Dues professionals dipositen un ronyó extret d'un donant viu a l'Hospital Clínic de Barcelona (ACN/Hospital Clínic/Francisco Avia)

Rècord de trasplantaments: 187 persones donen un ronyó en vida i es trasplanten 1.393 òrgans

La majoria han estat renals, però els hepàtics són els que més han crescut, sobretot en infants, gràcies a l'èxit de la tècnica split, que permet fer dos trasplantaments d'un sol fetge

RedaccióActualitzat

L'any 2023 s'ha tancat amb xifres rècord de donació i trasplantament d'òrgans a Catalunya, que segueix sent líder i referent mundial en aquest àmbit, amb una mitjana de 3,8 intervencions quirúrgiques al dia.

De fet, Catalunya té una de les taxes de trasplantaments més altes del món, amb 176 intervencions per cada milió d'habitants.

Més d'un miler de persones s'han beneficiat d'un òrgan en els 1.393 trasplantaments que s'han fet l'últim any, i 14.387 han rebut algun teixit dels recollits i distribuïts pel Banc de Sang i Teixits --sobretot còrnies, però també teixit cardiovascular, musculoesquelètic o pell.

A més, més de 6.500 persones s'han sumat al registre REDMO per ser donants de medul·la òssia, on ja hi ha 76.824 persones inscrites com a donants voluntaris. D'aquests, 95 han fet efectiva la donació de medul·la durant el 2023.


La majoria de trasplantaments són de ronyó

La majoria de trasplantaments d'òrgans que s'han fet el 2023 han estat de ronyó (976), davant dels de fetge (226), pulmó (102), cor (56) i pàncrees. Els hepàtics, però, han estat els que més han pujat (un 11,3%), seguits dels cardíacs (un 3,7%) i els renals (un 2,9%). Els de pàncrees s'han mantingut estables i els de pulmó han baixat un 4,7%.

També ha augmentat la donació d'òrgans, tant en vida com de donants morts.

Pel que fa al trasplantament de progenitors hemopoètics --trasplantament del moll de l'os, per canviar totes les cèl·lules de la sang--, se n'han fet 630, un nou màxim històric. La majoria (un 57%) han estat autogènics (en què el donant ha estat el propi malalt) i una quarta part, amb familiars com a donants.

Per centres, l'Hospital Vall d'Hebron, on es fan tant trasplantaments pediàtrics com d'adults, ha liderat un any més el nombre d'intervencions, amb 399. L'han seguit l'Hospital Clínic de Barcelona, amb 347 trasplantaments, i el de Bellvitge, amb 291. El 2023 ha estat el segon millor any en nombre de trasplantaments pediàtrics realitzats, amb 59 intervencions: 19 de ronyó, 25 de fetge, 12 de cor i 3 de pulmó.

Un equip de l'Hospital Universitari de Bellvitge fent un trasplantament (ACN)

El director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, ha explicat, en roda de premsa, que "el trasplantament pediàtric és una prioritat" per als seus equips, per "reduir al màxim el temps d'espera dels infants en la llista".

També ha destacat la feina dels hospitals no-trasplantadors, "que en condicions sovint més difícils són els responsables del 28% dels donants de cadàver" que hi ha hagut a Catalunya el 2023. El centre no-trasplantador que més donants ha aportat ha estat l'Hospital Josep Trueta de Girona.

Entre els principals factors que han ajudat a millorar les xifres de trasplantaments hi ha l'augment de donants renals vius (187 persones han donat un ronyó en vida, una xifra rècord), i la consolidació de la tècnica split, que permet fer dos trasplantaments d'un sol fetge, normalment a un infant i a un adult. També que ha augmentat el nombre de donants morts (un 7,6% respecte al 2022), fins als 384, un nou màxim històric.


Sense donants no hi hauria trasplantaments

Tot i el rècord de donació, el percentatge de negatives familiars respecte al total de peticions que s'han fet des dels hospitals també ha augmentat un 22,4%.

Des de Salut s'ha volgut agrair la generositat i la solidaritat dels donants i les seves famílies, pel seu gest altruista, i també s'ha reconegut la feina i el compromís de tots els professionals --sanitaris i no sanitaris-- vinculats al procés de donació i trasplantament. També han recordat que fer-se donant és molt senzill i només cal compartir aquesta decisió amb familiars i amics.

També hi ha hagut 21 persones que han donat els seus òrgans després de demanar l'eutanàsia i gràcies a les quals s'han pogut fer 74 trasplantaments.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut