Què podem fer per Setmana Santa: sense trobades a casa i màxim de 6 a l'exterior
La circulació és lliure dintre de Catalunya amb el grup bombolla (ACN/Mar Rovira)

Salut: "El que fem aquests dies determinarà la quarta onada i les mesures que caldran"

Vergés explica que s'han fet reunions amb els sectors de la cultura, el comerç, l'hostaleria, la restauració i l'esport per traslladar-los que "plegats podem aturar aquesta quarta onada"

Juli Rodés AlmerActualitzat

Combatre la quarta onada és possible, sense haver d'aplicar noves restriccions, si s'actua amb responsabilitat i mantenint les mesures de prevenció contra la Covid-19, que passen per reduir els contactes socials i les activitats de risc.

Aquest és el missatge que s'ha volgut transmetre a la ciutadania des del govern, a les portes dels dies festius de Setmana Santa, durant la roda de premsa posterior a una reunió del Procicat marcada per la tendència a l'alça de les dades epidemiològiques i pel creixement de la pressió assistencial.

"Els contagis pugen i és responsabilitat de tots frenar-los." Així ha obert Alba Vergés, la consellera de Salut, la seva intervenció en la roda de premsa. I ha insistit que "aquesta Setmana Santa més que mai hem de respectar les mesures".

Vergés ha valorat que "la pujada no és tan dràstica com hem vist a l'octubre o al gener, però ens ha d'alertar".

"Hi som a temps, entre totes i tots, de frenar el creixement i que no hi hagi una quarta onada molt pronunciada."


La consellera ha volgut remarcar que "és important la implicació de tota la societat, de tots els sectors econòmics i socials que estan patint les conseqüències d'aquesta pandèmia".

Vergés ha explicat que, per aquest motiu, s'han reunit amb representants dels àmbits de la cultura, el comerç, l'hostaleria, la restauració i els esports, als quals "hem traslladat la informació actual de l'epidèmia i que plegats podem aturar aquesta quarta onada".

També s'han fet reunions "amb el món local, que s'implica i dona resposta a la pandèmia juntament amb el govern", ha dit Vergés.


"Hi ha finestra per a l'esperança"

En aquest mateix sentit, Marc Ramentol, secretari general del Departament de Salut, ha dit que "estem entrant en uns dies que seran decisius, i que determinaran com serà aquesta etapa que en direm la quarta onada i l'impacte de la pandèmia sobre el sistema sanitari.

Més endavant, en el torn de preguntes, Ramentol ha volgut insistir i deixar clar que no està previst augmentar les restriccions després de Setmana Santa i que "aquesta és una percepció que volem combatre".

I que per això, precisament, "estem demanant extremar la prudència aquests pròxims dies", que condicionaran els que vindran després.
 

Salut: 'El que fem aquests dies determinarà la quarta onada i les mesures que caldran'
L'expansió de la pandèmia es comença a notar a les UCIs (EFE/Quique García)


Ramentol ha afegit  que "hi ha finestra per a l'esperança i una oportunitat per donar marge a les mesures vigents" si hi ha una responsabilitat col·lectiva.

Vergés també s'ha pronunciat sobre el possible canvi de mesures i ha defensat que "és important no especular sobre les mesures del futur".

"La resposta a la situació actual ha de ser des d'avui, no a partir del 9 d'abril. Amb la màxima implicació, reduint interacció social i riscos a tots nivells, això és el que ens donarà més garantia de cara al futur."


Encara sobre aquesta qüestió, preguntat sobre la possibilitat de retornar al confinament comarcal després de la Setmana Santa, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha admès que "la lògica fa pensar que si els índexs empitjoressin el més normal seria fer un pas enrere" i tornar a restringir la mobilitat.

Sàmper ha volgut remarcar, però, que, això, "el Procicat no ho ha tractat".


Gairebé 60.000 vacunes en un dia

Vergés també s'ha referit al pla de vacunació i ha remarcat que aquest dimarts es van administrar gairebé 60.000 vacunes, una "xifra alta" que es mantindrà si hi ha prou dosis.

Ha explicat, a més, que s'ha passat del 37% al 45% de les persones més grans de 80 anys protegides.


Regulació de les mascaretes

Preguntada sobre la llei que ha entrat en vigor sobre l'obligatorietat de les mascaretes, Vergés ha recordat que a Catalunya ja es va regular i que la qüestió s'ha tractat aquest matí en la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat.

També ha expressat la seva sorpresa pel fet que aquesta llei, aprovada ara perquè ha acabat tot el tràmit parlamentari, no s'hagi fet decaure, tenint en compte que la població té assumit l'ús de la mascareta.


Indicadors a l'alça

El mes de març acaba amb una velocitat de transmissió enfilada a 1,19, quan fa tretze dies encara estava per sota de l'1, el llindar que indica expansió dels contagis; i amb un risc de rebrot a 267 punts, més a prop dels 300 punts que dels 200, el llindar del risc molt alt, superat fa només vuit dies.

Una Rt d'1,19 vol dir que cada cent persones amb Covid contagien 119 persones més, de mitjana, o que cada 10 en contagien 12 més, gairebé.
 

 


La incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants també continua pujant, i ja supera els 225 casos.

També augmenta la positivitat, el percentatge de proves realitzades que donen positiu: és del 5,67%, i ja fa més de deu dies que està per sobre del 5%, el topall per sobre del qual l'OMS considera que és difícil poder fer un seguiment dels nous casos.

El Departament de Salut, d'altra banda, ha notificat 22 noves morts a causa de la Covid. En total, la pandèmia ha causat 21.299 víctimes mortals, a Catalunya.


Més pacients Covid als hospitals

Des d'aquesta setmana, a més, l'empitjorament de la situació es comença a reflectir, també, en la pressió sobre els hospitals. Aquest dimecres hi torna a haver gairebé els 1.500 pacients Covid ingressats que hi havia el 15 de març, quan van començar a baixar.
 

 


En concret, als hospitals de Catalunya hi ha 1.498 malalts amb Covid, 411 dels quals són pacients greus ingressats en UCIs. Només hi ha hagut dos dies, aquest cap de setmana passat, que el nombre de crítics ha estat per sota dels 400.
 

 


Més enllà, cal recular gairebé tres mesos, fins al 3 de gener, per trobar una xifra millor. Llavors hi havia 388 pacients Covid crítics.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut