L'euríbor, un referent per a les hipoteques, ha encadenat sis mesos seguits a la baixa (iStock)

Respir per als hipotecats: l'euríbor tanca setembre per sota del 3% per primer cop des del 2022

Per als hipotecats, pot representar un estalvi d'uns cent euros mensuals
Redacció
TEMA:
Hipoteques

Tothom que tingui una hipoteca està prou familiaritzat amb l'euríbor, l'índex més utilitzat a Europa per calcular el tipus d'interès a pagar, i als que els toqui revisar-la ara tindran una alegria. L'euríbor ha continuat el camí de baixada i ha acabat el setembre per sota del 3%, cosa que no es veia des del novembre del 2022. Ha tancat el mes al 2,94%, en la sisena baixada consecutiva.

L'índex va tocar el seu màxim l'octubre de l'any passat, quan es va situar en el 4,160%. Llavors, l'indicador anava a l'alça i ara passa el contrari. En un any, ha caigut més d'un punt percentual i això es traduirà en una rebaixa considerable en la quota hipotecària.

El canvi de rumb de l'euríbor es veu clarament al juliol, després d'una primera meitat de l'any estancat. La baixada de l'euríbor ha consolidat la tendència descendent dels tipus d'interès del Banc Central Europeu. Al setembre, el BCE ha rebaixat un quart de punt el preu del diner, per la millora de la inflació.

 

Més de cent euros de rebaixa al mes

Cadascú haurà de fer els seus càlculs per saber quants diners s'estalviarà a la hipoteca, però com a referència podem parlar de 105 euros al mes, és a dir, 1.265 euros a l'any. Això seria per a una hipoteca variable de 150.000 euros a 30 anys, amb un tipus d'interès d'euríbor més diferencial del 0,99%, que s'hagi de revisar ara, al setembre.

Si algú té una revisió semestral, en comptes d'anual, la mateixa hipoteca variable tindria un estalvi de 65 euros al mes o uns 390 en mig any.

 

Com afecta els futurs hipotecats

La caiguda de l'euríbor i dels tipus d'interès hauria d'obligar la banca a millorar les ofertes, amb uns interessos més baixos en les hipoteques fixes.

"Les entitats s'estan adaptant a les rebaixes de l'euríbor, amb un marge més gran per ajustar les ofertes hipotecàries, cosa que atrau més sol·licitants de crèdits, i ho faran de manera més significativa a finals d'any", segons la directora d'Estudis de Fotocasa, María Matos.

"Amb la millora de la situació econòmica, la banca també es mostra cada vegada més favorable a concedir hipoteques", afegeix el director d'hipoteques del comparador iAhorro, Simone Colombelli.

En aquest panorama general, cal no oblidar que el preu dels pisos també pot anar a l'alça quan el venedor sap que les hipoteques són més fàcils d'aconseguir.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Hipoteques
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut