La majoria dels llogaters tenen més de 35 anys (Ajuntament de Barcelona)

Retrat del lloguer a Barcelona: 4 de cada 10 s'han de mudar per pujades o no renovacions

Segons l'enquesta que ha fet l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona, el 40,1% de la població de la capital catalana viu de lloguer i, d'aquests, el 65% té més de 35 anys
Actualitzat
TEMA:
Habitatge

Malgrat que l'habitatge en propietat continua sent majoritari a Barcelona, cada cop més persones hi viuen de lloguer. Ara mateix, ho fa un 40,1% de la població, mentre que el 57,6% dels barcelonins són propietaris del pis on viuen. Segons l'enquesta que ha fet l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona, IDRA, hi ha una diferència de dos punts respecte a les dades del 2020, quan els llogaters eren el 38,2% i els propietaris, el 55,8%.

L'enquesta, que s'ha fet a més de mil famílies de la ciutat, també posa en relleu una altra realitat: els desnonaments invisibles. Set de cada deu llars han canviat la seva residència un o més cops els últims cinc anys i, d'aquests, el 38% han estat mudances forçoses. Això vol dir que han canviat de pis perquè no els han renovat el lloguer o per pujades de preu que no han pogut assumir, entre d'altres.

 


Un altre detall que revela l'enquesta és que les persones que tracten directament amb els propietaris dels pisos que tenen llogats han d'assumir menys pujades en la quota que les persones que només tracten amb agències immobiliàries. Així, al 46,6% dels llogaters que únicament tenen contacte amb intermediaris els han apujat el lloguer en els últims 5 anys; un percentatge que es redueix al 31% en el cas dels llogaters que tenen tracte directe amb la propietat.


Quin és el perfil dels llogaters?

L'informe d'IDRA publicat aquest dimecres permet fer una fotografia del perfil dels llogaters. La mitjana és de 40 anys i la majoria, el 65%, en tenen més de 35.

 

 

L'enquesta també evidencia com moltes famílies viuen en condicions de gran precarietat. De fet, el 19,4% de la gent que viu de lloguer ho fa en habitacions, i gairebé una de cada cent famílies només pot llogar un local comercial per viure-hi.
 

Només un 2,8% de lloguer social

El document de l'Institut de Recerca Urbana apunta que el lloguer social representa un percentatge de només el 2,8%, només per sobre dels lloguers de temporada. La radiografia dels tipus de contracte mostra també que a Barcelona encara hi ha un 5,8% dels lloguers amb renda antiga, és a dir, amb contractes indefinits; i que un 9,4% dels llogaters no tenen cap contracte signat. Són, en un 68% dels casos, persones que relloguen habitacions.

 

Les condicions dels pisos tampoc són bones, i sis de cada deu pisos tenen problemes d'habitabilitat importants, com humitats o mal aïllament tèrmic, i necessiten rehabilitació.

A més, l'enquesta ha posat en evidència que el 71% d'aquests llogaters no heretaran cap pis dels familiars i, en el cas que heretin, la majoria serà compartint la propietat amb altres cohereus. Només un 16,3% assegura que és hereu únic. Per tant, la major part dels llogaters actuals estan abocats a continuar llogant.

ARXIVAT A:
Habitatge
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut