Reconstrucció de la calavera trobada i de la imatge d'Esther Granger
Reconstrucció de la calavera trobada i de la imatge d'Esther Granger, morta el 1866 (Kane County Coroner's Office)

Resolt el misteri d'un crani trobat en la reforma d'una casa a Illinois, gràcies a l'ADN

La investigació ha identificat que correspon a Esther Granger, morta el 1866 per complicacions del part de la seva primera filla

Unes obres de reforma van descobrir un crani darrere d'una paret de guix en una casa de la ciutat de Batavia, a Illinois. D'això fa 46 anys i ara s'ha descobert de qui era: Esther Granger, una jove que va morir fa més d'un segle i mig.

Els propietaris de la casa van avisar la policia del que havien trobat mentre treien un sòcol a la casa, a l'àrea metropolitana de Chicago. Una primera investigació va concloure que era d'una dona d'uns 20 anys morta feia dècades, segons el Departament d'Antropologia de la Northern Illinois University a DeKalb.

El crani va ser confiat a la Batavia Historical Society, on va estar fins al 2021, quan va tornar a la policia, que va obrir una nova investigació per intentar conèixer la identitat de la dona.

"Teníem els mitjans per fer-ho, així que per què no ho havíem de fer?", ha explicat el forense del comtat de Kane, Rob Russell.

Un moment de la roda de premsa feta a l'oficina del forense del comtat de Kane (Kane County Coroner's Office)

Qui era Esther Granger

Els detalls del cas es van introduir al Sistema Nacional de Persones Desaparegudes i No Identificades (NamUs) com a UP90186. Aquesta xifra té ara un nom propi: Esther Ann Granger, gràcies a les proves d'ADN, confirmades amb membres vius de la família.

L'oficina del forense i l'equip de Casos Oberts de la policia van treballar conjuntament per identificar la dona. Amb les proves forenses, els científics van poder desenvolupar un extracte d'ADN d'una dona desconeguda. A partir d'aquí, especialistes en genealogia genètica forense van investigar fins a arribar a possibles familiars de la dona. 

Es van recollir mostres d'ADN de referència del possible rebesnet de la dona: Wayne Svilar, de 69 anys, que viu a Portland. Les proves de comparació, a càrrec de la corporació nord-americana Othram de Texas, van ser concloents i van conduir a la identificació de la dona. Es va fer amb la prova ràpida de relacions KinSNP®.

Esther Ann Granger formava part d'una família de sis germans. Va néixer fa 176 anys, el 26 d'octubre de 1848. Els investigadors creuen que va morir quan tenia 17 anys, per complicacions del part de la seva primera filla.

"Hi ha aquesta sensació de tancament", ha dit Wayne Svilar. "M'agradaria que la meva mare encara hi fos per dir-l'hi, li encantaria", ha afegit el descendent d'Esther Granger.

Part del misteri sense resoldre

El que no se sap encara és com va arribar el crani a la paret de la casa de Batavia, perquè Granger va ser enterrada originalment al comtat de Lake, Indiana.

Hi ha dues hipòtesis possibles, segons els investigadors: que la seva tomba va ser robada o que un metge va utilitzar les restes com a exemplar científic.

Aquesta segona opció era una pràctica habitual quan va morir Granger. Documents històrics demostren que els metges utilitzaven aquestes restes per intentar aprendre més sobre l'anatomia humana.

Les restes han estat ara reenterrades, en una cerimònia privada, al cementiri de West Batavia.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsCiència i tecnologia
Anar al contingut