Reunió extraordinària del govern per aprovar el decret del català a l'escola
- TEMA:
- Català
No era el pla previst. La intenció inicial era aprovar una nova llei del català a l'escola al Parlament de Catalunya -pactada per ERC, Junts, PSC i comuns, i ara pendent del dictamen del Consell de Garanties- i després, només després, que el govern tirés endavant un decret llei.
Una doble eina per donar seguretat jurídica i que siguin els criteris pedagògics i no cap percentatge o sentència els que marquin l'ensenyament del català i llengües oficials a l'escola. Tot es volia fer amb el màxim consens, el consens sobre el model d'immersió que ha sobreviscut als convulsos anys del procés.
El govern, però, s'ha vist obligat a tirar pel dret i convocar una reunió extraordinària per aprovar un decret llei que entrarà en vigor tan aviat com es publiqui. I, per tant, la nova normativa serà vigent abans del 31 de maig, la data límit que va donar el TSJC per complir la sentència del 25% de castellà.
El decret llei té previst argumentar la necessitat extraordinària i urgent d'aprovar-lo per l'exigència de comptar amb temps suficient del marc normatiu necessari per afrontar la preparació del pròxim curs escolar. Rebutjaria els percentatges i recorda que les escoles han de respondre a l'objectiu que tots els alumnes assoleixin l'ús de les llengües oficials i que siguin els centres els que decideixen el seu projecte educatiu segons les necessitats de l'alumnat i la realitat sociolingüística de les escoles.
De moment, aquesta serà la resposta del govern al TSJC. L'altra via, la d'una nova llei pactada entre Esquerra, Junts, PSC i comuns, està a l'espera del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. L'acord va arribar in extremis dimarts passat i es va poder debatre en el ple del Parlament, però no es va arribar a votar. La previsió era fer-ho divendres, però abans Vox, Ciutadans i PP van portar el projecte de llei al Consell de Garanties.
Divendres mateix hi va haver la primera reunió del Consell, un òrgan consultiu que vetlla perquè les normatives s'ajustin a l'Estatut, i en van designar el ponent. Aquest dijous, dia 2, hi haurà ple amb un primer debat sobre el dictamen. Fonts de l'organisme apunten que possiblement encara no hi haurà decisió i que s'esgotarà el termini legal de set dies hàbils, o sigui, fins dimarts dia 7.