Alumnes de 2n de primària de l'escola Països Catalans de Lleida
Algunes escoles han prohibit el regal als mestres (ACN/Laura Cortés)

Regal als mestres, sí o no? La batalla d'aquests dies al xat de WhatsApp de pares

Algunes escoles han abolit aquesta pràctica per evitar "materialitzar l'agraïment" i perquè moltes famílies hi participen perquè s'hi senten obligades

RedaccióActualitzat

Una tassa o polsera amb els noms dels nens gravats, un lot de productes gurmet, un val per un sopar, un spa per a dues persones, etc.  

Aquesta setmana s'acaba el curs. I aquests dies els xats de WhatsApp dels pares bullen amb el tema estrella: el regal als mestres. 

Una moda que ha generat tota una indústria de regals personalitzats de tota mena per als docents.

Un obsequi que, sovint, es repeteix per Nadal. I uns costos que, en el cas de família amb més d'un infant en l'etapa escolar, es multipliquen per dos o per tres.

Però cal fer un detall als docents per agrair-los la feina feta?

Alumnes de 4t de primària de Santa Coloma de Gramenet  fent les proves diagnòstiques
Al final de curs, els xats dels pares sempre bullen amb la compra del regal per al mestre (3Cat)

El cas és que molts pares no hi estan d'acord, a d'altres fins i tot els pot suposar un sobreesforç; però gairebé tots acaben participant en la recol·lecta per fer un regal comú per no destapar la capsa dels trons o per no ser l'ovella negra.

"Si estàs content amb la feina que han fet, trobo que és una manera d'agrair-ho. Per què no?", reflexiona l'Anna Maria al programa "Els Matins" de TV3. 

En canvi, la Cristina diu que no n'és partidària i que, de fet, mai ha fet cap regal al mestre: "Penso que no cal recompensar-ho. És el dia a dia. A cap feina ens donen una recompensa."

Però la Cristina és una de les poques excepcions, ja que normalment hi acaben participant totes les famílies, perquè s'hi senten obligades. 

Algunes escoles han abolit els regals 

Alguns centres, com l'Escola Can Fabra de Barcelona, al barri de Sant Andreu, han optat per prohibir els obsequis per evitar conflictes.

Aquí un representant de les famílies al Consell Escolar va encetar el meló sobre la necessitat de mantenir o no aquest costum. El centre finalment va decidir fer el pas d'eliminar els regals per acabar amb les tensions als xats de les famílies i perquè eren conscients que moltes ho feien pressionades.

La cap d'estudis del centre, Maria Elizondo, defensa que tenen "el convenciment que, com a escola pública, "no cal materialitzar l'agraïment". 

"Entenem que es vulgui donar les gràcies, però hi ha mil maneres de fer-ho. No cal que sigui comprant un regal car. El regal, que no hauria calgut però que em va arribar a l'ànima, va ser un vídeo que va fer la canalla. Això, i no pas un regal material, és el que et fa sentir reconeguda."

De fet, hi ha alguns mestres, com l'Emma, a qui els incomoda rebre regals. 

"No en soc partidària, però com a mare l'acabo fent també. Entenc el detall, el fet de tenir un gest com a ells... Però jo, com a professora, no m'agrada que em facin regals". 

Des del Departament d'Educació diuen que cada escola és lliure, en el marc de la seva autonomia de centre, de permetre o prohibir els regals. 

Tanmateix, l'Oficina Antifrau de Catalunya recomana als funcionaris no acceptar regals, i això inclou els docents de l'escola pública perquè són treballadors públics. 

Lara Baena, tècnica Oficina Antifrau de Catalunya, recomana els docents que actuïn amb "transparència i que evitin qualsevol situació que pugui generar percepcions de favoritisme". 

"Els regals són una pràctica que comporta emocions humanes, perquè quan et fan un regal, el primer que dius és 'Gràcies'. En l'àmbit privat no suposa cap problema, però en l'àmbit professional, comencem a entrar en una àrea de risc, perquè els mestres tenen l'obligació de conduir-se en l'objectivitat i imparcialitat en tot moment".

Mentre no hi hagi una normativa que ho reguli, els pares dels infants hauran de continuar enfrontant-se cada any a aquest dilema ètic, una norma no escrita que, en tot cas, queda força diluïda quan els alumnes fan el salt a la secundària. 

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut