Resposta als dubtes del 14F: de la constitució de meses als positius per Covid
La Direcció General de Processos Electorals calcula un desplegament de més de 100.000 persones per garantir que diumenge vinent es podran fer les eleccions del 14F. Són més de 82.000 persones que han de ser a les 9.117 meses que hi haurà repartides per tot el país. Un president, dos vocals i els sis suplents. A banda, cal comptar el dispositiu de seguretat i de l'administració per garantir el funcionament normal de les eleccions al Parlament.
Davant les eleccions més excepcionals, el govern preveu un dispositiu per resoldre qualsevol eventualitat que pugui sorgir. En especial en una hora crítica: de 9 a 10 del matí, que és quan han de quedar constituïdes les meses. Si no es constitueixen, la votació en aquestes meses ha de ser en les 48 hores posteriors i, segons el govern, acabaria sent dimarts.
Ho ha explicat el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, al canal 3/24, en una entrevista en què ha resolt tots els dubtes sobre les eleccions:
Peña-López ha explicat que preveuen un dispositiu per traslladar suplents de mesa a un altre col·legi o, fins i tot, a un altre municipi si calgués. La setmana que ve concretaran amb els Mossos com es pot garantir el trasllat dels suplents.
Preguntes i respostes sobre les eleccions
Com i quan rebré la notificació per fer-me el test d'antígens?
La normativa preveu fer un test d'antígens abans del dia de les eleccions. Com i quan en rebré la notificació? Segons Peña-López, les notificacions s'enviaran aquest cap de setmana o dilluns perquè hauran d'anar a fer-se el test "entre dimarts, dimecres i dijous al CAP de referència".
Segons explica el responsable del govern, s'haurà d'anar amb la carta que diu "t'ha tocat estar en una mesa electoral i t'has de fer el test". També hi haurà un avís per SMS amb la data i l'hora del test.
Soc col·lectiu de risc, em poden posar a la mesa si hi falta gent?
Ismael Peña-López: "No agafarem ningú de la franja de les 9 a les 12 perquè és gent de risc. Que la gent gran que pensava anar a votar a les 12, per si de cas, no passa res. Pot anar a votar a les 9 tranquil·lament."
Què passa si no puc votar perquè la meva mesa no s'ha pogut constituir?
El govern recorda que el que diu la llei és que la votacó s'ha de fer durant les 48 següents hores: "De facto, acabarà sent el dimarts, tindríem la votació només per a aquella mesa."
Em poden obligar a treure'm la mascareta per identificar-me millor?
Peña-López reconeix que els membres de la mesa poden demanar a les persones que s'abaixin la mascareta. Explica què cal fer per votar: "Ensenyar el DNI, si cal hauran d'abaixar-se la mascareta un moment, i això no comporta cap més risc afegit".
Si després del 14 de febrer creiés que em vaig contagiar el dia de les eleccions anant a votar, ho puc denunciar?
El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals explica: "Si algú creu que se li han vulnerat els drets, ha d'aconseguir identificar qui és qui creu que els hi ha vulnerat. Si és la Generalitat, si és el TSJC, si és la JE, qui sigui. I aportar-ne proves". Reconeix que serà complicat de demostrar: "D'això els politòlegs en diem la 'prova diabòlica': com demostrar que t'has contagiat en una mesa electroral i no entrant-hi o sortint-ne, o tres dies abans o tres dies després."
Peña-López també ha criticat el funcionament de les juntes electorals. Diu que són autònomes i que això ha perjudicat la coordinació. Assegura, però, que ja s'estan comunicant de cara al 14F.
- ARXIVAT A:
- Eleccions Parlament Catalunya 2021 Coronavirus