Renda 2023: novetats en plans de pensions i deducció per maternitat, i alerta amb els bizums
Aquest any hi ha canvis en plans de pensions i deduccions per maternitat i cal tenir en compte què passa amb els bizums i les vendes de segona mà per internet
De l'11 d'abril al 30 de juny, gairebé 22 milions de contribuents han de presentar la declaració de la renda corresponent al 2022. Són els que hagin cobrat més de 22.000 euros l'any o bé 14.000 si han tingut més d'un pagador. Les principals dates a recordar són:
- A partir de l'11 d'abril: es pot demanar l'esborrany i presentar la declaració per internet
- 5 de maig: es pot fer la declaració per telèfon
- 1 de juny: atenció presencial a les oficines
- 30 juny: últim dia per presentar la declaració
Com cada any, els gestors recorden que l'esborrany pot contenir errors i recomanen que primer es descarreguin les dades fiscals per comprovar que tot és correcte.
Plans de pensions
Entre les novetats principals, una va dirigida als que tenen plans de pensions. La quantitat a deduir-se per un pla de pensions individual es redueix a 1.500 euros, però augmenta a 8.500 si qui fa l'aportació és l'empresa. És una de les mesures implantades pel govern espanyol per fomentar els plans de pensions d'empresa.
Deducció per maternitat
També hi ha canvis en la deducció per maternitat, perquè fins ara només era per a les mares que treballaven i ara s'han ampliat les beneficiàries: també s'hi poden acollir les mares que estaven en un ERTO, o les que estaven descansant en un contracte fix discontinu o les que cobraven per cessament de l'activitat perquè van haver de plegar per la covid.
Ajudes que tributen i canvis per als autònoms
El Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya també recorda que els que hagin cobrat l'ajuda de 200 euros per a persones amb ingressos baixos o els 400 euros del bo cultural jove han de tenir present que s'han de declarar en l'apartat de guanys patrimonials.
I per als autònoms, la reducció del rendiment puja del 5 al 15%.
L'Ingrés Mínim Vital s'ha de declarar
Aquells que, durant l'any passat, hagin cobrat l'Ingrés Mínim Vital hauran de presentar la declaració de la renda, tot i que no hauran de pagar impostos per aquests diners. Només hauran de tributar si, en percebre altres ajudes, els seus ingressos superen els 11.200 euros. Segons Hisenda, però, el més habitual és que la quota a ingressar i retornar sigui zero.
Deduccions per eficiència energètica
En línia amb les directrius europees, les ajudes de la Unió Europea destinades a reformes per millorar l'eficiència energètica dels habitatges també tenen deduccions, però cal que un professional faci un certificat.
També s'ha ampliat el termini per aplicar aquesta bonificació: a tot aquest 2023 en el cas que es facin obres a l'habitatge habitual i, en el cas de la rehabilitació d'edificis, fins a l'any que ve.
Què passa amb els bizums?
Un dubte que hi ha entre molta gent és si s'ha de passar comptes amb Hisenda pels pagaments en línia fets amb Bizum, una forma ràpida i fàcil de repartir despeses entre familiars i amics.
Si bé sempre han estat sota la vigilància d'Hisenda, ara el seu ús s'ha estès cap al pagament en negocis i d'activitats econòmiques i val la pena recordar-ho. Com les transferències bancàries, no s'han de declarar si s'han fet pagaments que sumin menys de 10.000 euros en tot l'any.
Una altra cosa és si s'ha fet servir per pagar productes i serveis d'empreses o activitats professionals no declarades, amb un pagament periòdic que deixa rastre al compte corrent. En aquest cas, Conxa Forteza, del Col·legi de Gestors Administradors de Catalunya, avisa:
"Hisenda pot pressuposar que hi ha una activitat econòmica i per tant s'hauria de donar d'alta i legalitzar-se com una activitat econòmica, empresarial o professional, o del tipus que correspongui."
Les vendes de segona mà per internet
També s'ha de tenir en compte que passaria el mateix amb les compres i vendes de segona mà que es fan en plataformes com Wallapop o Vinted: s'han de declarar tant si hi ha hagut guanys com pèrdues amb la transacció, comparat amb el preu a què es va comprar el producte.
Benja Anglès, de la Universitat Oberta de Catalunya, apunta que si es tracta de vendes esporàdiques s'han de declarar com un guany patrimonial. I Forteza reconeix que aquí costa més seguir la pista:
"És difícil, perquè moltes vegades les compres a Wallapop no saps a qui compres i a qui vens, i moltes vegades es fan en efectiu al carrer. Però sí que està objecte a tributació, no hi ha cap exempció."
Les criptomonedes
Com ja va passar l'any passat, Hisenda recorda que tots aquells que tinguin criptomonedes tenen una casella específica per declarar-les, la 1626. El que s'ha de fer és declarar les dates de les compres perquè es calculi si s'hi ha guanyat o perdut. I en el cas que s'hagin venut, tributen a l'apartat d'estalvi.