Retards en proves mèdiques no urgents: "Demanem disculpes, però és el dret de vaga"
Des de l'ICS reconeixen que han augmentat les proves considerades urgents des de l'inici de la vaga, tot i que recorden que "és amb ànim d'intentar que hi hagi menys afectació a la ciutadania"
Creixen les queixes dels usuaris dels CAP de Barcelona que depenen de l'Institut Català de la Salut (ICS). Alguns es troben que no els han fet les anàlisis de sang corresponents i han de tornar a fer-se l'extracció o que, a l'hora de fer-se l'extracció, no els la fan i els citen per més endavant perquè no es tracta d'una analítica urgent. Això també afecta les anàlisis d'orina, de femta, citologies.
Aquesta és una de les principals conseqüències de la vaga indefinida de tècnics sanitaris de l'ICS, que va començar el 8 de gener. La mantindran, diuen, com a mínim fins a final d'aquesta setmana, quan el Departament de Salut ha dit que entregarà per escrit les millores organitzatives i econòmiques a què es va comprometre en la reunió entre les dues parts. Salut també ha dit que traslladarà a Madrid la seva reclamació de passar a un nivell professional superior.
Des de Salut reconeixen que la vaga de tècnics sanitaris de l'ICS està obligant a reprogramar algunes analítiques de sang no urgents. Els usuaris que van a alguns CAP expliquen que des del mateix ambulatori els diuen que hi ha mostres de sang que s'han de llençar perquè no s'han pogut analitzar a conseqüència de la vaga.
Les afectacions es noten, sobretot, en els CAP de la ciutat de Barcelona que depenen de l'ICS i també a l'àrea metropolitana, especialment en alguns de l'Hospitalet i del Baix Llobregat. Tot i això, l'afectació, expliquen des de Salut, varia molt en funció del dia i del seguiment que hi ha hagut.
Amb tot, ara només s'estan analitzant aquelles mostres que són urgents i inajornables o bé oncològiques, tal com marquen els serveis mínims marcats pel Departament de Treball. Per tant, aquelles mostres que no compleixen aquestes condicions, ja siguin, per exemple, de sang, de femta o de citologia, no s'analitzen. Això comporta, de retruc, que s'hagin de guardar en fred, però unes quantes hores més tard, com que la mostra s'envelleix i les cèl·lules moren, ja no serveixen i s'han d'acabar llençant.
Més proves considerades urgents durant la vaga
Roser Anglès, directora assistencial d'Hospitals de l'ICS, en declaracions a "Els matins" de TV3, defensa que s'estan cobrint les analítiques urgents i oncològiques que s'estan fent. Tot i això, des de l'ICS demanen "dissculpes als ciutadans pels retards en les proves" però recorden que "és el dret dels treballadors".
Malgrat això, Anglès nega que hi hagi afectacions en pacients oncològics actius, "perquè són serveis mínims". En el cas de les revisions de pacients que anteriorment havien tingut càncer, diu Anglès, depèn de si el metge considera que la revisió és de caràcter urgent o no. "Això marcarà si entra en serveis mínims o no", ha explicat.
Què és i què no és urgent és la clau per ser considerat i entrar com a serveis mínims o no. Els tècnics sanitaris denuncien que des de la vaga s'han triplicat els casos considerats urgents, com indica Amanda Rus, tècnica sanitària a Can Ruti:
"Estan arribant més analítiques urgents que abans, fins a tres vegades més."
Montserrat Martí, també de Can Ruti, que es dedica a processar biòpsies, explica que com que un laboratori té una capacitat, aproximada, de fer 500 biòpsies al dia, "en aquests moments hi ha milers de biòpsies endarrerides".
Des de l'ICS, Anglès no descarta que els metges estiguin posant més casos com a urgents des de la vaga. "Estem veient més analítiques urgents que en moments que no hi ha vaga. No ho puc descartar, però hem d'entendre que és amb un ànim d'intentar que hi hagi menys afectació", reconeix en declaracions a "Els matins" de TV3.
Tot i això, recorda que considerar un cas com a urgent és una decisió clínica: "Nosaltres, des de la institució, no estem donant cap mena d'instrucció en aquest sentit. Ara, jo he estat assistencial molts anys. Puc entendre que un assistencial pugui tenir aquesta tendència."
Concentració a les portes del Parlament
La Federació de Tècnics i Professionals de la Sanitat (FTPS), conformada pel Sindicat de Tècnics d'Infermeria (SAE) i el Sindicat Estatal de Tècnics Superiors Sanitaris (SIETeSS), s'ha manifestat aquest dimecres al matí davant del Parlament per exigir al Departament de Salut millores de les condicions laborals. Demanen ser reconeguts amb una categoria laboral més i, per tant, tenir un sou més alt perquè diuen que són "una peça indispensable" del sistema sanitari.
Un centenar de professionals s'han desplaçat fins al Parlament a primera hora del matí coincidint amb la celebració del Ple. "Sense tècnics no hi ha diagnòstics" i "Balcells dimissió" han estat algunes de les proclames més sonades. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha saludat els líders sindicals, mentre que els convocants l'escridassaven. La marxa s'ha dirigit després cap a la plaça de Sant Jaume.
El secretari autonòmic del sindicat SAE, Cristian Monclús, ha dit, en declaracions a l'ACN, que de cap manera es plantegen desconvocar la vaga "si no s'aconsegueix res". Monclús assegura que el conseller de Salut es va comprometre a fer una proposta econòmica i organitzativa, així com a continuar negociant la pujada de nivell que demanen els treballadors.