En total s'hi invertiran un total de 12 milions (ACN/Carola López)

Reformes a la Boqueria per recuperar-la com a mercat de barri per als veïns

Les obres inclouran una remodelació a fons de les parades de peix, que han quedat molt obsoletes, i una nova porta d'entrada que donarà a la plaça de la Gardunya, que es vol convertir en un punt de trobada dels veïns
Actualitzat
TEMA:
Turisme

La Boqueria és el mercat més gran i el més antic de Barcelona. Està pensat per donar servei a 45.000 veïns de la zona, però el cert és que ara mateix és més un punt d'interès turístic que no pas un lloc per anar-hi a fer la compra de la setmana. L'any passat va rebre gairebé 23 milions de visitants, uns 63.000 cada dia. 

L'Ajuntament de Barcelona té clar que la Boqueria continuarà despertant l'interès dels turistes: el mercat està situat en plena Rambla i és un espai pintoresc. Des del consistori deixen clar que no es vol fer fora els visitants, sinó que es tracta de recuperar espai pels veïns. La regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil, parla de trobar l'equilibri entre el turisme i el que ha de ser un mercat de barri.

Parada de sucs i fruita pelada adreçada als turistes (3Cat)

Gil admet que els productes elaborats destinats als turistes no desapareixeran "perquè seria negar una realitat que existeix", però subratlla que cal dignificar la part de mercat de proximitat: 

"Cal que recuperi múscul, de manera que els veïns de la zona i d'altres barris hi puguin anar a comprar i trobin el que necessiten"

Una opinió que comparteix el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, que parla d'un "moment dolç en les relacions entre la Boqueria i l'Ajuntament de Barcelona". Batlle està convençut que si la Boqueria recupera la seva identitat com a mercat de barri, contribuirà a remodelar tot el seu entorn.

La regidora de Mercats i el regidor de Ciutat Vella durant la presentació de la reforma (ACN/Norma Vidal)

Quines obres s'hi faran?

En la reforma del mercat de la Boqueria s'hi invertiran 12 milions. Es preveu que les obres començaran l'any que ve i s'acabaran el 2027, quan també ha d'estar acabada la remodelació de la Rambla. 

Entre les actuacions més destacades, una nova entrada des de la plaça de la Gardunya amb l'objectiu, diu Batlle, de dignificar la part de darrere del mercat:

"La Gardunya no pot ser el quarto dels mals endreços del darrere de la Rambla. És un espai cridat a ser un pol d'equipaments"

De moment ja s'ha avançat que s'hi faran uns jardins per poder passejar i s'hi instal·larà la biblioteca del districte. Tornant a les obres del mercat, també s'ha anunciat que se substituirà la coberta, que és d'uralita, i es faran obres en profunditat a la zona de les parades del peix. Els responsables de l'Ajuntament han explicat que ha quedat del tot obsoleta, gairebé sense espai perquè els paradistes puguin col·locar neveres.

Satisfacció entre els venedors

El president de l'Associació de Venedors, Jordi Mas, celebra la inversió i assegura també que l'objectiu és intentar preservar l'oferta de producte de mercat: "El producte fresc no el podem perdre." 

Per fer tota aquesta transformació, caldrà modificar tant l'ordenança municipal de mercats com el reglament intern de funcionament del mercat de la Boqueria, un aspecte que ja s'està treballant amb els comerciants. A partir d'ara, doncs, s'iniciarà un procés de diàleg amb els 178 paradistes.

 

ARXIVAT A:
Turisme Comerç
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut