La tiktoker egípcia Hannen Hossam

Repressió a Egipte contra noies tiktokers, acusades de violar "valors familiars"

La justícia acaba d'absoldre les dues influencers més mediàtiques, condemnades fa uns mesos a dos anys de presó per publicar vídeos "immorals"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Judicial

A Egipte, el règim d'Abdel Fattah al-Sisi porta a terme una cacera de bruixes contra dones tiktokers i influencers en general, especialment contra les que tenen més seguidors.

Hannen Hossam és una influencer egípcia que acaba de ser absolta després de ser jutjada per "violació dels valors familiars" i per incentivar l'ús de nenes i noies amb finalitats sexuals. El juliol de 2020 va ser condemnada a 2 anys de presó i una multa de 19.000 dòlars.

Hossam, estudiant d'arqueologia, tenia 1,2 milions de seguidors a TikTok i s'havia fet molt popular protagonitzant vídeos virals on canta, balla i convida les noies del país a utilitzar aquestes plataformes per fer diners amb les visualitzacions, un delicte segons l'acusació.
 

Frenar d'arrel l'empoderament

Mohamed Zaree, de l'Institut Estudis Drets Humans del Caire, creu que els judicis contra les tiktokers són una estratègia per frenar el poder que podrien arribar a tenir en un futur aquestes joves gràcies a la seva popularitat:

"Les autoritats tenen por que aquestes influencers que ara parlen de moda o sobre viatges, en un futur puguin parlar també de política. Així que, des del principi, han de terroritzar-les."

 

 

 

Mowada al-Adham és una altra tiktoker sentenciada per la justícia egípcia. És un altre exemple de com l'estat egipci intenta eliminar qualsevol amenaça. Amb més de 3 milions de seguidors a Instagram, també havia estat condemnada a 2 anys de presó i finalment ha quedat absolta.

Són noies que irriten el poder patriarcal pel seu empoderament, però també pel seu origen humil, segons Hussein Baoumi, investigador d'Amnistia Internacional a Egipte:

 

"La majoria de casos de dones tiktokers no procedeixen de famílies riques ni de classes altes. Sembla que a molts els molesta que aquestes dones tinguin capacitat de fer diners."

 

A l'estiu, Amnistia Internacional va exigir que les autoritats egípcies aturessin la persecució de les joves i va denunciar la campanya repressiva contra les influencers de TikTok, assegurant que els càrrecs que se'ls imputava eren "absurds".

Tot i que un tribunal d'apel·lacions egipci ha anul·lat les penes de presó per a les dues influencers més mediàtiques, les organitzacions de drets humans denuncien que la persecució judicial continua i que les joves continuaran sent víctimes d'una condemna social.

 

 

Detinguda per denunciar una violació

Un altre recent cas molt mediàtic a Egipte, i gens aïllat, ha estat el de Menna Abdel Aziz, que va ser detinguda per denunciar públicament que l'havien violat. Després de penjar el vídeo la van detenir, acusada de fer un mal ús de les xarxes, d'incitar a la disbauxa i prostitució, entre d'altres. En aquest cas, la sentència gairebé obvia el violador i d'ella se'n subratlla que ve d'una família desestructurada.

 

ARXIVAT A:
Judicial Egipte Xarxes socials Masclisme
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut