Una uixer neteja els micròfons de la tribuna del Congrés dels Diputats a causa del coronavirus (EFE/J.J.Guillén)

435 morts a Espanya amb un petit repunt dels contagis el 40è dia de confinament

Les persones que han superat la malaltia ja són, per primera vegada, més del 41 per cent de les que s'han encomanat
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Espanya arriba al dia 40 de confinament amb un nou repunt de contagis per coronavirus i de morts causades per la Covid-19 en 24 hores.

Les xifres publicades aquest dimecres pel Ministeri de Sanitat parlen de 4.211 nous contagis -més que dimarts, però menys que dimecres- que continuen sent al voltant d'un 2 per cent dels que hi havia.

En total, des del 31 de gener s'han detectat, a Espanya, 208.389 positius de coronavirus.

Les últimes 24 hores, d'altra banda, han mort 435 persones, una xifra molt semblant a la publicada dimarts (430), que suma fins a 21.717 víctimes mortals.

La dada més positiva, un dia més, l'aporten les persones curades, que ja superen el 41 per cent dels casos detectats. La xifra de noves altes és la millor de l'última setmana, 3.410. En total, ja han superat la Covid-19 85.915 persones.

Aquestes xifres s'han sabut el mateix dia que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut al Congrés dels Diputats, per demanar l'aprovació d'una tercera pròrroga de l'estat d'alarma, que va entrar en vigor el 14 de març i que s'allargarà d'aquesta manera fins al 9 de maig, amb la diferència que els menors, des d'aquest diumenge 27, ja podran sortir de casa per passejar.

 

Maniquí en un balcó de Còrdova (EFE/Rafa Alcaide)


L'epidemiòleg Fernando Simón, coordinador d'Emergències Sanitàries a Espanya, ha volgut remarcar que gairebé la meitat dels últims 4.211 contagis notificats han estat detectats amb les proves serològiques que fins fa 10 o 15 dies gairebé no s'utilitzaven.

Ara, en canvi, ajuden a diagnosticar casos amb simptomatologia lleu que fins ara no es detectaven.

Això vol dir que l'evolució de la Covid-19 és correcta, segons Simón, i que es disposa d'una de les capacitats necessàries per començar a pensar en una transició: detectar, diagnosticar i aïllar correctament tots els casos, ja siguin greus, lleus o molt lleus. I aquest, ha afegit, és ara l'objectiu:

"Les pròximes setmanes buscarem detectar cada das, per lleu que sigui, per poder valora la possibilitat d'obrir mesures de control."


Simón també ha volgut remarcar que, quan s'arribi a aquesta fase, "els ciutadans ens hem de conscienciar" que, a mesura que s'aixequin les restriccions "haurem d'assumir la part que ens toca" per evitar la propagació de la Covid-19.

Simón, en qualsevol cas, ha dit que "avançar ara una data per a la fi del desescalament seria imprudent".


Espanya, el segon país amb més contagis

Espanya és actualment el segon país del món amb més persones contagiades de Covid-19, darrere dels Estats Units i davant d'Itàlia. També és el segon país del món amb més víctimes mortals per milió d'habitants: 464.

A la Unió Europea, només Bèlgica té unes xifres pitjors (540). A Itàlia la dada és una mica inferior (408), i França i el Regne Unit no arriben, respectivament, als 400 i als 300 morts per milió d'habitants.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut