Recuperar les restes de l'avi al Valle de los Caídos: "És tancar un forat familiar"
- TEMA:
- Memòria històrica
Aquest dilluns tres famílies podran començar el procés per exhumar les despulles dels seus avantpassats dipositades al Valle de los Caídos. Són restes que consideren que Franco va robar per omplir el seu mausoleu.
Els cosins Rosa i Hèctor Gil pertanyen a una d'aquestes famílies. Des de fa un any tenen el document de Patrimoni Nacional que els autoritza a intentar recuperar les restes del seu avi.
Es deia Pedro Gil Calonge i als 27 anys va ser reclutat pel bàndol franquista i va acabar morint al front. Durant molts anys, el seu fill, que ara té 82 anys, es pensava que era en una fossa comuna.
Però, fa només dotze anys, van descobrir que fins l'any 1961 va estar en una tomba al cementiri de Saragossa i que va ser exhumat i traslladat al Valle de los Caídos sense permís de la família.
Com va passar amb milers de soldats dels dos bàndols, la família de la Rosa té clar que l'únic objectiu era omplir el mausoleu de Franco:
"El meu pare ho va expressar d'una forma molt ferma i molt clara. Davant la tomba buida del meu avi, va dir: 'Qui era Franco per endur-se al meu pare d'aquí?'"
La Rosa i l'Héctor aniran al Valle de los Caídos, on, de moment, només es farà un estudi preliminar. Després de llargs litigis només quatre famílies han obtingut permís per exhumar quatre soldats, dos de cada bàndol. Consideren una injustícia que tot plegat fos per donar contingut a les tombes de Francisco Franco i de José Antonio Primo de Rivera:
"Que dos dictadors estiguin a peu d'altar, amb flors fresques cada dia, i les capelles d'una banda i l'altra, plenes de soldats de qui les famílies no podem accedir a recollir les restes. Això és injust."
Saben que dilluns no tornaran amb les restes de l'avi, però estan esperançats. Creuen que s'ha iniciat el camí per tancar un dol que dura vuitanta anys. Per l'Héctor, els permetrà passar pàgina:
"Tancar processos i dols i continuar la vida. Simplement és tancar un forat familiar."
- ARXIVAT A:
- Memòria històrica