Entre els ingressats per covid greu hi ha més pacients amb nivells baixos del colesterol bo (Reuters/Willy Kurniawan)

Resultats prometedors contra la Covid amb un medicament utilitzat per tractar el càncer

La plitidepsina, aïllada d'un tunicat marí que viu en aigües de Formentera i Eivissa, mostra una gran activitat contra el SARS-CoV-2 en assajos preclínics i en els resultats preliminars d'assajos clínics
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Un fàrmac utilitzat contra certs càncers i extret d'un organisme marí ha mostrat una gran activitat contra el virus de la Covid-19. Així ho mostren tant estudis preclínics com els primers resultats dels assaigs clínics que s'han començat a desenvolupar.

Es tracta de la plitidepsina, extreta d'un tunicat anomenat Aplidium albicansque viu en aigües de Formentera i Eivissa. La substància està comercialitzada amb el nom d'Aplidina per l'empresa Pharmamar i està indicada en el tractament del mieloma múltiple, un càncer de les cèl·lules plasmàtiques que es troben a la medul·la òssia.

Fa mesos que s'estudien fàrmacs antivirals que ja es troben en el mercat per avaluar si són actius contra el SARS-CoV-2. I en el cas de la plitidepsina s'ha vist que aquesta activitat és molt elevada, fins i tot a concentracions relativament baixes.

Un equip del Centre de Recerca en Sanitat Animal IRTA-CReSA, del qual formaven part entre d'altres Jordi Rodon, Joaquim Segalés, Júlia Vergara-Alert i Nuria Izquierdo-Useros, aquesta última de l'IrsiCaixa, va avaluar diversos antivirals, amb un total de setanta proves entre substàncies soles i combinacions de dues o més. L'estudi es va finançar amb el projecte de crowfunding Joemcorono.

Els resultats, encara no revisats però que es poden trobar a la web de BioXriv, mostren que, amb molta diferència, el que es mostrava més actiu contra el SARS-CoV-2 era la plitidepsina.

Aquest assaig es va fer amb cèl·lules cultivades en el laboratori. Però s'acaba de publicar a la revista Science un article que mostra l'activitat contra el SARS-CoV-2 en ratolins. L'estudi l'ha liderat Adolfo García-Sastre, del Mount Sinai de Nova York.

Els autors acaben l'article amb aquesta conclusió:

"Creiem que les nostres dades i els resultats inicials positius de l'assaig clínic de Pharmamar suggereixen que la plitidepsina hauria de ser considerada fermament per a assaigs més amplis per al tractament de la Covid-19".

Si bé tots aquests resultats s'han donat en estudis preclínics o són preliminars, aquesta substància és força prometedora per tractar la Covid, com comenta Joaquim Segalés:

"S'ha vist que redueix la càrrega viral en els pulmons, però encara cal veure si té efecte antiinflamatori. Però probablement és el millor medicament contra la Covid dels que s'han provat fins ara. Caldrà veure si funciona bé en el camp clínic".

Segalés afegeix que, com sabem, com més es triga a administrar un tractament als malalts de Covid l'efecte és menor, però que tocarà als metges estudiar cada cas per decidir a qui li donen i quan.


Bons resultats preliminars dels assaigs clínics

Els resultats preliminars dels assaigs clínics en fase 1 i 2 que desenvolupa Pharmamar també ofereixen resultats prometedors. El 40% de 27 malalts greus de Covid que van rebre plitidepsina van millorar de forma substancial. Van superar la malaltia en menys de vuit dies i, si es pren, el 80% del grup van rebre l'alta en menys de quinze dies.

Aquests resultats encara estan pendents de revisió i publicació. És el mateix cas d'un altre estudi del mateix equip de Mount Sinai aparegut a la web BioXriv el 24 de gener.

En aquest cas, els investigadors assenyalen que la plitidepsina també és efectiva contra la variant B.1.1.7 detectada al Regne Unit i que s'està estenent per diversos països.
 

Els autors assenyalen que dos antivirals més, ralimetinib i remdesivir, també es mostraven actius, però que la plitidepsina era, de llarg, la més activa, amb més d'un ordre de magnitud per sobre.

La plitidepsina no ataca directament el virus, sinó que inhibeix la proteïna eEF1A i evita així que el virus es repliqui i s'escampi per altres cèl·lules.


La importància de la biodiversitat

Un dels avantatges d'aquests estudis, tot i ser preliminars, és que, en tractar-se d'un fàrmac ja autoritzat, n'està establerta la seguretat i estudiades les dosis adequades. Això estalvia passos en els assaigs, si bé caldrà estudiar quines quantitats s'han d'administrar a pacients de Covid. Pharmamar ja ha sol·licitat iniciar la fase 3 del seu assaig, l'última abans de l'eventual aprovació de l'ús del fàrmac contra la Covid.

Un altre fet destacat és que la substància s'hagi obtingut a partir d'un organisme marí, cosa que, de fet, és l'objectiu bàsic de la recerca de Pharmamar, una empresa nascuda a Galícia i actualment amb seu a Madrid.

La molècula es va aïllar de l'Aplidium albicans, un mol·lusc que viu enganxat a les roques en aigües poc profundes. Pharmamar va descobrir la substància fa uns vint anys als fons marins de s'Estany des Peix, a Formentera, i d'Eivissa.

Això demostra la gran riquesa farmacològica que s'amaga en el medi natural, tant el marí com el terrestre o el d'aigües continentals. I és una raó més, en aquest cas molt pràctica, per preservar la biodiversitat.

En tot cas, també és cert que es podrien aïllar milions de substàncies i que esbrinar quines poden ser útils en medicina i contra quines malalties és un procés llarg, complex i car.

Però, en molts casos, com el de la plitidepsina, administrada contra el mieloma i ara amb probabilitats de ser útil contra la Covid, tot l'esforç i la inversió hauran valgut la pena.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut