
Rècord d'execucions al món des del 2015: l'Iran lidera la llista el 2024
L'any passat es van condemnar a mort més de 1.500 persones, segons Amnistia Internacional, que alerta que la xifra real és més alta perquè no es poden comptabilitzar les dades de la Xina
Feia 10 anys que no es registrava una xifra tan alta. Durant el 2024 es van executar més de 1.500 persones al món en 15 països, segons l'informe Condemnes a mort i execucions 2024 d'Amnistia Internacional.
La majoria d'aquestes execucions es concentren en tres països: l'Iran, l'Aràbia Saudita i l'Iraq, que són els responsables del 91% de les morts per pena capital. L'any 2024 va ser especialment dur en aquests estats.
L'Iran --el país que més persones va executar-- en va matar 972, un centenar més que l'any anterior, mentre que l'Aràbia Saudita va duplicar les execucions, passant de 172 a 345 persones assassinades.
Dani Vilaró, portaveu d'Amnistia Internacional, alerta que aquests països "apliquen la pena de mort de forma extensiva, sobretot per castigar la dissidència política i amb acusacions de terrorisme" i, afegeix, ho fan sota el pretext que la pena de mort té un efecte dissuasiu, que mai s'ha demostrat.
"El mantra dels governants que recorren a la pena de mort és que té un efecte dissuasiu i que redueix la criminalitat, però no hi ha cap informe ni cap dada que ho avali. Apliquen la pena de mort per una qüestió de tradició històrica."
Amnistia Internacional també denuncia que el 40% de les execucions es van fer de manera il·legal perquè es van aplicar a delictes de tràfic de drogues, un supòsit que no està recollit al dret Internacional, que només preveu la pena de mort en casos de "delictes més greus" com assassinats i homicidis.
Vilaró alerta que aquesta desprotecció afecta sobretot col·lectius desfavorits que es veuen abocats al tràfic de drogues i "reben un càstig desproporcionat".

L'opacitat de la Xina
Tot i les dades preocupants que recull l'informe d'Amnistia Internacional, l'ONG alerta que les xifres reals d'execucions al món encara són molt més elevades. Això passa perquè el país que més penes de mort aplica, la Xina, no ofereix cap dada i, per tant, aquestes execucions no es poden comptabilitzar.
Segons Vilaró, el govern xinès podria haver executat més de dues mil persones l'any passat, més que la resta de països junts.
"La Xina considera secret d'estat tot el que envolta la pena de mort però podem dir que és el principal botxí i que les execucions que ha fet poden ser milers, superant fins i tot les 2.000 o les 3.000 persones l'any passat."

També preocupa la situació als Estats Units, el setè país que més execucions va fer el 2024: vint-i-cinc. En el darrer quart de segle, les execucions han baixat als EUA un 75%, des que van tocar sostre el 1999 amb gairebé 100 presos executats. Amnistia Internacional, però, alerta que el discurs de Donald Trump, que vol ampliar els supòsits per aplicar la pena de mort, pugui trencar aquesta tendència.
Futur abolicionista
Malgrat les xifres d'execucions d'aquest 2024, les més altes des del 2015, Amnistia Internacional assegura que la tendència internacional és la d'abolir la pena de mort. Dels 195 països que hi ha al món, 113 han abolit per complet la pena de mort, una xifra que puja fins als 145 si ens fixem en els estats que han suspès la seva pràctica.
L'any passat van aplicar la pena de mort 15 països, la xifra més baixa registrada per segon any consecutiu. Segons Vilaró, "el debat no és si s'abolirà o no la pena de mort, sinó quan. Tardarà potser uns anys, però la tendència és clara i és abolicionista".
A finals del 2024, hi havia almenys 28.085 persones condemnades a mort a tot el món.
- ARXIVAT A:
- Pena de mortAmnistia Internacional