Barcelona diu que va examinar al març la palmera que va matar una noia i en revisarà 800
- TEMA:
- Ajuntament de Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona informa que la palmera que va caure dijous i va provocar la mort d'una noia de 20 anys al barri del Raval s'havia revisat al mes de març, arran de la comunicació d'un veí que en va denunciar l'estat. L'Ajuntament ha convocat una reunió d'urgència amb tècnics municipals de Parcs i Jardins, Bombers i Guàrdia Urbana, i l'equip de govern, per aclarir les circumstàncies.
El gerent de Parc i Jardins, Francesc Jiménez, ha explicat que arran de la queixa d'un veí que van rebre el 14 de març, es va fer una primera revisió ocular de la palmera, el dia 22, en què no es va trobar cap problema. Tanmateix, ha explicat, es va passar la incidència als tècnics, que el dia 24 hi van fer una segona inspecció, i es va informar el veí que no s'hi havia "detectat cap anomalia evident".
Palmeres datileres, risc de trencament sobtat
Després de la reunió, s'han donat les primeres explicacions sobre les causes possibles del trencament de la palmera. L'informe preliminar assenyala 3 factors: l'estrès hídric causat per 3 anys de sequera continuada, l'estretament de la part alta del tronc de la palmera, i la presència d'un niu de cotorres.
Segons Jiménez, aquestes raons no semblen suficients per justificar el trencament de l'arbre i s'ha encarregat un estudi detallat a una empresa externa especialitzada en arbrat que determini exactament com i per què s'ha trencat el tronc.
Mentrestant, a partir de dilluns es revisaran de manera preventiva totes les palmeres datileres --com la que va caure--, que presenten aquestes tres característiques. Es calcula que són unes 800 a la ciutat, per determinar els factors de risc i si n'hi ha cap d'addicional.
A Barcelona hi ha 250.000 arbres, 200.000 dels quals en carrers i places i la resta en parcs i jardins de la ciutat. D'aquests, 12.000 són palmeres, de les quals 1.500 són datileres, una espècie que presenta trencaments sobtats i que ja no es planta des del 2014.
Jiménez ha admès que en la revisió de la denúncia no es va fer el test d'oscil·lació a l'arbre, ja que no es va detectar cap anomalia prèvia, mentre que Joan Guitart, tècnic d'arbrat, ha puntualitzat que aquest test es va fer el novembre del 2021.
Precisament, la mort d'una persona pel trencament d'una datilera al parc de la Ciutadella l'agost del 2020 va fer modificar el pla de risc de l'arbrat. Arran de l'anàlisi que es va fer aleshores, es van revisar totes les palmeres datileres de la ciutat. Es va fer un test d'oscil·lació per detectar l'enduriment del tronc de l'arbre, que "pot fer que sigui més fàcil que es trenqui", ha dit Jiménez. A les palmeres en què es van detectar defectes, se'ls va fer la prova del resistògraf, "la perforació del tronc de la palmera per veure si el nivell és determinant o no per tallar-la".
Per aquesta segona anàlisi hi van passar 354 palmeres datileres, que són revisades cada any. Moltes s'han acabat tallant i ara hi ha 58 datileres en aquest grup, de les quals 25 ja s'han revisat aquest any.
Ha puntualitzat que el 2020 la palmera es va trencar per dos cops de vent que el van debilitar el tronc. Un cas molt diferent, ha dit, del de la datilera que va caure dijous a la plaça Emili Vendrell, que ni tan sols estava en aquest grup de risc.
Revisió dels arbres cada dos anys
La Sindicatura de Greuges de Barcelona també ha obert una actuació d'ofici per la caiguda de la palmera, "per aclarir en quin nivell d'avaluació es trobava la palmera caiguda ahir a la plaça d'Emili Vendrell, i quina és la data de la darrera revisió", ha precisat aquest divendres la Sindicatura.
El febrer passat aquest òrgan de defensa ciutadana ja va demanar que es valorés reduir el període de dos anys establert per fer la revisió de l'arbrat de la ciutat, per prevenir qualsevol risc per a la ciutadania.
La Gerència de Medi Ambient i Serveis Urbans i l'Institut Municipal de Parcs i Jardins va respondre al mes de febrer que, segons el Pla de Gestió de Risc de l'Arbrat, tots els arbres i les palmeres de Barcelona inclosos en un primer nivell d'avaluació es revisen cada dos anys. Però els arbres i les palmeres que, per les seves dimensions, peculiaritat botànica, mesura o defecte, tenen un diagnòstic més complicat, s'inclouen en un segon nivell i es revisen cada any.
Jiménez ha puntualitzat en la roda de premsa després de la reunió que aquest protocol que s'aplica des del 2020 és pioner i dels més rigorosos de l'estat i per sobre els estàndards europeus.
"Aquí s'abaten palmeres amb un estretament del 30%, per sobre dels estàndards europeus, que marquen un 40%. El risc zero no existeix, però hem d'estar segurs que tenim arbres sans. Hem de ser més estrictes que altres ciutats que tenen arbres concentrats als parcs."
Pel que fa a la sequera, el gerent de Parcs i Jardins ha admès que en molts casos s'està aprenent sobre la marxa, perquè situacions com les d'ara "no s'havien viscut mai", i ha explicat: "Veient com es comporten els arbres prenem decisions."
El decret de sequera posa restriccions de reg als espais verds, tot i que Jiménez ha explicat que els arbres es reguen només els 4 primers anys després de ser plantats, "després busquen les seves fonts d'aigua", que ara pateixen la sequera.
Pel que fa al niu de cotorres que hi havia a la palmera, ha rebutjat que fos el pes el que la tombés. "No era excessivament gran i a diferència d'altres, aquest estava ficat a dintre de les branques, no penjava", dos dels motius pels quals es retiren els nius dels arbres, ha dit. Jiménez ha afegit que la investigació determinarà si n'ha estat una causa o no, "i segur que no pesava 500 quilos", ha afegit, com ha dit un veí a alguns mitjans.
Una empleada de la neteja municipal, il·lesa
Els fets van passar aquest dijous poc abans de les quatre de la tarda, quan l'arbre va caure i va colpejar mortalment la víctima. El cap de l'operatiu de Bombers de Barcelona, Joan Carles Cejalvo, va declarar que, quan van arribar al lloc, 5 minuts després de rebre l'avís, la sanitària va comprovar que la noia havia mort per l'impacte de la copa de la palmera. Els Mossos i la comitiva judicial van recollir les mostres necessàries per a la investigació i es va fer l'aixecament del cadàver abans de retirar l'arbre de la calçada.
També es va retirar una camioneta de la neteja sobre la qual també va caure la palmera. La treballadora que hi anava va resultar il·lesa perquè havia baixat del vehicle.
Un acte de record
Aquest divendres a la tarda, desenes de persones s'han concentrat a la plaça Emili Vendrell del Raval de Barcelona en un acte en record de la jove morta.
Els concentrats han fet un minut de silenci en un acte convocat pel col·lectiu feminista per a persones trans i no-binàries Metzineres, que ha explicat que la víctima vivia una situació personal molt complicada que feia que hagués de dormir al carrer. Durant tot el dia, el lloc de l'accident s'ha omplert de rams de flors, espelmes, fotografies i missatges de record per homenatjar la jove.
La Fundació Arrels ha denunciat en una piulada que ja són quatre les persones sense llar que han mort aquest estiu a Barcelona, i 21 en tot aquest any.
- ARXIVAT A:
- Ajuntament de Barcelona Seguretat Mossos d'Esquadra Bombers