Recupera la casa que li van ocupar a Girona: "Era evident que no tenien permís per viure-hi"
El propietari va denunciar el cas públicament i està convençut que això l'ha ajudat a agilitzar el cas
La família de Girona que va denunciar l'ocupació de casa seva quan la tenien tancada per fer-hi obres finalment l'ha pogut recuperar.
El cas es va fer viral quan el propietari va denunciar a través de les xarxes socials el que considerava una actuació policial absurda i injusta.
Tal com relatava, ell mateix va poder entrar a la casa aprofitant una absència de les persones que l'havien ocupat, però els agents que s'hi van desplaçar li van dir que havia de sortir perquè, si no, el podien detenir per un delicte d'usurpació.
A més, els okupes haurien ensenyat a la policia un vídeo en què deien que se'ls veia cuinant a la casa dues setmanes abans, amb la intenció de demostrar que era el seu domicili habitual i que no se'ls pogués fer fora.
Tot plegat va aixecar tant de rebombori que fins i tot s'hi va implicar l'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, que va defensar a TV3 que s'havia seguit el protocol, però va reclamar canvis legislatius per defensar els petits propietaris i va oferir assessorament jurídic i policial a la família.
Això va ser ara fa un mes, a principis de gener, i aquest dimecres l'episodi s'ha pogut tancar amb el desallotjament dels okupes, a qui el jutjat d'instrucció número 4 de Girona va condemnar la setmana passada a una multa per usurpació.
La resolució d'aquest conflicte ha coincidit amb l'acord que han fet públic els magistrats de l'Audiència de Girona per unificar criteris a l'hora de desallotjar habitatges acabats d'ocupar, de manera que quedi clar com han d'actuar tant els jutjats com els propietaris i els mateixos cossos policials.
Un dels punts que preveu l'acord és que es tramitin els procediments per delictes lleus d'usurpació de béns immobles a través de judicis ràpids, una via per evitar que el procediment s'allargui.
"Era evident que no tenien cap permís"
En el cas del Jordi, que s'ha resolt en qüestió de setmanes, l'afectat està convençut que la gran repercussió mediàtica ha sigut una de les claus perquè el jutjat d'instrucció número 4 de Girona fixés ràpidament una data de judici i admetés les mesures cautelars que havia demanat.
"Les cautelars s'han donat perquè era evident que aquestes persones no tenien cap permís per residir en aquella casa, vam poder documentar molt bé que estava en procés de reforma i no hi havia una situació d'abandonament per part nostra", ha explicat en declaracions a TV3.
A més, ha celebrat el pronunciament que han emès els jutges aquest dimecres i les propostes d'associacions d'advocats que van en la mateixa línia de facilitar els desallotjaments en casos que es puguin determinar com una ocupació que s'acaba de produir.
En l'últim any, a la ciutat de Girona pràcticament s'ha duplicat el nombre d'actuacions policials per ocupacions de pisos. El 2024 se n'han fet gairebé 240, una mitjana de més de quatre per setmana.
- ARXIVAT A:
- Habitatge