Rècord de brots del "virus de la bufetada", una malaltia lleu però molt contagiosa
- TEMA:
- Salut
És habitual que, cada quatre o cinc anys, hi hagi un repunt d'eritema infecciós, una malaltia lleu que popularment es coneix com a "virus de la bufetada" o cinquena malaltia. Però aquesta primavera s'han detectat més brots epidèmics que mai des que van començar-se a registrar ara fa nou anys.
En concret, l'Agència de Salut Pública n'ha notificat 40 brots arreu de Catalunya en dos mesos. El virus ha circulat, sobretot, a les escoles: 22 brots s'han registrat a l'educació primària, 14 a l'educació infantil, 3 en llars d'infants i només un en l'àmbit familiar.
Entre principis d'abril i principis de juny, se n'han diagnosticat 4.835 casos. Són xifres que contrasten amb les de tot el 2023: només un brot i 752 diagnòstics.
De fet, el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties ja va emetre una circular a principis de juny advertint que aquest any hi havia un repunt d'aquest virus en 14 països europeus.
Per què es diu "virus de la bufetada"?
L'eritema infecciós popularment es coneix com a malaltia o virus de la bufetada perquè als afectats els surt un èczema vermell molt característic a les galtes, i també poden tenir una erupció cutània al tronc o a les extremitats.
Aquest virus acostuma a afectar nens, perquè la major part de la població adulta ja té anticossos.
Una malaltia lleu
És una malaltia molt contagiosa, sobretot entre infants, però en general gens greu. De fet, la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, subratlla que no cal alarmar-se. A la primavera cada quatre anys hi ha brots epidèmics de virus determinats.
De fet, segons les dades del Departament de Salut, des de l'any 2015 no hi ha hagut complicacions en els casos d'infants afectats. L'any 2019 només hi va haver un cas que va requerir ingrés hospitalari i va evolucionar bé.
Alerta amb les embarassades i els immunodeprimits
La infecció sol ser lleu, però pot complicar-se en persones immunodeprimides i dones embarassades.
Moltes dones ja són immunes a aquest virus i els seus fetus estan protegits. Tot i això, algunes vegades la infecció pot acusar una anèmia greu en el fetus. Això passa en menys del 5% de les embarassades infectades pel virus.
En cas d'estar embarassada i haver estat en contacte amb algú que hagi passat el virus, s'ha de consultar el ginecòleg.
Contagi silenciós
El que origina l'eritema infecciós es un virus que es diu parvovirus B 19. Es contagia amb les gotetes de saliva que s'expulsen, per exemple, quan parlem.
Però sol passar desapercebut en la fase d'incubació, que és quan és contagiós. I en canvi deixa de ser-ho quan surt la característica i vistosa erupció a les galtes. La presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, explica:
"Quan surt l'erupció, és quan sembla que estigui pitjor, però no és així. Aquell nen o nena ja pot anar a l'escola perquè no contagiarà."
- ARXIVAT A:
- Salut