PORTADA   Vianants a un carrer comercial de la ciutat alemanya de Dortmund (EFE/Friedemann Vogel)
PORTADA Vianants en un carrer comercial de la ciutat alemanya de Dortmund (EFE/Friedemann Vogel)

Repunt de la Covid a Europa: alerta de l'OMS mentre creix la protesta al carrer

Alemanya, Àustria, els Països Baixos, Itàlia, la República Txeca i Eslovàquia endureixen les restriccions per contenir l'augment de contagis

M. Josep MoyaActualitzat

Els contagis de la Covid-19 s'han disparat els últims dies a Europa. On més han pujat ha estat a Alemanya, Dinamarca, la República Txeca, Àustria, Suïssa, França, els Països Baixos, Espanya i Portugal.

El Regne Unit ha notificat 40.941 nous casos aquest dissabte.

El director de l'OMS per Europa, Hans Kluge, s'ha mostrat molt preocupat davant el repunt de casos al continent. Alerta que si no s'apliquen mesures urgents, es poden registrar 500.000 noves morts per Covid abans del març.

L'arribada de l'hivern i les baixes temperatures, les bosses de població sense vacunar i la presència de la variant delta de la Covid, molt més contagiosa, són algunes de les raons que explicarien l'augment de casos.

Kluge recomana la vacunació a qui encara no la tingui i tornar a portar mascareta en llocs tancats, ventilar els espais, rentar-se sovint les mans, mantenir la distància física amb la resta de persones i tapar boca i nas abans de tossir o esternudar:

 

Les altes taxes d'incidència ha fet que molts països es plantegin recuperar restriccions o implantar noves mesures sanitàries.

Sanitaris atenen un malalt de Covid a la UCI d'un hospital de Brussel·les (EFE/Stephanie Lecocq)
Sanitaris atenen un malalt de Covid a l'UCI d'un hospital de Brussel·les (EFE/Stephanie Lecocq)


Confinaments i teletreball a partir de dilluns

Àustria va anunciar fa una setmana el confinament de dos milions d'habitants que no s'havien vacunat encara contra la Covid. Una mesura polèmica que no ha estat suficient. La incidència acumulada al país s'ha enfilat fins als 1.602 casos per cada 100.000 habitants. Aquest dissabte el país ha registrat 15.297 nous contagis.

Amb aquestes xifres, el govern de conservadors i ecologistes que encapçala Alexander Schallenberg ha anunciat el confinament parcial de tota la població.

Persones fent cua a la catedral de Sant Esteve a Viena per vacunar-se de la Covid (EFE/Christian Bruna)
Persones fent cua a la catedral de Sant Esteve a Viena per vacunar-se de la Covid (EFE/Christian Bruna)

A partir del dilluns 22 i durant almenys 20 dies, els ciutadans austríacs només podran sortir de casa per anar a treballar, estudiar o anar a comprar a botigues de primera necessitat.

L'estat alemany de Saxònia, amb les xifres de Covid més altes del país, també ha decretat un confinament parcial a partir del dilluns 22 i de tres setmanes de durada, tant per als vacunats com per als no vacunats. S'han anul·lat totes les activitats culturals, esportives i d'oci i es tancaran bars, clubs, discoteques i els tradicionals mercats de Nadal. A més, les persones no vacunades no podran sortir al carrer entre les 10 de la nit i les 6 del matí i només podran reunir-se amb una sola persona fora del grup de convivència.

A la resta d'Alemanya entrarà en vigor dilluns una nova llei de protecció sanitària que inclou mesures com l'exigència de presentar la cartilla de vacunació o un test negatiu diari per accedir al lloc de treball.

França està estudiant reimplantar el teletreball obligatori davant l'augment de la incidència de la Covid.

A Bèlgica, amb una incidència de 1.290 casos per cada 100.000 habitants, el teletreball és obligatori des d'aquest dissabte i ho serà, com a mínim, fins al 13 de desembre. La idea és limitar al màxim la presència de treballadors a les empreses i reduir el nombre de desplaçaments al transport públic.

A la República Txeca només les persones vacunades o que hagin passat la Covid-19 podran accedir a bars i restaurants o assistir a reunions. També estudien imposar els tests obligatoris als llocs de treball.

Eslovàquia obliga a teletreballar les persones no vacunades i, si l'empresa no ho autoritza, aquestes persones estan obligades a quedar-se a casa i no cobrar el salari fins que la situació epidemiològica del país millori.

A Portugal es viu la cinquena onada de la pandèmia, amb una incidència a 14 dies de 191 casos per cada 100.000 habitants. Al país ja hi ha un 86,3% de la població amb la pauta completa de vacunació. Tot i això, el president António Costa ha tornat a convocar, per primera vegada des del mes de setembre, el comitè d'experts per estudiar possibles mesures de restricció per contenir l'expansió del coronavirus.


Segona nit d'aldarulls als Països Baixos

Els Països Baixos han viscut, la matinada de dissabte a diumenge, la segona nit d'aldarulls contra les mesures anti-Covid, que el govern ha endurit per l'augment dels contagis.

Com ja va passar la nit de divendres a Rotterdam, a la Haia també hi ha hagut enfrontament amb la policia al final de la manifestació. Desenes de manifestants han llançat pedres i focs artificials als agents. La policia els ha dispersat amb canons d'aigua i pilotes de goma.

Els bombers han hagut d'apagar algunes barricades que han cremat al mig dels carrers per evitar el pas de vehicles.

Divendres, a Rotterdam, la manifestació va acabar amb una cinquantena de detencions, dos ferits per trets de la policia i diversos manifestants i policies ferits. L'alcalde de Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, ha assegurat que es va viure una "orgia de violència" a la ciutat.


Les manifestacions s'estenen pel continent

A més de la Haia, aquest dissabte també hi ha hagut noves manifestacions a Dinamarca, Àustria o Croàcia.

A Viena, desenes de milers de persones s'han manifestat per protestar contra les noves mesures sanitàries i el confinament imposat pel govern austríac per frenar l'avanç del coronavirus.

La policia estima que unes 35.000 persones han participat en la protesta per manifestar la seva disconformitat amb l'obligatorietat de vacunar-se contra la Covid-19 i contra el confinament parcial de tota la població.

Milers de persones s'han manifestat a Viena i altres ciutats austríaques contra les restriccions per la Covid
Milers de persones s'han manifestat a Viena i altres ciutats austríaques contra les restriccions per la Covid (EFE/EPA/Christian Bruna )

Les marxes, convocades per la formació d'extrema dreta Partit de la Llibertat, que considera que les noves mesures son "dictatorials", s'han estès a altres zones del país.

Herbert Kickl, líder del Partit de la Llibertat, tercera força al Parlament de Viena, no ha pogut assistir a la manifestació perquè ha donat positiu per Covid i està obligat a fer quarantena.

També hi ha hagut manifestacions a Itàlia. En aquest cas contra l'obligatorietat de presentar el certificat Covid per accedir a llocs públics o els llocs de treball. A tot Itàlia és obligatori l'ús de la mascareta en espais tancats i s'ha de mostrar el certificat Covid en espais d'oci i també al lloc de treball. El govern no descarta endurir les mesures de restricció si no es trenca la tendència a l'alça de casos positius.

Centenars de persones es manifesten a Roma contra l'exigència del certificat digital Covid per entrar a espais públics i llocs de treball (EFE/Massimo Percossi)
Centenars de persones es manifesten a Roma contra l'exigència del certificat Covid per entrar a espais públics i llocs de treball (EFE/Massimo Percossi)

A Croàcia també s'ha viscut una jornada de protestes aquest dissabte contra les mesures restrictives. Unes 15.000 persones s'han manifestat a la capital, Zagreb. El país té una de les xifres d'incidència més altes de tot Europa, amb més de 1.800 casos per cada 100.000 habitants. Els vacunats no arriben al 50% de la població.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Confinament Regne UnitUnió EuropeaSalut
Anar al contingut