El Comitè d'Experts sobre el Canvi Climàtic que va designar el Parlament ha presentat aquesta tarda el seu informe (ACN/Nazaret Romero)

Reducció dràstica de gasos d'efecte hivernacle: quina recepta plantegen els experts triats pel Parlament

L'equip de científics designat pel Parlament xifra la reducció per al 2035 en un 67% respecte al 1990

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cori Calero

Periodista de Societat de TV3 especialitzada en medi ambient i crisi climàtica

@CoriCalero
Actualitzat

La reducció de gasos d'efecte hivernacle haurà de ser dràstica i ràpida si volem evitar les pitjors conseqüències de l'escalfament associades a la superació del grau i mig global. És el consell que dona el Comitè d'Experts sobre el Canvi Climàtic per assessorar el Parlament i el Govern.

Jordi Solé Ollé, doctor en física per la UPC i investigador del Departament d'Oceanografia del CSIC és un dels membres d'aquest equip de científics, designat pel Parlament, en compliment de la Llei de Canvi Climàtic. 

"Projectem una reducció d'emissions respecte del 1990 que arribin al 67% de cara al 2035. I proposem començar al més aviat possible, perquè si ho seguim retardant, les mesures per arribar-hi seran més difícils d'implementar"

I és que la fita és molt gran, però necessària, segons deixa clar la presidenta del Comitè d'Experts, Montserrat Termes Rifé, doctora en economia i professora de la UB. 

"Si són els combustibles fòssils els que ens estan portant al problema més gran, doncs deixem de consumir-ne! Nosaltres entenem que la nostra proposta és ambiciosa. Això ho tenim molt clar. Però si no fos factible, no l'hauríem presentada. Significarà esforços importants. Però si no comencem a fer-ho ara, és que serà impossible arribar-hi."

Això suposa una reducció d'emissions anual del 8% des d'ara mateix, que s'haurà de fer en tots els sectors, però sobretot en tres sectors clau: el transport, la indústria i l'energia, que suposen el 32% de les emissions, el 28% i el 13% consecutivament. 

L'agricultura, el sector residencial i els residus emeten el 27% de la resta d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. 

 

Així que on l'esforç haurà de ser més gran és al transport i baixar un 72% les emissions, la indústria, un 65%,i l'energia, un 91%. Per aconseguir-ho, una de les claus és un millor transport públic.

"Hem de deixar de consumir combustibles fòssils, però encara s'estan venent cotxes que consumeixen combustibles fòssils. Fan falta vehicles elèctrics? Sense dubte, però, no podem pensar que només amb això solucionarem tot el problema. Per tant, és clau que s'utilitzi més el transport públic, i això només es pot aconseguir amb una bona oferta, de qualitat i que no ens faci perdre temps a tots", diu Montserrat Termes.

Fins i tot en l'àmbit de la indústria proposen un altre paradigma de transport, amb més trens i menys camions, per exemple. I, evidentment, l'aposta per l'electrificació i les renovables

 

 

Però el que destaquen com a mesura bàsica és un descens del consum, un canvi de la manera de viure que no comporta necessàriament anar a pitjor, sinó més aviat eliminar el que és prescindible. 

"Sí, la societat ha de canviar el seu comportament i consumir cada vegada menys d'aquells tipus de productes que no són necessaris per al dia a dia. Amb això no vull dir que s'hagin de deixar de consumir, per exemple, béns lligats al lleure, no. Però si jo me'n vaig a passar un cap de setmana a Roma perquè és molt barat, l'impacte ambiental és tan gran que l'hem d'incloure en la nostra presa de decisions", puntualitza en Jordi Solé.

Una presa de decisions que hem de fer com a societat en general, però acompanyada de lleis que ho facilitin. De fet, segons la Llei de Canvi Climàtic, ara el govern  haurà de presentar la seva proposta perquè s'aprovi al Parlament. S'ha de basar en la recomanació del grup de científics i, si no s'hi ajusta, haurà d'explicar per què, com aclareix en Jordi Solé. 

"Amb aquests pressupostos marquem el full de ruta, la línia a seguir amb uns objectius anuals concrets i amb mesures concretes. Un cop passi per la Taula Sectorial de Canvi Climàtic que representa al teixit social, econòmic i ambiental, serà el Parlament qui n'aprovi la versió final."

I dependrà molt del govern, perquè haurà de fer consultes als diferents partits per aconseguir que s'acabi aprovant una versió final que els científics esperen que no disti molt de la seva.

ARXIVAT A:
Medi ambientEconomiaCrisi climàticaEnergiaTransport públicAgricultura
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut