Aquesta última intervenció d'urgència va començar el 27 de juny de 2022 i encara continua (ACN)

Recuperen un centenar d'ossos de la Guerra Civil destapats per l'incendi a Corbera d'Ebre

Sobre el terreny cremat hi ha restes de casquets de bala i granades i han quedat a la vista moltes trinxeres
Redacció / ACN Actualitzat
TEMA:
Memòria històrica

Aquest divendres s'han descobert restes òssies de soldats de la Batalla de l'Ebre en una vintena de nous punts, que han quedat al descobert després de l'incendi del 16 de juny, que va afectar 400 hectàrees de la zona.

En total, s'han recollit 115 ossos que analitzaran els antropòlegs i, si no es poden identificar, es dipositaran al Memorial de les Camposines de la Fatarella. 

"La descoberta no ha estat només a conseqüència de l'incendi, sinó també a través de les estades que es fan en busca de vestigis", ha explicat Lourdes Ciuró, consellera de Justícia, que ha visitat la zona. També s'han trobat restes de casquets de bala i de granades.

Un casquet de bala de la Guerra Civil trobat en una de les zones afectades per l'incendi de Corbera d'Ebre (ACN)

El territori va ser primera línia del front durant la Batalla de l'Ebre i aquestes restes ens parlen d'aquells fets tan tristos, d'aquells combatents, molts d'ells joves, que van perdre la vida en aquesta zona.

La consellera ha destacat el paper del cos de Bombers de la Generalitat, agents rurals i alguns historiadors, que van posar en coneixement de la Direcció General de Memòria Democràtica el descobriment d'aquest vestigi.
 

Intervenció d'urgència

Les informacions sobre aquestes troballes han permès a la Direcció General de Memòria Democràtica fer una intervenció d'urgència per recollir restes i prospectar arqueològicament els llocs assenyalats, treballs que van començar el 27 de juny i que encara continuen.

La consellera ha destacat que membres del cos de Bombers de la Generalitat, agents rurals i alguns historiadors van posar en coneixement de la Direcció General de Memòria Democràtica el descobriment d'aquest vestigi.

Visita dels camps de treball

Cada estiu, des del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre, s'organitzen sortides a aquests camps amb els objectius de documentar i rehabilitar les trinxeres, a més de recuperar tots els objectes i materials que s'hi puguin trobar. La consellera n'ha destacat la importància:

"És molt important recuperar la memòria i transmetre els coneixements a les noves generacions."

Els camps s'adrecen a joves d'entre 14 i 17 anys i, enguany, per primer cop, es treballa en aquest espai històric del Consorci Memorial.

És una zona en què s'han trobat, des del 2009, 115 restes humanes de la Batalla de l'Ebre (ACN)

 

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Arqueologia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut