchez com a testimoni en el cas que investiga l'activitat de la seva dona i també que no se li permetés declarar per escrit.

Pedro Sánchez i la seva parella, Begoña Gómez, al Festival de Cinema de Sant Sebastià (Europa Press/Unanue)

Sánchez es va acollir al dret a no declarar davant el magistrat quan aquest li va prendre declaració com a testimoni a La Moncloa, el 30 de juliol. Aquell mateix dia va presentar la querella contra Peinado i Valle.

Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid rebutja investigar per prevaricació els dos jutges del cas Begoña Gómez. A més, hi ha un vot particular d'un magistrat, Jesús María Santos, que creu que s'hauria d'obrir una altra investigació per si hi va haver mala fe processal en l'actuació de l'Advocacia de l'Estat.

Segons el jutge Santos, el querellant (Pedro Sánchez) "no podia deixar de conèixer la desraó de la querella", que podria ser "un exercici abusiu del dret a querellar-se".

Seu del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (Europa Press/ Diego Radamés)

La Moncloa ho "acata" però hi veu "manifestacions innecessàries"

Coneguda la interlocutòria, el govern espanyol ha manifestat que acata la decisió judicial, però rebutja els raonaments i els arguments del Tribunal Superior de Justícia de Madrid per tombar la querella.

L'executiu es mostra sorprès pel fet que en l'escrit del TSJM hi hagi "manifestacions inusuals i innecessàries". I remarca que tant la Presidència del govern espanyol com l'Advocacia de l'Estat només pretenen "preservar la garantia de l'exercici d'un dret que correspon a la institució". Com s'advertia en la querella, insisteixen en el fet que la veritable raó per citar a testificar Sánchez en persona era convertir aquesta declaració en un "instrument per perjudicar políticament l'executiu instrumentalitzant un procediment judicial".

 

ARXIVAT A:
Corrupció Judicial Pedro Sánchez
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut