Retirar l'escó a un diputat sense sentència ferma: xoc de la llei catalana i espanyola

Mai fins ara, aplicant la llei electoral espanyola, s'havia inhabilitat un diputat sense sentència ferma i per delictes contra l'administració pública

RedaccióActualitzat

Mai fins ara, aplicant la llei electoral espanyola, s'havia inhabilitat un diputat sense sentència ferma i per delictes contra l'administració pública.

Aquest és el cas de Quim Torra, que, a més de diputat, és president de la Generalitat. Aquesta mesura només s'havia aplicat a alguns alcaldes per casos de corrupció.

La inhabilitació directa de Torra, condemnat per desobeir l'ordre de la Junta Electoral de retirar els llaços grocs dels edificis públics, és un xoc frontal entre la llei espanyola i la catalana.

El president del Parlament, Roger Torrent, va encarregar fa una setmana als serveis jurídics de la cambra presentar al·legacions davant la Junta Electoral, perquè no s'admetessin els recursos presentats pel PP, Ciutadans i Vox, els partits que van obrir la via a la inhabilitació exprés de Torra.

Segons els lletrats, el reglament del Parlament i la llei de presidència de la Generalitat estableixen que un diputat i un president només perden aquesta condició arran d'una pena d'inhabilitació imposada per una sentència judicial ferma. I la del president Torra no ho és.

La seva defensa ha dit que esgotarà totes les vies i presentarà recursos davant del Tribunal Suprem i, si cal, davant del de la Unió Europea.

 

La Generalitat diu que la JEC no el pot inhabilitar com a president

La resolució de la JEC ordena a la Junta Provincial la inhabilitació del Molt Honorable President Quim Torra com a diputat, però no en la seva condició de president.

L'Estatut de Catalunya exigeix la condició de diputat per a poder investir un president (Article 67.2). Però en cap cas, la pèrdua de la condició de diputat implica la pèrdua de la condició de president. L'Estatut de Catalunya en l'article 67.7 i la Llei 13/2008 de la Presidència i del Govern no contempla aquesta hipòtesi entre les que impliquen el cessament del President.

 

 

 

Gonzalo Boye: és la inhabilitació de més de 2 milions de persones

L'advocat Gonzalo Boye ha manifestat que la inhabilitació de Quim Torra no és només la del president de la Generalitat sinó també la dels més de 2 milions de catalans que van votar i facilitar la seva investidura:

 

"La JEC ha fet una mena de cop d'estat: decideixen qui ha de governar Catalunya. Una situació gravíssima que la gent ha de començar a dimensionar: no s'ha inhabilitat Torra, sinó milions de catalans."

 

Boye ha parlat de posar una demanda al Suprem:

 

"Quan tinguem la notificació de la JEC amb els seus arguments (si és que en tenen) posarem una demanda al Suprem i sol·licitarem mesures cautelaríssimes."

 

Segons l'advocat aquesta no és la primera salvatjada que fa la JEC:

 

"La JEC ja ha comès altres salvatjades, recordem que fa un any van declarar inelegibles Puigdemont, Comín i Ponsatí, i malgrat tot ara són eurodiputats. Tot és reversible."

 

Gonzalo Boye diu que no poden inhabilitar Torra com a president:

 

"La JEC ha inhabilitat Torra com a diputat, no pas com a president. I la necessitat de ser diputat només val per quan s'escull el president, no per al manteniment del càrrec."

 

La JEC no pot privar a Junqueras de la condició d'eurodiputat si no l'hi reconeix, segons Boye:

 

"La JEC no ha reconegut la condició d'eurodiputat a Junqueras, tot i que el van proclamar candidat el 13 de juny, i ara diuen que el priven d'una condició que ells mateixos no li han reconegut. Un atac directe a la lògica."

 

ARXIVAT A:
Quim Torra
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut