Repunt lleu de contagis de Covid a Barcelona, 15 dies després de la represa
- TEMA:
- Coronavirus
A la ciutat de Barcelona hi ha uns 10 casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants.
És una taxa molt més baixa, per exemple, que la registrada a comarca del Segrià, que està confinada.
Amb tot, sí que és cert que els contagis han augmentat a Barcelona aquesta última setmana.
La primera setmana de juny se'n van detectar 205 casos. La segona, la xifra va baixar a 160.
La tendència a la baixa va continuar i en les dues setmanes següents els casos nous van ser menys de cent: 92 contagis setmanals.
Aquesta tendència es va trencar la setmana passada, quan ja feia entre 10 i 15 dies de l'anomenada represa i la fi de l'estat d'alarma: entre dilluns 29 de juny i aquest diumenge, 5 de juliol, hi ha hagut més de 150 nous contagis.
Qualsevol augment de casos de Covid-19 és preocupant, però els epidemiòlegs, ara per ara, no es mostren alarmats.
Benito Almirante, cap de malalties infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron, ha dit que "a la ciutat de Barcelona la problemàtica està molt disminuïda".
En declaracions a TV3, ha reconegut que la situació pot canviar perquè "en un barri determinat hi pot haver un cúmul de casos per diferents raons, socials o de convivència", però ha explicat que, ara per ara, els nous casos són lleus.
"Fem moltes proves i moltíssima gent que li diagnostiquem la malaltia per PCR en realitat o estan asimptomàtics o tenen molts pocs símptomes i es curen molt ràpidament. Això no vol dir que no puguin transmetre la malaltia a altres persones, però la càrrega assistencial que suposa per als hospitals, en aquest moment, és molt baixa."
Com a conseqüència, al Vall d'Hebron fa més de 10 dies que no ingressa cap malalt de Covid-19 amb malaltia aguda.
A l'Hospital de Sant Pau, la situació és semblant: cada dia detecten entre 2 i 5 casos nous, però fa més de dues setmanes que cap cas ha necessitat UCI.
Ho ha explicat a Catalunya Ràdio la cap d'Urgències de Sant Pau, Mireia Puig:
"Són menys greus que abans, n'ingressem menys, però cada setmana ingressem algun malalt. Fa 15 o 17 dies que no posem cap malalt a la UCI."
Clara Prats, investigadora en biologia computacional i sistemes complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), també remarcava fa uns dies, a TV3, que un augment de casos ara és menys preocupant que fa uns mesos.
"La mateixa pujada d'ara és molt menys preocupant que una pujada que poguessis tenir fa quatre mesos, quan la capacitat diagnòstica era molt, molt menor i, per tant, qualsevol cas que trobessis era molt més preocupant del que seria ara."
En definitiva, per saber l'abast de les dades sobre nous contagis cal saber en quines circumstàncies s'han produït i si s'ha pogut fer seguiment dels contactes per tallar les cadenes de transmissió del coronavirus, com remarca Gemma Tarafa, comissionada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona:
"Estem als nivells de les primeres setmanes de juny, per tant cal resseguir. Cal posar l'accent en resseguir molt bé aquests casos. És molt important que el sistema de rastrejadors que estava implementant la Generalitat s'implementi amb la màxima celeritat."
Aquest cap de setmana, per les xarxes han circulat missatges parlant de brots de Covid-19 en barris concrets de Barcelona. Tanmateix, s'hi barrejaven persones que han donat positiu en proves d'anticossos, que només indiquen que s'ha passat la malaltia, però que no es poden comptabilitzar com a nous contagis ocorreguts ara.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Desescalada