Una dona s'abraça l'abdomen, encongida pel dolor
L'endometriosi és una maltatia ginecològica benigna que afecta un 10% de les dones en edat reproductiva a Catalunya

Reduir el cafè o deixar el gluten o els làctics pot alleujar el dolor de l'endometriosi

L'efecte podria estar relacionat amb canvis en la microbiota intestinal, apunta un estudi de la Universitat d'Edimburg

Enllaç a altres textos de l'autor

Cristina Sáez

Periodista del 324.cat especialitzada en Ciència i Salut

@saez_cristina
Actualitzat

Restringir el consum de certs aliments pot reduir el dolor que experimenten gairebé la meitat de les dones amb endometriosi, segons revela l'estudi més important fet fins ara sobre l'impacte de la dieta sobre aquesta malaltia.

A partir d'una enquesta feta amb 2.599 participants de 51 països, investigadors de la Universitat d'Edimburg han pogut observar que disminuir o abandonar el cafè i la cafeïna, el gluten, els làctics i l'alcohol comporta millores en la qualitat de vida de les persones amb aquesta afecció. 

Tot i que el treball no estableix una relació causal entre la pauta alimentària i els símptomes, sí que obre la porta a poder oferir altres estratègies de maneig de la malaltia, més enllà de la cirurgia i els tractaments hormonals que s'apliquen en l'actualitat. 

"És molt important per a les dones sentir que poden fer alguna cosa per si mateixes per manejar el dolor de l'endometriosi. És molt empoderador", considera en declaracions a The Guardian Philippa Saunders, autora principal de l'estudi, les conclusions del qual es publiquen a JAMA Network Open.


Una de cada 10 dones té endometriosi

L'endometriosi és una malaltia crònica en què l'endometri, que és el teixit que recobreix l'interior de l'úter, creix i s'expandeix fora de la cavitat original. Provoca dolor que pot ser molt intens en l'àrea pelviana i acostuma a empitjorar durant la menstruació. Moltes dones senten, a més, dolor de ciàtica, de pit, i mal articular en tot el cos similar al que provoca una grip.

L'endometriosi, una malaltia poc diagnosticada però molt invalidant
L'endometriosi, una malaltia poc diagnosticada però molt invalidant (IStock)

A Catalunya es calcula que afecta en més o menys grau una de cada 10 dones en edat fèrtil. I tot i que és la malaltia ginecològica més freqüent, de mitjana costa uns set anys arribar a tenir-ne un diagnòstic. 

Malgrat els esforços dels darrers anys de conscienciació --per exemple, el 3Cat la va incloure en els temes de la Marató del 2023 dedicada a la salut sexual i reproductiva--, continua sent una malaltia poc investigada. Se'n desconeixen les causes i no se sap com tractar-la, més enllà de la cirurgia --una solució a curt termini-- i les pastilles hormonals contraceptives, que generen inquietuds en algunes dones pels potencials efectes secundaris. 

 

Dieta antiinflamatòria

En el nou estudi, els investigadors escocesos van preguntar a les dones amb endometriosi per canvis en la seva dieta i com aquests milloraven la seva autopercepció dels símptomes. Així, van trobar que el 43% de les dones que van reportar haver disminuït el consum de cafè i begudes amb cafeïna deien sentir menys dolor. Ho deien també el 45% de les que van eliminar el gluten i el mateix percentatge de les que van deixar els làctics

En el cas de l'alcohol, més de la meitat de les dones que deixaven de consumir-ne, sentien que els disminuïa el dolor. 

I una dada interessant: el 40% de les participants que optaven per deixar la ingesta d'ultraprocessats, com menjars preparats, dolços i gelats, experimentaven una millora dels símptomes. 

Prevenir el càncer: agafa les regnes del teu estil de vida
Una dieta rica en vegetals, llegums i llavors és antiinflamatòria i alleuja el dolor de l'endometriosi (iStock)

Els autors del treball apunten que la reducció de la cafeïna podria estar vinculada al son, perquè un consum elevat o en hores del dia inadequades de cafè pot alterar el descans i, quan estem més cansats, augmenta la sensibilitat al dolor. L'alcohol té un efecte similar sobre les cèl·lules al dels estrògens, les hormones que alimenten l'endometriosi. 

Així mateix, els investigadors suggereixen que la relació entre els símptomes i certs aliments, com el gluten i els làctics, podria estar associada a canvis en la microbiota intestinal. El consum de certs productes s'ha vist que pot alterar els bacteris que tenim a l'intestí, que, de retruc, poden secretar molècules proinflamatòries. I la inflamació pot empitjorar o agreujar els símptomes de la malaltia. 

És per això que els científics aconsellen seguir una alimentació rica en aliments antiinflamatoris, com fruites, verdures, llegums, fruita seca, greixos saludables o cereals integrals. I limitar al màxim el consum de sucres refinats, greixos saturats, carns vermelles i processades, làctics que poden generar inflamació en l'organisme.
 

La millor dieta, la mediterrània

A Catalunya, l'Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació Alícia han dut a terme una revisió de tots els estudis científics publicats sobre l'impacte de l'alimentació en el maneig i control de la malaltia. "Ens trobàvem que cada cop hi ha més dones amb endometriosi i moltes optaven per fer dietes restrictives, on eliminen gluten o làctics, cosa que millorava sovint els símptomes però només a curt termini. Després podien inclús empitjorar quan tornaven a incorporar algun ingredient", explica al 324.cat Alba Coll, dietista i nutricionista de la Fundació Alícia.

El problema a l'hora de fer recomanacions sobre quina pauta alimentària pot ser més beneficiosa per a aquestes pacients és que sovint els estudis arriben a conclusions contradictòries o estan basats en mostres massa petites per ser representatives. 

"De vegades en els estudis, pel seu plantejament, és difícil destriar si els efectes negatius d'una tipologia d'aliments es deuen, per exemple, als greixos saturats dels productes ultraprocessats o al gluten, tot i que sovint s'atribueixen les millores en els símptomes a l'eliminació d'aquest nutrient", destaca Coll. 

Aquesta experta també explica que, malgrat que quan hi ha molèsties digestives o dolor en l'endometriosi se solen retirar els làctics, "els làctics fermentats són molt beneficiosos per a cuidar la microbiota". El mateix succeeix amb el cafè, que Coll recorda que és una bona font d'antioxidants que ajuda a combatre la inflamació, sempre que el consum sigui moderat, en horaris adequats i de bona qualitat. "No és el mateix un cafè de càpsula que un natural torrat", destaca aquesta experta. 

Després d'un any i mig revisant la literatura científica i fent grups de treball amb les pacients, "el que hem vist és que el millor és seguir un patró alimentari basat en la dieta mediterrània, molt rica en vegetals, fruites, greixos saludables. Això cuida la microbiota, cosa que millora el trànsit intestinal, perquè aquestes dones tenen restrenyiment o diarrees; i els nivells d'energia d'aquestes persones, que solen sentir-se molt esgotades; i intervé en els nivells d'estrògens circulants en sang, amb el consegüent alleujament del dolor". 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut