Excursionistes al Pedraforca (ACN)

Reclamen regular l'accés a la muntanya per evitar massificacions i actituds incíviques

La Federació d'Entitats Excursionistes alerta del perill de degradar els espais naturals protegits
Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, FEEC, alerta del perill de degradar els espais naturals per la "massificació" de visitants i demana una regulació "urgent" de l'accés a la muntanya. Denuncia que les normes no es compleixen i que el desconeixement del medi i la poca formació muntanyenca posen en perill la seguretat de les persones i del medi natural.

Després que aquesta cap de setmana passat es veiessin imatges de cues al cim de la Pica d'Estats, o durant l'estiu marcat per la Covid, que ha fet créixer el tursime interior en llacs, rieres i espais naturals amb gran afluència de persones, la federació alerta del perill de la degradació d'uns espais naturals que no estan preparats per "rebre un impacte continuat".

Cua de persones que esperen arribar a la creu del cim de la Pica d'Estats

En un comunicat, la federació no demana la prohibició d'accedir-hi, sinó que es reguli l'accés a espais naturals determinats en algunes èpoques de l'any.

"Defensem l'accés a la muntanya per a tothom, però creiem fermament que s'han de prendre mesures importants per regular aquest accés en determinades èpoques de l'any."

 

També afirma que les normes dels parcs no es compleixen, bé per desconeixement d'un públic "amb poca formació en l'àmbit muntanyenc", bé per un excés de persones que "desgasten i erosionen terrenys que no poden patir aquest tipus de moviment constant".

Cues de persones al cim (Carla Verdés)

El president de la federació excursionista, Jordi Merino, ha dit a Catalunya Ràdio que s'haurien de limitar els accessos quan els aparcaments s'omplin. I reclama més educació mediambiental per fomentar el respecte i la conservació, i evitar la degradació d'aquest espais.

"Un milió de persones fan activitats al medi natural a Catalunya, el que és una barbaritat. Nosaltres tenim 40.000 federats i 80.000 són socis d'entitats excursionistes, fins a arribar a un milió queda moltíssima gent o que no té la formació o que no coneix el medi natural. És una qüestió de cultura muntanyenca o excursionista."

La federació afirma que les normes dels parcs no es compleixen, bé per desconeixement d'un públic "amb poca formació en l'àmbit muntanyenc", bé per un excés de persones que "desgasten i erosionen terrenys que no poden patir aquest tipus de moviment constant".
 

Medi ambient estudia mesures

En aquest sentit, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Subirà, va dir dilluns a "Els matins, de TV3 que s'està estudiant prendre mesures i trobar l'equilibri perquè tothom pugui gaudir de la natura.

  "Hem d'analitzar si cal restringir accessos als espais naturals més visitats, perquè cal trobar un equilibri entre el dret al gaudi de la ciutadania i el dret a protegir la natura".

I ha fet una crida de cara a un altre cap de setmana llarg com és el de la Mercè perquè no es repeteixin les aglomeracions en espais naturals. 

 

 

La federació es fa ressò de la preocupació que ja han manifestat alguns ajuntaments i altres parcs naturals aquest estiu,  a més del de l'Alt Pirineu, el Cadí-Moixeró, el dels Encantats i Estany de Sant Maurici, o Montserrat, que en alguns casos han pres decisions puntuals en els seus àmbits.

 

Control d'accés dels principals indrets naturals de la Vall d'Aran (CCMA)
 


Ecosistema

L'excés de persones, de vehicles, afegit a les activitats incíviques o prohibides d'alguns excursionistes, com banyar-se en un llac d'alta muntanya, han fet anunciar al Parc Natural de l'Alt Pirineu que hi regularà l'accés de visitants.

 

Kilian Jornet s'ha fet ressò a Twitter del perill per als ecosistemes si no es respecten les normes de protecció d'aquests espais.
 

 

Segons la federació, la poca cultura de muntanya de molts dels visitants i una presència continuada de massa persones en aquests espais també posen en perill espècies autòctones, com l'hàbitat de la sargantana pallaresa, una espècie protegida i en perill d'extinció al parc de l'Alt Pirineu, o el cranc de riu a la riera de Merlès.
 


 

L'incivisme als espais naturals degrada el medi i amenaça l'ecosistema

Seguretat
            
Un altre fet que ha denunciat la FECC és la "poca seguretat" d'algunes de les activitats que es fan en aquest context de massificació, com ara excessos de gent caminant per crestes creuant-se amb dificultats amb altres excursionistes per senders molt estrets. 

Alguns excursionistes tenen poca cultura muntanyenca i corren risc d'accident

El Parc Natural del Cadí-Moixeró, on hi ha el Pedraforca, ja va denunciar també la poca experiència de muntanya de molts dels excursionistes, cosa que ha fet disparar els rescats aquest estiu.

 

En aquest sentit, Merino recorda que amb l'allau de gent a la muntanya arran de la pandèmia la xifra de rescats dels federats ha pujat un 190%, i de cara a aquest hivern preveu una altra saturació a les estacions d'esquí de muntanya. L'incivisme a la muntanya pot suposar multes de 750 a 3.000 euros.

A més, a la muntanya també cal respectar les normes de prevenció de la Covid 19, com portar mascareta o mantenir les distàncies de seguretat.

Vista general de la muntanya del Pedraforca (ACN / Martí M.)
ARXIVAT A:
Medi ambient Ecologia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut