L'augment dels contagis entre els més joves ha coincidit amb l'augment de la mobilitat (EFE/Lavanderira jr)

El Procicat prorroga les mesures vigents tot i l'augment "preocupant" de contagis

El conseller de Salut diu que "tots desitgem no tornar enrere" en la desescalada i alerta sobre la tensió que els nous contagis afegeixen a l'atenció primària en plena campanya de vacunació

Juli Rodés AlmerActualitzat

Sense canvis a les restriccions per contenir la pandèmia de Covid-19. El Procicat, que s'ha reunit aquest divendres, ha acordat no introduir noves restriccions a partir de dilluns, quan caducaven les anunciades abans de Sant Joan.

Continuaran vigents, doncs, durant una setmana més, les mesures actuals per combatre l'expansió de la pandèmia de Covid-19, disparada des de fa dues setmanes a causa, sobretot, dels contagis entre la població més jove, poc o gens vacunada encara.

Així ho ha anunciat aquest migdia el Pla de Protecció Civil de Catalunya i ho havia avançat aquest matí, en una entrevista a Rac1, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que també ha dit que no hi haurà noves obertures.

"No obrirem més i ara el que tots desitgem és no haver de tornar enrere, perquè necessitem una certa normalitat en tots els sentits."


Aquest dimecres, en la roda de premsa sobre l'evolució de la pandèmia i el pla de vacunació, Argimon ja va assegurar que fer "marxa enrere" en la desescalada no estava entre les previsions del govern.

"Jo espero que no hi hagi marxa enrere, perquè això vol dir limitar la interacció social i això té una afectació emocional i una afectació social i econòmica", va dir.

La reunió del Pla de Protecció Civil de Catalunya d'aquest divendres sí que ha introduït algun canvi en els àmbits del teletreball i de l'esport, per adaptar-ne la situació.

Així, per exemple, segons la nota de premsa emesa, "la nova resolució recomana als titulars dels centres de treball, públics i privats que adoptin mesures per a la reincorporació progressiva de forma presencial als llocs de treball". Alhora, però, demana que "fomentin l'ús del teletreball quan per la naturalesa de l'activitat laboral sigui possible".


3.000 persones, màxim, en competicions esportives

En l'àmbit esportiu, i en compliment de la normativa estatal, la nova resolució suprimeix les referències prèvies a les mesures del Consell Superior d'Esports i trasllada la normativa sobre competicions esportives al Pla d'acció pel desconfinament esportiu de Catalunya.

A partir d'aquí, l'aforament en instal·lacions i equipaments esportius es limita al 70%, excepte en interiors sense ventilació reforçada, que ha de ser del 50%. D'altra banda, es poden utilitzar els vestidors. A les competicions, l'aforament màxim és del 70%, amb un límit de 3.000 persones.

Públic a l'estadi Johan Cruyff durant un partit de Champions del Barça femení (Europa Press)

La pròrroga de les mesures contra la Covid-19 arriba després de deu dies de reobertura de l'oci nocturn, llargament reivindicada pel sector, i quan, veient la dificultat per fer complir la normativa dintre de bars i discoteques, diversos locals han decidit tancar, voluntàriament, fins que la situació pandèmica permeti funcionar com abans.


L'atenció primària, en tensió

Argimon s'ha mostrat "molt preocupat" pel fet que "en plena campanya de vacunació tenim els centres d'atenció primària i les persones que hi treballen amb molta tensió" a causa de l'augment de contagis dels últims dies.

Aquesta situació fa, ha explicat, que "estàvem centrats en la vacunació i ara tornem a haver d'estar centrats en la detecció dels nous casos i el seguiment dels contactes estrets".


El drama ocult de la pandèmia

El conseller de Salut també ha volgut remarcar les conseqüències no visibles de la pandèmia sobre la salut de les persones.

Ha alertat que les més de 22.000 defuncions pel coronavirus són "el drama visible", però que hi ha un "drama ocult" que "és tot allò que no estem diagnosticant i sortirà d'aquí uns mesos".

 

Una situació, ha afegit, que semblava que començava a corregir-se, però que amb els nous contagis torna a agreujar-se.

Argimon, d'altra banda, ha admès que la gent més jove té menys risc d'acabar a l'UCI, però en té. I que també cal tenir en compte que la Covid persistent afecta més enllà de l'edat i de si la malaltia s'ha passat de manera lleu o greu.


"No és l'oci nocturn, és l'oci"

Preguntat sobre si l'augment de contagis era, sobretot, a causa de l'oci nocturn, Argimon ho ha negat.

"No és l'oci nocturn, és l'oci", ha dit, en referència a "festes, viatges", que s'han traduït en un augment de contagis que va començar el dimecres abans de l'obertura de l'oci nocturn.

Exterior d'una discoteca a Barcelona (Europa Press/Pau Venteo)

Argimon també ha defensat que "la gent jove ha tingut un comportament exquisit i exemplar" després d'un any en què ho han passat "especialment malament" a causa del fort atur juvenil o de les condicions en què han hagut d'estudiar; i en què han hagut de renunciar a la seva manera de relacionar-se.


Una cinquena onada diferent

Aquesta setmana, a Catalunya, els contagis s'han doblat respecte a set dies abans. Argimon, de fet, ha admès que l'augment de casos ja té forma d'una nova onada.

Vacunació al Pavelló Onze de Setembre de Lleida, aquest dijous (ACN/Laura Cortés) (ACN/Laura Cortés)

La diferència, ha remarcat, és que, almenys de moment, no sembla amenaçar l'assistència hospitalària, sinó l'atenció primària, cosa que podria arribar a posar en risc la campanya de vacunació, que ara mateix és la prioritat absoluta de Salut.

Per accelerar al màxim la vacunació, precisament, aquest dijous s'ha obert a tota la població a partir dels 16 anys.

 

Segons les dades publicades aquest divendres per Salut, a Catalunya ja han rebut una dosi de vacuna 4.228.080 persones, el 53,9% de la població. I fins a 2.972.881 de persones ja tenen la pauta completa, el 37,9%.

Argimon diu que avui s'arribarà als 7 milions de punxades en el procés de vacunació


Indicadors a l'alça

El risc de rebrot, l'indicador sobre el creixement potencial de la pandèmia (EPG), ha augmentat 83 punts en vint-i-quatre hores. Així, si dijous Salut va notificar un EPG de 199 punts, a les portes del risc molt alt, aquest divendres ja és de 282 punts. Divendres passat va ser el primer dia que va tornar a enfilar-se per sobre dels 100 punts que indiquen risc alt, i en una setmana està clarament enfilat per sobre del risc molt alt.

També continua creixent de manera pronunciada la incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants, que en un dia ha passat dels 132 casos als 169.

 

I la positivitat, el percentatge de proves PCR i tests d'antígens que donen positiu, ha pujat dos punts, del 6,95% al 8,93%. S'allunya cada vegada més del llindar del 5% establert per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per poder fer un seguiment acurat de la pandèmia.

La velocitat de transmissió ha pujat disset centèsimes, fins a una Rt d'1,71. Això vol dir que cada cent persones amb Covid-19 en contagiarien, de mitjana, 171 més.

Un altre indicador molt clar de l'augment de contagis és el nombre de casos setmanals. En els últims set dies consolidats, entre el 22 i el 28 de juny, se n'han notificat 9.243. No se'n notificaven més de 9.000 des de principis de maig. A més, la diferència és evident respecte als contagis registrats els set dies abans, entre el 15 i el 21 de juny: 3.933.

 

Si s'observa el nombre de simptomàtics positius detectats amb tests d'antígens a l'atenció primària, des de divendres passat i fins aquest dijous, en una setmana, han arribat gairebé fins als 11.000. Cal recular fins a mitjans de gener, en plena onada després de Nadal, per trobar una xifra similar.

I tot apunta que els contagis continuaran creixent, perquè tot just ara comencen a aparèixer els contagis de les revetlles de Sant Joan.

Salut, d'altra banda, no ha notificat cap defunció en les últimes vint-i-quatre hores, per bé que les dades no estan consolidades. En total, a Catalunya, la pandèmia ha causat 22.268 víctimes mortals.


La immunitat, després de l'estiu

Argimon ha explicat que fins ara, des de Salut, havien calculat que "amb 52% de pauta completa començaríem a doblegar la [variant] delta", però que ha demanat que es refaci aquest càlcul, perquè "crec que aquest percentatge serà més elevat".

També ha fet la previsió següent: "Amb el ritme de vacunes que ens arriben crec que tindrem immunitat de grup en acabar l'estiu".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19DesescaladaVacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut