Pila d'eritritol en forma granulada (Wikipedia / Thomas Kniess)

Relacionen l'eritritol, un edulcorant d'ús comú, amb l'augment del risc d'infart i ictus

En concret, s'ha descobert que el consum continuat i abundant d'aquest edulcorant pot augmentar el risc de patir infarts de miocardi i ictus cerebrals
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Recerca científica

Degut als problemes de salut que causa el consum del sucre, les últimes dècades s'han popularitzat molt tot d'edulcorants que aporten dolçor però no calories.

Però a poc a poc s'ha anat veient que aquests edulcorants també tenen efectes secundaris, i ara s'ha descobert que els que té un dels més recomanats, l'eritritol, poden ser molt greus.

En concret, s'ha descobert que el consum continuat i abundant d'aquest edulcorant pot augmentar el risc de patir infarts de miocardi i ictus cerebrals.

Són les conclusions d'una recerca liderada per la Clínica Cleveland, dels Estats Units, i que s'han publicat aquest dilluns a la revista científica britànica Nature.

La clínica se n'ha fet ressò, detallant que l'investigador principal de la recerca, Stanley Hazen, està dedicant la carrera a investigar les relacions entre l'alimentació i les malalties:

 

Hazen ha explicat que l'eritritol es recomana habitualment a persones diabètiques i amb obesitat com a substitut del sucre, i ha advertit que aquestes recomanacions s'haurien de revisar:

"Els edulcorants com l'eritritol s'han posat de moda ràpidament els últims anys, però és necessari investigar-ne més a fons els efectes a llarg termini."


4 línies de recerca diferents amb resultats coincidents

La recerca liderada per Hazen s'ha fet en 4 línies diferents: primer van fer el seguiment durant 3 anys a 1.157 pacients amb risc cardíac, i van veure que aquest augmentava quan els trobaven més eritritol a la sang i als teixits.

Després van confirmar la relació entre eritritol i el risc cardíac fent anàlisis a 2.149 pacients als Estats Units i 833 a Europa, als quals també van trobar més eritritol com més risc tenien.

En tercer lloc, van analitzar com reaccionaven in vitro les plaquetes de la sang amb l'eritritol, i van veure que aquest n'accelerava la coagulació, que és la causa dels infarts i els ictus.

I en quart lloc, van analitzar la sang de 8 persones sanes que van fer un consum elevat d'eritritol, i van acabar de confirmar les tres línies anteriors.


Els autors demanen que es faci més recerca

Segons Hazen, el consum d'eritritol que van fer va ser equivalent al que es pot fer en la vida real menjant aliments edulcorats:

"Es van observar nivells notablement elevats a la sang durant dies, nivells molt superiors als observats quan augmenten els riscos de coagulació."

Hazen remarca que caldria fer molta més recerca sobre aquest i altres edulcorants, perquè les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a molts països:

"Hem d'assegurar-nos que els aliments que mengem no contribueixen de manera oculta a les malalties cardiovasculars."

30% menys dolç que el sucre, però no engreixa gens

L'eritritol és un edulcorant que s'obté de la fermentació del blat de moro, és menys dolç que el sucre i per això cal fer-ne servir un 30% més per aconseguir la mateixa dolçor.

L'avantatge és que no aporta ni calories ni carbohidrats al cos, perquè no es metabolitza, i passa directament a la sang i s'elimina amb l'orina.

Però en aquest trànsit fa que les plaquetes tendeixin a coagular-se i, a més, pot acumular-se a algunes parts del metabolisme, que ja en produeix en baixes quantitats de manera natural.

 

 

ARXIVAT A:
Alimentació Recerca científica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut