Recomanacions per a Sant Jordi: vint-i-quatre llibres premiats aquest any
- TEMA:
- Sant Jordi
Les parades de llibres tornen al carrer aquest Sant Jordi, després que el confinament domiciliari del 2020 va deixar la diada sense celebració.
No serà com era tradicional abans de la Covid. Tot estarà més ordenat i i controlat. Però de llibres per triar i remenar n'hi hauran. Entre les novetats hi figuraran les obres premiades durant aquest any.
Vint-i-set escriptors premiats han participat aquesta setmana a la fotografia de Sant Jordi impulsada per TV3. Vint-i-quatre ja tenen l'obra guanyadora publicada. Són aquests que repassem tot seguit:
Els protagonistes de "Tàndem" - Maria Barbal, Premi Honor Lletres Catalanes i Premi Josep Pla de Novel·la -, l'Elena i l'Armand, intenten canviar la manera de viure donant-se llibertat plena. És una història sobre la felicitat que anima a pedalar acompanyats. Maria Barbal explora amb aquesta novel·la la capacitat humana d'allunyar els pensaments i les rutines per deixar-se portar per la vida.
A "L'aigua que vols", de Víctor García Tur, Premi Sant Jordi de novel·la, una trobada en una antiga casa de vacances per celebrar un aniversari és l'excusa per reviure els anys passats, la infantesa, però també per plantejar els secrets de les famílies, les vivències i els silencis. Una novel·la guardonada amb el Premi Sant Jordi.
Eva Baltasar retrata a "Boulder", Premi Òmnium de novel·la, una dona atreta per la solitud que treballa de cuinera en un vaixell. Però en un port coneix una dona que la treu del seu cau solitari per crear una família amb gestació assistida. El seu cap no para de donar voltes a la idea de sentir-se tancada en una gàbia.
"El lunes nos querrán" explica la història d'una jove de 17 anys en un entorn opressiu que anhela trobar la llibertat. Coneix una noia de les seves condicions però amb una família sense els lligams de la resta de la seva comunitat. La protagonista li seguirà els passos per intentar trobar la felicitat. El llibre, de Najat El Hachmi, ha rebut el Premi Nadal de novel·la.
"L'home que va viure dues vegades" és la història de Salvador Martí, el fill que haurà de lluitar contra el destí quan rep una herència del seu pare, el noi que trobarà refugi als llibres, el poeta que es busca en les paraules de les dones i els homes que van saber escriure amb bellesa i veritat el seu comiat. El protagonista va veient com s'esborren els límits entre la vida i la mort. Gerard Quintana firma aquesta història que ha rebut Premi Ramon Llull.
"Napalm al cor", de Pol Guasch, parla d'una parella de nois que han crescut en una zona militaritzada, marcats per unes condicions de vida precàries, per la intolerància de l'entorn cap al seu desig, i per unes famílies tocades pel desarrelament. És com un exercici de comprensió íntima d'un passat extrem i traumàtic, i de cartografia sentimental d'un present convuls a la recerca d'alguna forma d'alliberament
El Premi Herralde de novel·la, "Cien noches", de Luisgé Martín, versa sobre un experiment antropològic per elaborar una estadística fiable dels comportaments sexuals de les nostres societats partint de la premissa que prop de la meitat de la humanitat confessa ser infidel sexualment a la seva parella. És una novel·la de reflexió sentimental, d'indagació eròtica i de persecució policial d'un assassí que no ha deixat cap rastre del seu crim.
Un diumenge el protagonista de la novel·la d'Albert Forns, "Abans de les cinc som a casa", troba tretze llibretes al mercat de Sant Antoni. Són els diaris d'un barceloní que, des de mitjans dels anys seixanta i durant quinze anys, va deixar constància del seu dia a dia. Són notes d'un personatge ordinari que l'autor indaga, com si d'un detectiu es tractés, per reconstruir la seva vida.
Irene Pujades escriu "Els desperfectes" (Premi Documenta), vint-i-un contes escrits amb grolleria i humor negre finals d'amistat, d'amors i de la vida, els consells dels altres, els periquitos perduts, els bons àpats, el turisme o la manera com els humans afrontem les tragèdies.
"Despertar-me quan no dormo", Premi Carles Riba de poesia, és un exercici de contemplació de la natura i el diàleg amb la tradició poètica i artística que conformen un univers de densitat moral i d'excel·lència formal. L'autor, Miquel Desclot, ens presenta amb coherència i solidesa els arguments de cadascun dels poemes.
Núria Esponellà, premi Prudenci Bertrana amb "Ànima de tramuntana", ens presenta una arqueòloga passa per una situació personal difícil després d'haver-se separat de l'home amb qui ha conviscut durant anys. Amb el paisatge empordanès de rerefons i dues tombes insòlites a la necròpolis de la ciutat ibèrica d'Ullastret descobreix com s'entenia la mort al segle III aC i com l'entenem ara que s'ha convertit, gairebé, en un tema tabú.
A "Dunes. Diari d'un altre estiu" de Muriel Villanueva, Premi Llibreter Infantil i Juvenil, la protagonista del diari se n'adona amb 14 anys que créixer implica entreveure la complexitat del món. Però també que l'actitud enfront la vida pot marcar una gran diferència en les conseqüències d'allò que ens passa i sentim.
"Felanitx" és un llibre de poesia que evocava el lloc on l'autor Andreu Gomila hi ha passat llargues temporades. També recull poemes breus que completen el retrat d'algú que es reconeix en el dir-se i en el desig amorós que l'empeny a dir. "Felanitx" ha obtingut el 18è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater.
Una nit d'hivern, un home arriba al Sallent de Santa Pau. "La casa de foc", de Francesc Serès, Premi Proa, ens fa recórrer els camins que uneixen les cases i les vivències dels habitants vall del Ser on tothom hi arriba fugint d'alguna cosa i només es queden els que no han pogut anar-se'n. Una obra entre la realitat i la màgia, que busca i que troba, que recorre el present i parla del futur.
"El vel de la deessa", Premi Nèstor Luján de novel·la històrica, ens situa pocs mesos després de la Setmana Tràgica. Un grup de francmaçons, sota a protecció de la Societat Progressiva Femenina, s'aferren a l'educació com a via per lluitar contra el rol social que els ha estat imposat pel fet d'haver nascut dones. És un llibre de Glòria Sabaté.
Gemma viu en un poble de 5 cases i 7 habitants envoltat d'un bosc on hi ha una mina a la qual no la deixen acostar-s'hi. Un dia, prop de la mina, hi troba Arles, un xiquet molt estrany que li revela l'existència d'un món extraordinari amagat sota terra. És "El país de cral", de Paula Ferrer, Premi Vaixell de Vapor
Els relats d'Anna Gas a "El pèndol" (Premi Mercè Rodoreda de contes) s'endinsen en un món inquietant on la realitat i les seves distorsions s'entrecreuen. Hi ha qui surt d'una gàbia per habitar-ne una altra; un adolescent que se sotmet a un ritual de pas a la vida adulta; una noia que fa cua mentre es debat entre la solitud i la companyia; o, dos amics metges que es diverteixen jugant amb les seves passions.
L'Amina té catorze anys i treballa cosint roba en un taller de Bangladesh. El Víktor també té catorze anys i estudia en un institut de l'àrea metropolitana de Barcelona. Fa uns quants mesos va perdre el seu millor amic en un tràgic accident. El noi troba una nota d'auxili cosida a la vora dels seus pantalons. Localitzar-ne l'autor i ajudar-lo es convertirà en tot un repte. És "Sense codi de barres", de Ruth Tormo, Premi Ramon Muntaner.
Barcelona, primavera de 1888. És l'escenari de "Les esferes del temps", de Rubén Montañá, Premi Joaquim Ruyra. Un ésser dotat de poders sobrehumans deixa víctimes allà on passa. Domènech és un jove orfe que arriba a la ciutat en un espectacle itinerant i aviat descobrirà que la seva vida està estretament lligada amb el monstre.
A "Dinou vint", d'Helena Carreras, mare i filla topen i alhora s'emmirallen, en un temps de crisi col·lectiva i de desconcert personal. Una descobreix el primer amor; l'altra es troba en el carreró sense sortida d'un matrimoni. Tot plegat, enmig d'un procés polític cada cop més desesperançat, el temporal que arrasa la costa on viuen, la pandèmia i el confinament. Aquesta novel·la curta és Premi Just M. Casero.
"La ferida" travessa l'Amazones de punta a punta. Els personatges principals fugen de la selva humana i de les turbulències interiors per endinsar-se a la veritable selva, una natura desmesurada, la metafòrica ferida oberta. Albert Canadell ha rebut amb "La ferida" el Premi Recull de Blanes.
La Clàudia té un veí nou que sembla que mai no sigui a casa. En temps de mòbils només es comunica amb pòstits. "Els pòstits del senyor Nohisoc" és el Premi Folch i Torres d'aquest any, obra de Tina Vallès.
A "Les closques" un pare i una filla es retroben després d'anys sense tenir-hi contacte per viure en un pis del barri de Gràcia. La novel·la de Laia Viñas (Premi Documenta) ressegueix la infantesa del pare al delta de l'Ebre per descobrir de qui fuig i per què.
A "Tsunami", d'Albert Pijuan, Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler, tres cosins, fills dels tres germans fundadors d'un grup turístic amb hotels arreu del món. Als divuit anys, gaudeixen com mai i com ningú durant la inauguració del nou hotel a Sri Lanka: festes, alcohol, submarinisme, paisatges exòtics, luxe asiàtic. Però les coses canviaran dràsticament quan una alerta de tsunami.
- ARXIVAT A:
- Literatura Sant Jordi