Aragonès i Sánchez al Palau de la Generalitat (Europa Press/David Zorrakino)

Els cinc acords Aragonès-Sánchez: de l'ingrés mínim vital a una llei de plurilingüisme

Tant el president de la Generalitat com el del govern espanyol participaran en la propera reunió de la taula de diàleg, que es farà durant el primer trimestre del 2024
Ramon Radó Actualitzat
TEMA:
Pere Aragonès

Cimera entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez amb "cinc grans acords". En la reunió d'aquest dijous al Palau de la Generalitat, els dos presidents han pactat el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital i avançar, a partir del mes que ve, en el de Rodalies.

També hi ha el compromís d'impulsar una llei de garantia de plurilingüisme perquè els ciutadans es puguin dirigir a l'administració de l'Estat en la seva llengua.

A més a més, també s'ha pactat la posada en marxa d'un projecte per a la instal·lació a Catalunya d'un centre tecnològic de producció de xips.

Com a cinquè punt han acordat que la propera reunió de la taula de diàleg sigui el primer trimestre del 2024. En aquesta reunió, la primera de la legislatura, hi participaran tant el president de la Generalitat com el cap de l'executiu espanyol.

Tot i la cordialitat de la trobada, també hi ha hagut desacords; el principal, la possibilitat d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Els dos presidents abans de la reunió (EFE/Quique García)

El traspàs de l'ingrés mínim vital, dimecres

El proper Consell de Ministres, el dimecres 27, aprovarà el traspàs a la Generalitat de l'ingrés mínim vital.

Aquesta "demanda històrica" del govern i les entitats del tercer sector, com s'hi ha referit Aragonès, es concretarà en el fet que la Generalitat podrà tenir "una finestreta única" per a l'ingrés mínim vital i la renda garantida de ciutadania.

Això permetrà, segons Aragonès, incrementar el nombre de beneficiaris, estalviar temps a la ciutadania i reduir el risc de pobresa, que afecta un de cada quatre catalans.
 

Rodalies: reunió clau al gener

A partir del mes vinent, es farà una reunió per establir el calendari del traspàs de Rodalies, un dels acords clau de la negociació per la investidura de Sánchez, i la constitució de la nova empresa que operarà el servei.

El traspàs ha de permetre millorar un servei que "està lluny dels estàndards de qualitat que són mínimament exigibles", segons Aragonès.

El president de la Generalitat ha assegurat que el de Rodalies és "el traspàs de competències més important de les darreres dècades".
 

Una llei de plurilingüisme

En la reunió, Sánchez s'ha compromès a aprovar una llei orgànica de garantia del plurilingüisme durant el primer semestre del 2024.

Per Aragonès, aquesta llei suposarà "un pas endavant per al reconeixement institucional de la llengua catalana i la garantia dels drets lingüístics dels catalanoparlants".

El president de la Generalitat ha assenyalat tres àmbits en què hi ha d'haver una millora gràcies a aquesta llei: la justícia, el sistema educatiu de Catalunya i el model lingüístic, i l'audiovisual.

"Tenim dret a viure plenament en català i aconseguir la plena normalització"


Un centre per desenvolupar la indústria de semiconductors

En la cimera també s'ha acordat l'impuls i el finançament d'un projecte per instal·lar a Catalunya un centre tecnològic de producció de xips.

El centre se situarà al costat del Sincrotró Alba i s'emmarcarà en una xarxa d'una desena de centres d'investigació.

Aragonès ha concretat que el centre tindrà una inversió de 300 milions d'euros i el compromís de finançament per part de l'Estat amb un acompanyament econòmic de la Generalitat:

"Catalunya serà protagonista i se situarà al capdavant dels esforços europeus per desenvolupar la indústria de semiconductors"


Taula de diàleg amb els dos presidents

L'últim acord de la cimera Aragonès-Sánchez és la celebració d'una reunió de la taula de diàleg entre governs, la quarta, i la primera des de la investidura de Sánchez.

Aragonès ha anunciat que a aquesta reunió hi assistiran tant ell com Sánchez, a diferència de l'última reunió, el juliol de l'any passat, en què només van anar-hi ministres i no els presidents.
 

Sánchez i Aragonès al Pati de Carruatges del Palau de la Generalitat, on els ha rebut la guàrdia d'honor dels Mossos d'Esquadra (EFE/Quique García)

Sánchez, obert a una hisenda catalana

Un àmbit que s'ha debatut a la reunió però en què no s'ha aconseguit tancar cap acord és el del finançament autonòmic. Aragonès ha insistit en la demanda d'un finançament singular per a Catalunya, un encàrrec que ha fet a la conselleria d'Economia.

Preguntat sobre la possibilitat d'una hisenda pròpia catalana, el president espanyol ha apuntat que l'Estatut ja recull una Agència Tributària i que és un assumpte que cal desenvolupar.

Sánchez també ha anunciat que, a partir del gener, l'executiu espanyol obrirà un debat amb totes les autonomies per analitzar la condonació del deute amb l'Estat, que, en el cas de Catalunya, ja està prevista en l'acord d'investidura entre ERC i el PSOE.

Aquests pactes se sumen a l'acord d'aquest dimecres entre els dos executius per a l'ampliació de la plantilla dels Mossos d'Esquadra: un finançament de 1.600 milions d'euros per assolir un volum de més de 22.000 agents l'any 2030.
 

Aragonès: "Estem obrint una nova fase"

Aragonès ha centrat la major part de la compareixença en el conflicte polític amb l'Estat i ha destacat que, amb la llei d'amnistia, que la setmana passada va superar el primer tràmit al Congrés, es deixa enrere la repressió i s'entra en una nova fase:

"Estem obrint una nova etapa: deixem enrere la repressió i anem a la resolució del conflicte de sobirania amb l'Estat"

On han xocat els dos presidents és en el dret a l'autodeterminació. Aragonès ha insistit en diverses ocasions que el projecte del govern és celebrar un referèndum d'independència i que és el que portarà a la propera reunió de la taula de diàleg. El president de la Generalitat també posarà sobre la taula l'informe d'experts acadèmics sobre un acord de claredat.

Quan se li ha recordat la negativa de Sánchez, ha apuntat que "també hi havia una línia vermella a l'amnistia fa uns mesos i avui és una realitat". De fet, Aragonès ha arribat a considerar la negativa de Sánchez a un referèndum com "un posicionament de màxims" que pot canviar durant la negociació.

Sobre els grans acords de la cimera, Aragonès ha destacat que "són clars, tangibles i comprovables i milloren la vida de la ciutadania".

Pere Aragonès a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat (EFE/Quique García)

Sánchez aposta per reforçar l'autogovern dins la Constitució

Sánchez ha començat la roda de premsa qualificant aquest dijous com "un dia molt important per a Barcelona, Catalunya i Espanya" per la inauguració del superordinador MareNostrum 5.

El president del govern espanyol ha defensat el diàleg i la negociació entre governs com una via "per construir prosperitat compartida" i ha destacat que els dos presidents han coincidit en la "voluntat d'arribar a acords que millorin la vida dels ciutadans".

El president espanyol ha apostat per buscar un acord que permeti "reforçar l'autogovern de Catalunya dins de la Constitució", un marc dins del qual s'ha mostrat convençut que es podrà "parlar de moltes coses".

Sobre el referèndum d'autodeterminació que vol el govern de la Generalitat, Sánchez ha dit que no demana "que cap partit polític renunciï als seus objectius legítims", però ha insistit que Aragonès "ja sap" quina opinió en té i que cal que es faci en el marc de la Constitució:

"Cap Constitució al món accepta i assumeix la segregació d'una part del país."

El president del govern espanyol ha apostat per "buscar acords transversals" per a la societat catalana. "És millor oferir a la ciutadania un acord que una discòrdia", ha insistit.

Pedro Sánchez en la compareixença després de reunir-se amb Pere Aragonès (EFE/Quique García)

Una hora i quart de reunió

Ha estat una trobada cordial, segons han assenyalat tots dos presidents. Sánchez l'ha emmarcat en la "normalitat institucional" i Aragonès ha destacat el "clima de diàleg" i el "respecte mutu" pels plantejaments respectius.

La d'aquest dijous ha estat la primera trobada entre els dos després de la investidura del líder del PSOE amb els vots dels grups independentistes catalans.

La cimera ha generat una gran expectació al Palau de la Generalitat, on hi havia molts més periodistes que habitualment. Els dos presidents han arribat al Palau de la Generalitat cap a dos quarts d'una del migdia provinents de la inauguració del MareNostrum 5 al Barcelona Supercomputing Center.

Un cop feta la benvinguda a la plaça de Sant Jaume, han entrat al Palau, on els ha saludat la guàrdia d'honor dels Mossos, encapçalada pel comissari en cap del cos, Eduard Sallent, al Pati de Carruatges.

Posteriorment, els dos presidents han pujat a la galeria gòtica abans de començar formalment la reunió a porta tancada. La reunió entre els dos presidents ha durat al voltant d'una hora i quart. Després, tots dos han comparegut per separat a la galeria gòtica

A l'inici de la reunió, Aragonès ha regalat a Sánchez la trilogia de llibres d'Eva Baltasar formada per "Permagel", "Boulder" i "Mamut", com a "mostra clara de la potència i el reconeixement de la llengua i la cultura catalana". Justament aquest 2023, Baltasar ha estat finalista del prestigiós Premi Booker Internacional amb "Boulder".

Aragonès i Sánchez arribant a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat (EFE/Quique García)

Dues concentracions de signe oposat a la plaça de Sant Jaume

La cimera ha despertat una certa expectativa. Sánchez arriba a Barcelona amb diversos temes pendents de resolució, especialment els que fan referència a traspassos o competències pactades en la negociació per la investidura. A l'agenda hi ha l'amnistia, després que la setmana passada la llei superés el primer tràmit al Congrés, però també el traspàs de Rodalies o el finançament autonòmic.

A la plaça de Sant Jaume, esperant l'arribada d'Aragonès i Sánchez, han coincidit dues concentracions de caire oposat. Al costat Besòs, el moviment Revuelta, proper a l'extrema dreta de Vox, amb banderes espanyoles i crits de "Que te vote Txapote", "España es una y no 51" o "Puigdemont, a prisión".

A la banda Llobregat, la concentració convocada per l'ANC, amb assistents cantant "Els segadors" i algunes gralles tocant "La presó del rei de França", de la Companyia Elèctrica Dharma.

El president del grup de Vox a l'Ajuntament de Barcelona, Gonzalo de Oro-Pulido, amb un cartell contra Pedro Sánchez (ACN/Maria Pratdesaba)
La concentració convocada per l'ANC aquest dijous a la plaça de Sant Jaume (ACN/Maria Pratdesaba)

Sánchez: Tsunami Democràtic "no és comparable" amb el terrorisme

Davant la maniobra judicial per vincular la mort d'una persona per atac de cor en les protestes postsentència a la causa de Tsunami Democràtic, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha descartat que aquest moviment sigui terrorisme. Així ho ha dit:

"A Espanya hem tingut dos tipus de terrorisme, el d'ETA i el jihadista. I no crec que siguin comparables."

Ho ha afirmat en una entrevista a RAC1 aquest dijous al matí, en què Sánchez s'ha mostrat obert a parlar "de totes les qüestions que estiguin dins el marc constitucional per reforçar l'autogovern de Catalunya i superar el conflicte polític".

Superar-lo, com? El president ha dit que la resposta no pot ser un referèndum ni tampoc "quedar-nos com estem", sinó trobar un camí intermedi que passa per l'autogovern. 

En aquest sentit, ha demanat fer un exercici de pragmatisme i "caminar per una senda en què ens puguem trobar tots".
 

Aquest divendres, reunió amb Feijóo

Aragonès és el primer president autonòmic amb qui es reuneix Sánchez després de la investidura. Aquest divendres, el president del govern espanyol té una altra cita important a l'agenda: la reunió amb Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats.

Sobre la trobada d'aquest divendres, Sánchez ha tornat a retreure al líder popular el bloqueig del Consell General del Poder Judicial i ha pronosticat que la reunió oferirà "una foto inèdita: el cap de l'oposició negant-se a anar a La Moncloa per reunir-se amb el president".

ARXIVAT A:
Pere Aragonès Pedro Sánchez Procés català Amnistia Rodalies Finançament autonòmic
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut