Denuncien dos nos casos de nadons i intercanviats a l'hospital (Pixabay)

Reclama 3 milions en descobrir que l'hospital el va canviar per un altre nadó, a Barcelona

És un cas d'intercanvi de nadons de fa 50 anys a l'Hospital Vall d'Hebron que se suma a una altra denúncia per un cas similar a Guadalajara
Redacció Actualitzat
TEMA:
Judicial

Un home de 50 anys ha descobert fa poc que va ser intercanviat en néixer. La família que l'ha criat no són els seus parents biològics. El cas va passar el 1972 a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i ara ho ha portat davant la justícia. La denúncia és molt similar a la d'un altre home, nascut el 1971 a l'Hospital General de Guadalajara.

Els dos afectats, que no han pogut arribar a conèixer els seus progenitors, reclamen una indemnització de 3 milions d'euros pels danys ocasionats als respectius serveis sanitaris. 

L'advocat dels dos demandants és José Sáez Morga, que porta també el cas d'una nena intercanviada el 2002 a l'Hospital de Logronyo, que es va conèixer el 2021.

Segons Sáez Morga, 3 milions d'euros és la reclamació de màxims que estableix la Llei de Consumidors i Usuaris per danys que es puguin considerar irreparables. En els altres dos casos, la reclamació de l'home de Guadalajara puja a 2,9 milions d'euros, i la del de Barcelona, a 3 milions.

José Saéz Morga, advocat dels casos d'intercanvi de nadons (EFE/Raquel Manzanares)

Dos parts amb 5 minuts de diferència

El cas de Barcelona és el d'un home que, segons el registre, va néixer un dia del 1972 a les 11.15 hores a l'Hospital Vall d'Hebron. Arran d'unes proves d'ADN que es va fer el 2022, van donar resultats de parentiu incompatible amb la seva família.

En repassar el llibre de registre de parts de l'hospital, aquell dia figuren dos parts amb 5 minuts de diferència, un a les 11.15 hores i un altre a les 11.10. La investigació va permetre al demandant conèixer la identitat dels seus parents biològics.

Però els qui van resultar ser els pares biològics ja havien mort. També ha mort el germà biològic, fa pocs mesos, abans que el pogués conèixer personalment, i sense poder preguntar si mai van saber de l'error d'identificació i l'intercanvi del germà.

L'altre nadó intercanviat també ha mort i no se sap si va arribar a saber mai qui eren els seus pares biològics.

Grups sanguinis que no quadren

El denunciant de Guadalajara va descobrir que no pertanyia biològicament a la seva família en detectar-se aparents discordances de grup sanguini.

El 2021 va decidir sotmetre's a proves d'ADN voluntàries amb la seva mare i germana, de les quals en va resultar que no hi tenia parentiu biològic, ha dit Sáez Morga.

En demanar la seva història clínica, els serveis sanitaris de Guadalajara li van respondre que no apareixia i que, es podien haver perdut en el trasllat al nou hospital, inaugurat el 25 de gener del 1982.

El Servei de Salut de Castella-la Manxa li va donar la mateixa explicació quan el van informar que no s'havia trobat cap documentació clínica relacionada amb el seu naixement ni de la mare. La resposta va ser que era un problema detectat amb "certa freqüència" perquè en el trasllat d'històries clíniques de la Residència Vella a l'Hospital Universitari "es va perdre la documentació".

Una investigació posterior, que es va conèixer el 16 de març, va concloure que no consta documentació clínica relativa al naixement ni al part.

De manera que, fins ara, el demandant desconeix els seus progenitors biològics i altres parents, i no té més pistes per descobrir-ho.

Les dues nois van haver d'anar a la incubadora i les van canviar després de bressol (Reuters/Gleb Garanich)

La noia de la Rioja, indemnitzada a mitges

En el cas de La Rioja, el mes d'abril passat, la Justícia va condemnar la companyia asseguradora del Servei Riojano de Salut a abonar una indemnització de 850.000 euros a la jove que havia estat intercanviada.

La dona només n'ha rebut 215.000 euros. Per això, actualment, es manté oberta una doble reclamació, una per la diferència entre les dues quantitats i una altra perquè la demandant insisteix a reclamar els 3 milions d'euros que va demanar inicialment, ha explicat l'advocat.

 Aquesta jove, els pares de la qual van ser declarats incapaços, es va criar amb la que creia la seva àvia materna. El 2017, l'àvia va interposar una demanda de manutenció contra el que considerava progenitor de la nena. Aquest va rebutjar el pagament al·legant que no era el pare i una prova d'ADN ho va confirmar.

Però més tard també es va determinar que tampoc no era filla de qui considerava la seva mare biològica, i per això la noia va iniciar el procés per conèixer els seus veritables pares.

En revisar els naixements registrats a l'antic Hospital San Millán, on va néixer el 2002, es va veure que el mateix dia hi va haver un altre naixement i també era una nena. 

Les dues tenien baix pes i van haver d'anar a la incubadora sense que tinguessin contacte amb les mares. Després les haurien intercanviat en posar-les al bressol corresponent. La noia ha pogut conèixer la seva família, però no la mare biològica, que va morir fa 4 anys. 

L'altra noia "es manté en l'anonimat" i no té intenció d'emprendre accions judicials.

ARXIVAT A:
Judicial
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut