Repartir copes menstruals en instituts i parlar de la regla a l'escola per trencar el tabú
- TEMA:
- Feminisme
Evitar que la regla sigui un tema tabú i aconseguir que se'n pugui parlar sense vergonya. És un dels objectius de la prova pilot que ha posat en marxa la Generalitat a escoles i instituts. La iniciativa també busca donar a conèixer a les alumnes nous mètodes, com les copes, i facilitar l'accés a aquests productes a totes les noies.
"La meva regla, les meves regles" és el projecte del Pla d'Equitat Menstrual per repartir de forma gratuïta 1.200 copes menstruals, calces i compreses reutilitzables, a una vintena d'instituts de Catalunya. L'estoig s'ha distribuït a noies, nois trans i persones no binàries de tercer d'ESO.
Tenen entre 14 i 15 anys i la majoria ja fa anys que conviuen amb la menstruació. Tot i així, encara tenen alguns dubtes sobre la regla. El Marc, alumne de tercer d'ESO, reconeix que "saber sobre el cicle menstrual està bé per estar informat i no dir algunes barbaritats".
La Leyre, alumna de tercer d'ESO, explica que la copa li ha semblat molt interessant: "La provaré, crec que serà còmoda".
Un dels objectius del projecte, que té una web pròpia, és "universalitzar l'accés als productes menstruals i el coneixement sobre la menstruació al conjunt de la població del país".
En la prova pilot es preveu arribar a 2.600 alumnes de tercer d'ESO de 24 centres. Nou són a Barcelona, cinc a Girona, tres a Tarragona, dos a la Catalunya Central, dos al Penedès, un a Lleida, un a l'Alt Pirineu i un a les Terres de l'Ebre. El curs que ve, el pla s'estendrà a tots els centres de Catalunya.
La regla, de mitjana als 11 anys
La regla arriba, de mitjana, als 11 anys i mig. I per això en alguns centres com l'Institut Escola Barnola d'Avinyó, al Bages, comencen a parlar-ne amb els infants d'11 i 12 anys.
En aquest centre han entregat una bossa vermella a les alumnes de 5è i 6è de primària. A dins hi tenen diferents productes d'higiene menstrual, però també informació i llibres que parlen sobre la regla. I per això també els nens han pogut tenir-la uns dies a casa.
La Bossa Vermella és un projecte del Servei d'Informació i Atenció a les Dones de Manresa que s'ha estès a d'altres municipis.
A secundària en segueixen parlant perquè l'objectiu és que no siguin només les famílies, sinó també l'escola, qui prepari infants i joves pels canvis que aniran arribant a la seva vida.
Xerrades per "conèixer el propi cos"
A més de repartir les copes i la resta de productes, es faran sessions d'educació menstrual per part de llevadores, en què, segons informa el Departament d'Igualtat i Feminismes, s'explicarà el funcionament de les copes i les compreses i "s'acompanyarà els joves en el coneixement del propi cos i del cicle menstrual".
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha afirmat que el pla també vol garantir l'accés als productes que esculli cadascuna, posant al seu abast els que siguin mediambientalment sostenibles.
El pla vol contribuir a desenvolupar l'educació en sexualitats que és part del Programa Coeduca't i que, amb el nou decret d'Educació, passarà a ser curricular en totes les fases de l'educació obligatòria a Catalunya.
Menys residus i menys despesa
Una de les finalitats del pla també és que es prengui consciència de l'impacte ecològic dels productes d'un sol ús. A Catalunya, en un any, es produeixen al voltant de 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables, que suposen uns 750 milions de productes menstruals d'un sol ús, segons dades de Rezero que ha difós la Generalitat.
A més, segons dades de l'Agència Catalana de Residus del 2010, una persona menstruant al llarg de la seva vida fèrtil genera aproximadament 180 kg de residus. En canvi, si utilitza compreses de roba reutilitzables, genera només 2,4 kg de residus.
A l'impacte mediambiental s'hi s'afegeix l'impacte econòmic. Es calcula que una persona menstruant que utilitza productes d'un sol ús es gastarà de mitjana 2.500 euros en tampons i compreses en tota la vida. Si, en canvi, s'opta, per exemple, per l'ús de la copa menstrual, la despesa seria d'uns 144 euros.