Restriccions al reg: el canal d'Urgell tancarà dimarts i els de l'Ebre tindran la meitat d'aigua
- TEMA:
- Sequera
Dimarts que ve, 25 d'abril, el canal d'Urgell tancarà el reg a 50.000 hectàrees agrícoles de les 70.000 de cultius que abasteix. La comunitat de regants han pres una decisió inèdita fins ara per la falta de pluges i perquè les reserves que queden al sistema Oliana-Rialb, que està a mínims, només permeten garantir l'aigua de boca dels 121 municipis de la zona, on viuen unes 77.000 persones, i la supervivència dels arbres de cara als anys vinents.
El president del canal, Amadeu Ros, ha assegurat que és la primera vegada a la història que es pren una mesura tan dràstica com la de tallar el reg quan tot just fa un mes que es va obrir el canal, una decisió que pràcticament comporta la pèrdua de tota la collita.
Els regants han tornat a demanar, a més, que no es plantin cultius d'estiu, que no es podran regar perquè creixin. Estimen que les pèrdues seran milionàries i demanaran a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) la declaració de Zona Catastròfica. Les reserves d'aigua que depenen de la CHE estan actualment al 33% de la capacitat.
Els canals del delta de l'Ebre, a la meitat
Pel que fa al delta de l'Ebre, també s'ha decidit reduir a la meitat la quantitat d'aigua disponible per a la campanya de reg, que comença la setmana que ve.
Són escenaris mai vistos a la plana de Lleida, la principal zona de producció agrícola de Catalunya, on l'aigua que baixa del Segre --entre d'altes rius-- es distribueix a través de la xarxa dels canals d'Urgell: el principal, que capta l'aigua prop del pantà de Rialb, i l'auxiliar, que neix a tocar dels embassaments de Camarasa i Sant Llorenç.
Aquesta aigua es distribueix a través de quatre grans séquies per tota la plana, per abastir fins a 70.000 hectàrees de cultius de 121 municipis, on viuen 77.000 persones.
Mai abans s'havia hagut de tancar el Canal d'Urgell i mai abans els regants de les Terres l'Ebre havien hagut de regar amb tan poca aigua, uns mínims que posen en perill el cultiu de l'arròs i els fruiters, tan fonamental per l'economia d'aquestes comarques.
La mesura també comporta un greu impacte ambiental a la zona, perquè arribarà menys aigua a la badia i a les llacunes. No es descarta que el pantà de Mequinensa també s'arribi a tallar l'aigua del tot.
Pel que fa a les conques internes, les reserves estan, actualment, al 26%.
- ARXIVAT A:
- Sequera Agricultura