Recordatori de la necessitat de mantenir distància de seguretat, als carrers de Londres (Reuters/John Sibley)

Rècord mundial de casos de Covid mentre molts estats obren fronteres i relaxen mesures

L'OMS comptabilitza 183.020 nous contagis en un sol dia, 2 de cada 3 a Amèrica

Juli Rodés AlmerActualitzat

El món ha tornat a assolir una xifra rècord de contagis de Covid-19 en un sol dia.

Així ho ha informat aquest diumenge l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha donat la xifra de 183.020 nous casos.

És l'augment més gran de malalts de Covid-19 en 24 hores que hi ha hagut fins ara. I les xifres de l'OMS mostren que l'augment de contagis al món s'accelera.

Així, si l'1 de març els nous casos diaris no arribaven a 2.000, al cap d'un mes ja eren més de 72.000. A principis de maig superaven els 85.000, i ara ja s'han més que doblat.

 

(TV3)


Aquesta acceleració es podria deure al fet que es fan més tests, però des de l'OMS no es descarta l'efecte que els desconfinaments puguin tenir en la propagació.

Avui, el director general d'aquesta organització, Tedros Adhanom, ha dit que la politització de la pandèmia ha agreujat la situació:

"El món necessita desesperadament unitat nacional i solidaritat global. La politització de la pandèmia l'ha exacerbada. I cap de nosaltres estarà segur fins que no ho estiguem tots."


Gairebé 2 de cada 3 nous positius s'han detectat a Amèrica, tant del Nord com del Sud.

Mèxic, per exemple, n'ha notificat 5.343 casos nous aquest diumenge, que fan un total de 180.545 en un país de gairebé de 129 milions d'habitants, on ja han mort almenys 21.825 persones.

Al Brasil, que té més de 212 milions d'habitants, les persones contagiades ja són més d'un milió, i la tendència del brot és expansiva: l'última xifra coneguda de nous positius de Covid-19 és de més de 16.000.

A més, cada dia hi ha al voltant d'un miler de morts per aquesta malaltia.

Als Estats Units la situació, ara per ara, és pitjor: té un 50 per cent més d'habitants, però supera el 100 per cent més de casos, més del doble.

El Centre per al Control de Malalties (CDC) parla de 2.248.029 contagis en total, i 119.615 persones mortes.

 

Central Park, aquest diumenge, el dia abans que Nova York entri en la fase 2 de desconfinament (Reuters/Jeenah Moon)


Altres països americans, com el Perú i Xile, han informat aquest cap de setmana de 3.600 i 5.600 nous positius, respectivament.

El Perú ja ha comptabilitzat més d'un quart de milió de casos de Covid i més de 8.000 víctimes mortals, i Xile supera els 240.000 casos i les 4.000 morts.


Augment sobtat de l'índex de reproducció a Alemanya

A Europa, una de les dades recents que més criden l'atenció és a Alemanya, que ha vist com l'índex de reproducció de la Covid-19 passava en 24 hores d'1,79 dissabte a 2,88 diumenge.

Si aquestes xifres es mantenen, la malaltia no es podrà contenir en la principal economia europea, que fins ara havia mantingut a ratlla la pandèmia: més de 190.000 casos, però menys de 9.000 morts, i una proporció de morts per cada milió d'habitants molt per sota de veïns com el Regne Unit, Itàlia o Espanya.

També ha preocupat, a França, aquest diumenge, la celebració del Dia de Música, que en aquest país, on va néixer aquesta diada, té molta tradició.

En diversos llocs de la capital, París, s'ha pogut veure molta gent ballant sense mantenir cap distància de seguretat i sense mascareta.

Això, malgrat que el nombre d'actes s'havia reduït respecte a l'habitual. Un metge en cap de l'hospital parisenc de la Pitié-Salpêtrière ha fet un missatge a Twitter en què afirma:

"Això no és gens el que volia dir l'anomenat "desconfinament progressiu". Comprenc que la Festa de la Música és alliberadora, però no l'hauríem pogut evitar, aquest any?"

 

 

Si a Amèrica el Brasil ha informat de més de 16.000 casos nous en un dia, a l'Àsia un altre gegant, l'Índia, el segon país més poblat del món, n'ha tingut més de 15.000 i ja suma més de 425.000 contagis.

Oficialment, hi han mort 13.700 persones, que és una proporció molt baixa tenint en compte que el país té més de 1.300 milions d'habitants. Els experts, però, temen que el sistema de salut indi no pugui assumir l'augment de casos que es preveu que hi haurà les pròximes setmanes.

 

Últims preparatius a Bombai de llits per atendre malalts de Covid-19 (Reuters/Francis Mascarenhas)


Una previsió que no ha impedit que el primer ministre, Narendra Modi, comencés a relaxar les mesures contra la pandèmia fa dues setmanes amb l'argument que l'economia ha de recuperar l'activitat.

Un altre país asiàtic, Corea del Sud, en canvi, ha tingut aquest cap de setmana les millors xifres en gairebé un mes.

Corea del Sud és un dels països del món que millor han controlat la pandèmia: tot i que té més de 51 milions d'habitants, només es té constància de poc més de 12.400 contagis, i de 280 víctimes mortals.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut