Recels pels canvis al Disseny Hub: entitats culturals demanen no "amagar" les peces antigues
Una desena d'institucions surten en defensa del museu després que s'hagin desmuntat dues exposicions i que el seu director aposti per apropar-lo a les tecnologies digitals
El Disseny Hub, que aplega el Museu del Disseny de Barcelona, ha desmuntat a principis de març les exposicions "Extraordinàries" i "Modernisme", unes mostres permanents dels fons antics d'arts decoratives --de ceràmica, carruatges o mobles antics-- que s'hi podien veure des de la inauguració de l'equipament a la plaça de les Glòries, ara fa deu anys.
Els canvis han tirat endavant sota la direcció de José Luis de Vicente, al càrrec des del febrer del 2023. El director del Disseny Hub es mostra partidari de donar un nou rumb al museu i d'acostar-lo a les tecnologies digitals. A finals d'any està previst que es faci públic com seran les noves exposicions permanents.
Els canvis que ja s'han executat i els que es preveuen de cara als pròxims mesos han aixecat molta polseguera en el sector. Aquest dilluns institucions referents en el món del patrimoni han presentat el manifest "En defensa del Museu del Disseny", on alerten del risc que el patrimoni històric que s'exposa al museu acabi "amagat" en un magatzem.
Per això, entitats com l'Institut d'Estudis Catalans, les universitats de Barcelona, de Lleida, de Girona i l'Autònoma, i el Gremi d'Antiquaris, entre d'altres, defensen que és possible compaginar la conservació del patrimoni i les activitats creatives, i demanen que s'obri un procés participatiu.
Entre els signants també hi ha la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, el Gremi d'Antiquaris, associacions de ceràmica i per a l'estudi del moble, la Fundació Institut Amatller d'Art Hispànic, el Centre d'Informació i Difusió de l'Art de l'Esmalt i les fundacions Rafael Benet i Xavier Nogués.
Ceràmica, carruatges o mobles modernistes
El Disseny Hub ha desmuntat exposicions de peces de ceràmica del segle III, dels primers carruatges de la ciutat o de calaixeres modernistes que majoritàriament provenen de donacions dels antics Museu de les Arts Decoratives, Museu de Ceràmica, Museu Tèxtil i d'Indumentària i Gabinet de les Arts Gràfiques.
El museu té una col·lecció de 80.000 objectes que podrien perdre protagonisme i espai amb la transformació que s'hi vol fer. Els signants del manifest consideren que no és incompatible conservar i protegir el patrimoni amb la modernitat que aporten les tecnologies digitals.
"Els importants fons dels antics museus, producte en gran part de col·leccionistes i donants del segle XIX fins a l'actualitat, no han de restar amagats, sinó integrar-se en l'explicació dels objectes i de la realitat del present."
Les institucions també demanen que s'obri un procés participatiu obert a tots els sectors implicats i afirmen que les decisions de caràcter unilateral "són decisions elitistes impròpies d'allò que la societat contemporània exigeix al món dels museus".
També reivindiquen el Museu del Disseny com un centre patrimonial de les arts decoratives i el disseny "que és únic a la ciutat i al país, fins al punt de poder-se considerar d'interès nacional".
José Luis de Vicente es va posar al capdavant del Museu del Disseny de Barcelona el febrer del 2023. Havia estat director artístic del Sónar+D i del festival d'arts lumíniques Llum BCN, i va ser escollit en substitució de Pilar Vélez després de superar un concurs públic.