Reclamen poder avortar en centres públics de les Terres de l'Ebre

Els col·lectius feministes denuncien que es fan avortaments per raons de salut, però que si es volen fer per voluntat de la mare cal desplaçar-se a Tarragona o Barcelona

Actualitzat

L'Assemblea Vaga Feminista de les Terres de l'Ebre ha posat en marxa una campanya per reclamar que practiquin l'avortaments quirúrgics voluntaris als hospitals públics de la regió sanitària. L'han presentada a les portes de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, al Baix Ebre, que és l'hospital de referència de la zona.

La principal reivindicació de la protesta és que aquest centre públic practiqui avortaments voluntaris a petició de les mares i no només per motius de salut. Ara cal anar a Tarragona o Barcelona.

Selena Alberich, portaveu de l'Assemblea Vaga Feminista diu que és intolerable que 10 anys després de l'aprovació de la llei de l'avortament el Departament de Salut no hagi estat capaç de programar avortaments quirúrgics a les Terres de l'Ebre.

"Sí que es fan interrupcions de l'embaràs per motius de salut, per risc de la mare gestant o per malformació del fetus, com és el cas de l'Hospital Verge de la Cinta, però no se'n da a petició de la dona, quan s'està demostrant que sí que hi ha els professionals i les infraestructures per poder-ho dur a terme."


Segons el col·lectiu feminista, un 40% dels metges de Tarragona i l'Ebre es declaren objectors i es neguen a practicar la interrupció voluntària de l'embaràs.

Per la seva banda, Mar Lleixà, directora dels Serveis Territorials de Salut a les Terres de l'Ebre, assegura que aviat es podran fer interrupcions quirúrgiques voluntàries de l'embaràs al mateix territori.

"Ho tenim pràcticament resolt, fa falta concretar quin ha de ser el circuit i la data d'inici, perquè sempre , sigui quina sigui la causa d'aquesta interrupció voluntària, la dona tingui l'opció d'escollir. Que d'entrada se li ofereixi la possibilitat de realitzar aquesta interrupció voluntària de l'embaràs al propi territori --al Verge de la Cinta com a hospital de referència--, o a una d'aquestes clíniques concertades que sí que estan fora de la regió."


Aquest moviment reivindicatiu arrenca de la denúncia feta a Catalunya Ràdio que les dones ebrenques que volen interrompre l'embaràs són derivades automàticament a hospitals privats de Tarragona, i de la mateixa problemàtica detectada a Lleida.

"Ha sigut un efecte dominó", ha dit Selene Alberich, del col·lectiu feminista ebrenc, que ha afegit: "Les companyes de Lleida denuncien la situació; Catalunya Ràdio també en fa una investigació i un reportatge. I, i a partir d'aquí, és quan nosaltres ens activem i comencem a investigar."

Si, finalment, l'Hospital de la Verge de la Cinta acaba practicant avortaments quirúrgics voluntaris, les Terres de l'Ebre seran l'única regió on es prestarà el servei en un centre públic, perquè a Catalunya es deriven els casos a clíniques privades encara que les despeses acabin sent pagades per la sanitat pública.

 

 

ARXIVAT A:
SalutAvortament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut