Recuperen un centenar d'àmfores plenes d'un vaixell romà trobat aquest estiu a Palma. Foto: Consell de Mallorca

Recuperen un centenar d'àmfores plenes d'un vaixell romà trobat aquest estiu a Palma

El carregament que molt probablement es dirigia des del sud de la Península a Roma portava oli, vi i salses de peix
Redacció Actualitzat
TEMA:
Arqueologia

A començaments d'estiu es va trobar un vaixell d'època romana enfonsat a la badia de Palma, a Can Pastilla, una de les platges més freqüentades de l'illa. Va ser un dels banyistes qui va donar l'alerta, havia vist restes d'una barca sota l'aigua, a tan sols una cinquantena de metres de la costa.

 

Foto: Consell de Mallorca

 

Un centenar d'àmfores

Arrel de la descoberta, durant l'últim mes s'ha fet una intervenció arqueològica d'urgència i s'han recuperat un centenar d'àmfores plenes i precintades per assegurar-ne la conservació. L'extracció l'han fet amb l'ajuda d'una mànega de succió que ha retirat la sorra acumulada sobre les restes. 

L'embarcació, de la segona meitat del segle III dC, havia sortit d'algun port del sud de la península Ibèrica en direcció, molt probablement, a Roma. La nau transportava un carregament bastant heterogeni de productes com ara oli, vi i salses de peix, la procedència dels quals també sembla que era diversa.

 

Foto: Consell de Mallorca

 

 

No va ser un naufragi violent

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha dit que l'estat de conservació excel·lent de les restes arqueològiques assenyalen que no es tractaria d'un naufragi violent provocat per un fort temporal. Les primeres hipòtesis apunten que es va produir una via d'aigua a la barca o, fins i tot, que un cop de mar per damunt la coberta va ocasionar l'enfonsament de la nau. 

Sebastià Monar, director de l'equip d'investigació arqueològica:

"Pot ser que aquesta embarcació tingués algún tipus d'accident, una mala maniobra i es va enfonsar ràpidament"

 

Foto: Consell de Mallorca

 

Sota el mar ara queda l'estructura d'aquesta embarcació del Baix Imperi esperant una nova operació de rescat. Als laboratoris hauran d'obrir les àmfores i examinar-ne el contingut.

Tot el material arqueològic recuperat formarà part en un futur del fons del Museu de Mallorca.

ARXIVAT A:
Arqueologia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut