Reciclen 5.000 tones de vidre de l'explosió de Beirut per crear peces d'art
Els voluntaris recullen tones de vidres trencats per la deflagració sense la complicitat d'un govern que no incentiva el reciclatge
Dos mesos després de l'explosió al port de Beirut, que va arrasar part de la capital del Líban, i en un context de profunda crisi, la societat intenta crear xarxes de solidaritat.
Els voluntaris reciclen -de forma artística- tones de vidres trencats per la deflagració i els reconverteixen en peces úniques en un país on el govern no incentiva el reciclatge. En total, recullen 5.000 tones de trossets de vidre que formen una immensa catifa.
L'art dels càntirs, ampolles, gots i recipients acumulen una llarga tradició que va néixer a Egipte el segle XIV aC. Però els fenicis van perfeccionar la tècnica i convertiren el que més tard seria el Líban en un referent del vidre bufat.
Les peces, però, fetes ara suposen molt més que tradició, estan impregnades d'un Beirut esmicolat per l'explosió. Una trencadissa que s'intenta recompondre d'un dels episodis més tràgics de la capital.
Les excavadores retiren vidre a palades, i un cop seleccionat, el traslladen cap al nord del Líban en un transport que també s'ha finançat amb donacions. En un país on gairebé no es recicla, també es vol sensibilitzar la societat.

Anthony Abdel Karim, fundador del projecte Annine Fadye ("Ampolla Buida"), explica que el vidre, la runa i el metall es barregen amb residus orgànics i altres tipus de materials. No és gens saludable.
En un taller de Trípoli, aboquen el vidre a un forn que crema a 1.200 graus centígrads, i en una cadena rítmica, gairebé una coreografia, modelen els recipients amb diversos motllos.

Després, arriba el procés més delicat: el de bufar i crear peces úniques fetes amb les prop de 200 tones que ja han arribat de Beirut en una iniciativa conjunta de voluntaris, ONGs i empresaris.
Ziad Abichaker, director executiu Cedar Environmental, diu que sabien que el govern no actuaria de manera ràpida ni de manera intel·ligent. Per tant, la societat civil va reaccionar de seguida.
"Pensàvem que això els beneficiaria molt i que ens ajudarien amb la iniciativa de treure el vidre sobre el terreny."
Uns artesans que, si fa poc ja veien com la demanda externa es reduïa pels efectes de la pandèmia, ara pateixen la parada del mercat intern. La iniciativa, doncs, els suposa una mica d'aire.
Beirut llueix encara trencat emocionalment, però, com aquest vidre, s'acabarà reconstruint per tornar a brillar.