Recomanen tallar les gomes de la mascareta per evitar que els animals hi quedin atrapats

Les mascaretes quirúrgiques poden protegir fins a quatre hores i trigar entre 300 i 400 anys a degradar-se

RedaccióActualitzat

Les mascaretes s'han convertit en un element indispensable en el nostre dia a dia per protegir-nos de la Covid-19. No obstant, si no es tracten els residus correctament, es converteixen en un problema mediambiental que ja ens esquitxa a dia d'avui.

Les mascaretes quirúrgiques, amb gomes o sense, poden protegir fins a quatre hores i trigar entre 300 i 400 anys a degradar-se. Estan fabricades amb una barreja de plàstics i són impossibles de reciclar.

Malgrat que l'Agència Catalana de Residus continua insistint en la necessitat de llençar-les al contenidor gris, segueixen acumulant-se al medi natural, al costat d'altres residus que ja fa molts anys que són un problema greu.

Es recomana tallar-ne les gomes abans de llençar-les, per evitar que els animals s'hi quedin atrapats.


Fins i tot la cooperativa de farmacèutics Fedefarma s'hi ha sumat. Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, insisteix que cal tallar les betes i evitar llençar les mascaretes a les papereres dels carrers.

Les mascaretes s'han de llençar al contenidor de rebuig, en cap cas a les papereres dels carrers (René Bittner / Pixabay)

"Guardem-les i llencem-les al contenidor del rebuig. El que recomanem, en la mesura que sigui possible, és que els ciutadans utilitzin mascaretes reutilitzables", insisteix.

A Tortosa, una fàbrica de mascaretes n'ha ideat una sense gomes, que s'enganxa directament a la pell. Però el perill de les gomes al medi ambient és realment tan greu? Segons la revista Animal Biology, sí.
 

Nius de mascaretes i guants

Un article dels investigadors Auke-Florian Hiemstra, del Centre de Biodiversitat Naturalis, i Liselotte Rambonnet, de la Universitat de Leiden (Països Baixos) avisa que els residus de la Covid-19 estan alterant la vida animal arreu del món.

Acompanyat de fotografies i de dades de voluntaris, una de les conclusions a què arriba l'estudi és que qualsevol tipus d'animal pot embolicar-se amb les mascaretes.

"Els animals es debiliten, siguin vertebrats o invertebrats, a la terra, l'aigua dolça i al mar. S'emboliquen amb les gomes o moren de gana a causa del plàstic al seu aparell digestiu", adverteixen els investigadors.

Així mateix, van reportar informes sobre simis que les mastegaven i un pingüí al qual es va trobar una mascareta a l'estómac.

La diversitat d'animals afectats per les deixalles de la Covid és considerable, però alerten sobretot dels animals domèstics, ja que han descobert que molts gossos han ingerit el plàstic de les mascaretes.
 

Niu de fotja comuna ("Fulica atra") construït amb mascaretes i guants, fotografiat el 6 de setembre del 2020 (Animal Biology)

A l'article, també adverteixen que alguns animals utilitzen el rebuig com a material per als seus nius. Per exemple, les fotges als canals neerlandesos, on s'hi han trobat fins i tot guants, als nius.

A Catalunya, al servei de Fauna de la Generalitat no li consten casos com aquests, però també avisen del seu perill i recomanen l'ús de les reutilitzables.

ARXIVAT A:
Medi ambientCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut