Nova Caledònia: tres referèndums d'independència pactats fa 30 anys

Redacció Actualitzat
TEMA:
França

Nova Caledònia ha votat no a independitzar-se de França en un referèndum pactat. És el primer de tres referèndums, resultat de l'acord a què es va arribar fa 30 anys amb l'Elisi.

Nova Caledònia té uns 17.000 quilòmetres quadrats, la meitat que Catalunya, i va ser colonitzada el 1853. Hi viuen 280.000 habitants. La principal minoria són els indígenes melanesis, els canacs: un 39%. Els habitants d'origen europeu són el 27% i la resta, el 34%, són de diversos orígens, especialment asiàtics i polinesis.

El referèndum és producte d'una antiga reivindicació dels canacs, que se senten menystinguts per París. Per exemple, entre els europeus, l'atur és del 3% i el 55% tenen el batxillerat. Els canacs, en canvi, afronten un atur del 18% i només el 15% tenen estudis mitjans.

Nova Caledònia, a 16.000 quilòmetres de la metròpoli, és territori francès des del 1853 i té un valor geoestratègic per a França, a més de ser la cinquena productora mundial de níquel.

 

 

Enfrontament armat

El referèndum és el resultat d'un enfrontament armat als anys 80 entre els independentistes canacs, la població autòctona que representa aproximadament el 40%, i els descendents d'europeus, que són el 30% de la població.

El resultat va ser un pacte per l'autonomia i la possibilitat de votar en un futur la independència. Els acords preveuen que se'n podrien fer dos més en els pròxims anys.

En una campanya intensa, unionistes i independentistes han insistit en els avantatges de quedar-se o separar-se de França

Dilluns, l'endemà del referèndum, el primer ministre francès visitarà Nova Caledònia.



L'Acord de Nouméa

Mitjançant la firma de l'Acord de Nouméa, França es va comprometre a traspassar certes competències a Nova Caledònia, exceptuant els poders sobirans, àrees com defensa o justícia, entre el 1998 i el 2018.

En l'acord s'estipula també la celebració d'un referèndum d'autodeterminació abans que acabi el 2018 sobre el traspàs dels poders sobirans, l'accés a un estatut internacionalitzat de responsabilitat plena i la transició de la ciutadania a una nacionalitat.

La data finalment fixada al calendari, el 4 de novembre, va ser acordada fa uns mesos.

El moviment independentista

Mickael Forrest, responsable de relacions internacionals del FLNKS, Front d'Alliberament Nacional Canac Socialista, assegura que la "unitat" a Catalunya al voltant de l'1-O els ha donat "molta força i coratge" en el reclam per la independència de Nova Caledònia.

Forrest admet que el vot de l'1 d'octubre va ser "molt important" i lamenta que l'estat espanyol no el respectés.

Segons informació de les Nacions Unides, el moviment independentista canac es va originar durant els anys 70 com a resposta als processos de descolonització a l'Àfrica i a Oceania. El 1984 es va fundar el FLNKS, que aglutina els partits favorables a la independència.

ARXIVAT A:
França
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut