El príncep Guillem, segon en la línia successòria d'Elisabet II, encapçala la desfilada dels nets de la reina (Reuters / Aaron Chown)

Retrobaments, absències i convidats polèmics: qui va i qui no al funeral d'Elisabet II

Hi ha 500 caps d'estat i dignataris estrangers convidats, entre els quals els reis emèrits, Joan Carles i Sofia de Grècia, i el rei Felip VI i Letícia
Redacció Actualitzat
TEMA:
Reina Elisabet II

Londres i Windsor es preparen per als funerals de la reina Elisabet II, que es faran aquest dilluns. Durant el cap de setmana, un degoteig constant de caps d'estat i representants de cases reials de tot el món han arribat a la capital britànica. 

El palau de Buckingham ha enviat invitacions a uns 500 caps d'estat i dignataris estrangers.

Els funerals aplegaran una desena de reis i les seves parelles. Hi assistiran els reis dels Països Baixos, els de Bèlgica, la reina i els prínceps de Dinamarca, els reis de Suècia, els de Noruega i el príncep de Mònaco. L'emperador del Japó tampoc es perdrà la cerimònia.

S'ha de tenir en compte que els llaços de sang són molt habituals entre la reialesa europea i alguns membres de diverses famílies reials són parents directes o indirectes d'Elisabet II.


Felip i Joan Carles, cara a cara als funerals?

Com a representació de la monarquia espanyola hi assisteixen els reis Felip VI i Letícia. Però també han rebut invitació personal per anar-hi els reis emèrits, Joan Carles de Borbó i Sofia de Grècia, que té parentiu directe amb la casa reial britànica.

Tots dos han acceptat la invitació a la cerimònia fúnebre i han aparegut junts al palau de Buckingham. La parella, que viu separada, s'ha trobat per primera vegada en un acte oficial des que l'emèrit va fugir a Abu Dhabi.

 

La mort de la reina Elisabet II ha estat l'oportunitat perquè Felip VI i Joan Carles I coincideixin per primer cop en un acte solemne precisament a Anglaterra, on la justícia britànica investiga el rei emèrit espanyol per possible assetjament a la seva examant Corinna Larsen.

Els reis Felip i Letícia han arribat diumenge a la tarda a Londres i, tan bon punt han aterrat, s'han dirigit a Westminster Hall per veure la capella ardent d'Elisabet II; després assistiran a la recepció que el rei Carles III ofereix als convidats reials i als líders mundials al palau de Buckingham.

Felip VI, Letícia, Joan Carles I i Sofia i es poden trobar a Londres per primer cop des que l'emèrit va fugir d'Espanya (CCMA)

Joan Carles de Borbó ha viatjat en avió des d'Abu Dhabi, la capital dels Emirats Àrabs, mentre que els reis espanyols i Sofia de Grècia han sortit de Madrid. Fonts de La Zarzuela han dit que encara no es coneix la ubicació dels representants espanyols en la cerimònia fúnebre i que no es pot saber si el rei Felip estarà assegut al costat dels seus pares.

El rei emèrit no és l'únic convidat al funeral que genera polèmica. Un altre cas és el del príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Salman bin Abdulaziz al-Saudde. Activistes pels drets humans són contraris que assisteixi a la cerimònia fúnebre. SerIA la primera visita oficial de Salman de l'Aràbia Saudita des de l'assassinat del periodista i crític saudita Jamal Khashoggi el 2018.

Tot i que l'ambaixada saudita a Londres havia confirmat que el príncep seria al funeral, finalment, segons fonts del Ministeri d'Afers Exteriors britànic, serà el príncep Turki al-Faisal qui representarà la dinastia saudita a les exèquies. 


Absències evidents

No hi haurà representació russa a la cerimònia. Ni Vladímir Putin ni cap representant del seu govern hi han estat convidats. Les relacions diplomàtiques entre el Regne Unit i Rússia pràcticament s'han esvaït des de la invasió russa d'Ucraïna, i un portaveu de Putin va dir que "no pensava" assistir als funerals.

Sí que hi ha hagut representació d'Ucraïna. Ha estat la primera dama del país, Olena Zelenska, parella del president ucraïnès Volodímir Zelenski qui ha viatjat a Londres per assistir al funeral. Olena ha estat rebuda per la princesa de Gal·les, Kate Middleton.

Tampoc s'han enviat invitacions oficials a Síria, Veneçuela o l'Afganistan. El Regne Unit no té relacions diplomàtiques completes amb aquests països.

La República Islàmica de l'Iran, durant molt de temps objecte de sancions internacionals pel seu programa nuclear, estarà representada només pel seu ambaixador a Londres. Corea del Nord i Nicaragua enviaran també els seus ambaixadors a retre l'últim homenatge a Elisabet II.


Fills, nets i besnets: tota la línia successòria de la reina hi assistirà

Per descomptat, la família més propera a Elisabet II serà present en les exèquies. La cerimònia la presidirà el seu successor, el rei Carles III, acompanyat de Camil·la, la reina consort. També hi assistiran els altres tres fills de la reina: la princesa Anna, i els prínceps Andreu i Eduard, així com els seus cònjuges, inclosa Sarah Ferguson, l'exdona d'Andreu.

Tots els fills i els nets d'Elisabet II seran presents als funerals amb les seves parelles

Els nets de la reina, inclosos els prínceps Guillem i Enric, les princeses Beatriu i Eugènia, Zara Tindall, Peter Phillips, Lluïsa Windsor i Jaume, vescomte Severn, juntament amb els seus marits i esposes. Encara no és clar quants dels 12 besnets de la reina Elisabet II assistiran als funerals.

Entre els altres convidats que s'esperen a la cerimònia hi ha Earl Spencer, germà de la difunta princesa Diana, que era fillol d'Elisabet II i oncle dels prínceps Guillem i Enric.


Líders de la Commonwealth

A les honres fúnebres de qui ha estat reina del Regne Unit durant 70 anys s'espera que hi assisteixin líders de tota la Commonwealth. Elisabet II va exercir com a cap d'estat dels països de la Commonwealth durant tot el seu regnat.

El primer ministre australià, Anthony Albanese, ha acceptat la invitació, així com la primera ministra neozelandesa, Jacinda Ardern, i el primer ministre canadenc, Justin Trudeau.

També hi assistiran el primer ministre de Bangladesh, el president de Sri Lanka i el president de l'Índia, Draupadi Murmu.

Londres viurà dilluns la concentració més gran de reis, prínceps, presidents i primers ministres en moltes dècades


Líders mundials

El president nord-americà Joe Biden i la primera dama dels Estats Units han arribat a Londres dissabte. Altres líders mundials que també assistiran al sepeli són el president alemany, Frank-Walter Steinmeier; el president italià, Sergio Mattarella, i el president francès, Emmanuel Macron.

El president xinès, Xi Jinping, va rebre una invitació per assistir-hi, però finalment el govern xinès ha informat que serà el vicepresident Wang Qishan qui anirà al funeral. La decisió de convidar els representants xinesos ha rebut crítiques pel tracte que la Xina dispensa a la minoria uigur.

Un home fa onejar una bandera amb la imatge de la reina Elisabet davant el Parlament de Londres (Reuters / Clodagh Kilcoyne)

 

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola Regne Unit Reina Elisabet II
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut