Retirar jardineres i tancar fonts: municipis de la conca del Segre restringeixen l'aigua
- TEMA:
- Sequera
El canal d'Urgell és una de les infraestructures del país més afectades per la sequera. Aquesta setmana ha tancat per als regants del Pla de Lleida, i els ajuntaments de la conca del Segre han començat a prendre mesures per restringir el consum d'aigua.
El president Pere Aragonès, que s'ha reunit amb la Comunitat de Regants del canal d'Urgell, ha promès ajuts directes als pagesos i n'ha reclamat al govern espanyol.
Aragonès ha assegurat que la modernització d'aquesta infraestructura pot tenir un cost de 1.200 milions d'euros, la Generalitat en finançarà el 60%, però ha demanat que el 40% es faci amb fons estatals.
Aquest dimecres ja s'han instal·lat al canal les preses que s'hi acostumen a posar l'hivern, però ara s'ha hagut d'avançar també aquesta mesura. Es fa per acumular més aigua i així poder abastir els més de cent pobles que en depenen.
Restriccions municipals
Alguns pobles han omplert, en previsió, dipòsits i basses d'aigua per garantir el subministrament d'aigua potable a les seves poblacions, i també han començat amb les restriccions d'aigua.
L'Ajuntament d'Agramunt, a l'Urgell, ha acordat regar els parcs i jardins amb aigua potable només un cop per setmana. La resta de dies es farà amb aigua tractada a la depuradora.
Una altra mesura que han adoptat ha estat instal·lar reductors per estalviar un 50% d'aigua a les dutxes i aixetes dels equipaments municipals.
A Agramunt, però també a Juneda, a les Garrigues, han retirat les jardineres que fins ara decoraven els carrers i les han traslladat a un magatzem amb ombra per reduir-ne el reg.
Aquestes mesures, el tancament de fonts o restriccions d'aigua en els equipaments municipals, han permès rebaixar un 10% el consum d'aigua.
Demanen directrius clares
Els ajuntaments, però, reclamen a les administracions l'establiment de directrius clares i concretes. L'alcalde de Juneda, Antoni Villas, considera que la crisi de l'aigua era previsible:"Demanem que sigui la CHE, l'ACA, l'administració general o l'administració autonòmica qui ens digui cap a on hem de tirar. La crisi de l'aigua no ve de fa una setmana, ni del tancament d'ahir del canal... Ve de molts mesos. Entenem que ja se n'havia de fer una previsió."
Alguns ajuntaments, com el de Castelldans a les Garrigues, han avançat que si no plou no obriran la piscina municipal. Davant del dubte, els ajuntaments també demanen una normativa clara per prendre una decisió.
A Lleida les piscines municipals són considerades refugis climàtics per pal·liar els efectes de la calor que, com l'escassetat d'aigua, també s'ha avançat.
- ARXIVAT A:
- Sequera