Els dos cadells de llop terrible modificats genèticament per l'empresa Colossal Biosciences
Una empresa modifica genèticament dos llops grisos per recuperar una espècie extingida fa més de 12.500 anys (Colossal Biosciences)

Neixen tres cadells amb gens del llop terrible, el tòtem de la Casa Stark de "Joc de trons"

L'empresa Colossal Biosciences assegura haver "desextingit" l'espècie, tot i que altres experts diuen que només es pot parlar de la modificació d'alguns gens

RedaccióActualitzat

El tòtem de la Casa Stark a la popular sèrie "Joc de trons", el llop terrible o llop gegant, està més a prop d'existir a la vida real gràcies a la manipulació del genoma del llop actual: un equip d'investigadors ha aconseguit modificar genèticament tres cadells per assimilar-los a l'espècie de llop "Aenocyion dirus", extinta des de fa més de 12.500 anys i que va servir d'inspiració per crear el símbol de la família d'Hivèrnia.

La fita és obra de l'empresa Colossal Biosciences, que ha assegurat haver "desextingit" l'espècie, amb tres cadells de sis mesos creats a través de modificacions genètiques basades en ADN trobat en fòssils.

La companyia ho ha anunciat per les xarxes socials, però de moment no ha detallat gaire quin ha estat el procediment i fins a quin punt els cadells s'assemblen a l'espècie extingida, ni tampoc ha publicat cap estudi científic independent, una pràctica comuna en el món de la ciència.

De fet, altres experts posen en dubte la màxima de l'anunci de l'empresa. El paleogenetista català Carles Laulueza-Fox, investigador de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), assegura que "no es pot parlar d'una desextinció, sinó de llops modificats genèticament": "Com que no s'ha publicat el genoma del llop terrible, no sabem quants gens el diferencien del llop gris, però tenint en compte el temps de divergència entre les dues espècies, deuen ser milers."

Lalueza-Fox fa la comparativa amb els éssers humans i els neandertals, amb una diferència de temps de només una dècima part del que separa les dues espècies de llops: "Tenim un 2% dels seus gens, però ningú diria que som neandertals. Molt menys en el cas dels llops gegants."

Colossal assegura haver editat 20 gens del genoma del llop inspirant-se en ADN procedent d'una dent de fa 13.000 anys i un crani de 72.000 anys de llops terribles per dotar els animals d'algunes característiques que se sap que tenia aquesta espècie. 

Segons l'empresa, aquests animals eren fins a un 25% més grans que els llops actuals, tenien un pelatge clar i gruixut, i les mandíbules més fortes.

Els cadells han estat batejats amb els noms de Ròmul i Rem en homenatge als dos bessons fundadors de la ciutat de Roma, que segons la llegenda van ser alletats per una lloba. L'empresa també ha aconseguit un cadell femella, i li han posat el nom d'una de les protagonistes de la sèrie "Joc de trons", Khaleesi.

Els tres animals són cuidats en una reserva ecològica certificada per l'American Humane Society. Els llops terribles vivien al continent americà durant el plistocè fa entre 3,5 i 2,5 milions d'anys, i es van extingir al final de la darrera glaciació, ara fa uns 12.500 anys


Un llop de ficció

A la sèrie basada en les novel·les de George R. R. Martin, el llop terrible és retratat com una criatura llegendària de grans dimensions i molt fort que, a més, és l'emblema de la Casa Stark, a la qual pertany un dels protagonistes, Jon Neu.

Els llops terribles també han format part d'altres sagues de ficció, com ara a "Dragons i masmorres" i de videojocs com "World of Warcraft".

 

ARXIVAT A:
Viral CiènciaMedi ambientLiteraturaCinemaSèriesVideojocs
Anar al contingut